Peste jumătate de milion de oameni au instalat malware din Google Play

Peste jumătate de milion de oameni au instalat malware din Google Play
scris 21 nov 2018

Mai multe presupuse jocuri pentru Android, folosite în realitate pentru a instala malware, au fost disponibile în Google Play în ciuda măsurilor de securitate.

Cercetătorii de la ESET au descoperit 13 jocuri de Android, toate având în spate același dezvoltator, disponibile în magazinul de jocuri și aplicații pentru Android al celor de la Google. Acestea au fost instalate în total de peste 580.000 de ori.

În aparență, cele 13 erau niște banale jocuri cu mașini care păreau a fi pline de bug-uri și se blocau des pe telefoanele instalate. În fapt, jocurile descărcau malware de pe serverul unui dezvoltator software înregistrat în Istanbul.

Experții în securitate nu s-au pus încă de acord cu privire la scopul malware-ului, însă cert este că jocurile încercau să se ascundă ștergându-și pictograma și că aveau acces la traficul de date realizat de telefoanele pe care au fost instalate.

Grindeanu, ANCOM: 5G va crea în România peste 250.000 de locuri de muncă. Comercial, serviciile vor fi disponibile în 2020. La cât se ridică investițiile pregătite CITEȘTE ȘI Grindeanu, ANCOM: 5G va crea în România peste 250.000 de locuri de muncă. Comercial, serviciile vor fi disponibile în 2020. La cât se ridică investițiile pregătite

Accesul la transferul de date realizat de pe telefon le permitea așa-ziselor jocuri să intercepteze și să trimită nestingherite informații personale sau de orice altă natură.

Singurul mesaj oficial din partea Google a venit să confirme informațiile celor de la ESET și să anunțe eliminarea jocurilor cu pricina din Play Store. Nimic despre felul în care au reușit acestea să treacă de măsurile de securitate sau despre efectele infectării cu malware pentru cei care le-au descărcat.

Descoperirea făcută de ESET reprezintă încă un incident stânjenitor pentru magazinul oficial de aplicații pentru Android, cel despre care Google s-a lăudat că folosește inteligența artificială pentru a proteja utilizatorii.

România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la utilizarea televizoarelor inteligente pentru servicii de streamig CITEȘTE ȘI România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la utilizarea televizoarelor inteligente pentru servicii de streamig

Google a ales, poate prea devreme, să dea în sarcina algoritmilor software operațiuni pe care oamenii încă le fac mult mai bine. Securitatea și recomandările din Play Store sunt ambele realizate cu ajutorul acestor algoritmi și fac o treabă mult mai slabă decât echipele editoriale folosite de Apple în aceleași scopuri.

Google a eliminat anul trecut peste 700.000 de aplicații și jocuri infectate, promițând totodată că va încerca să-și îmbunătățească măsurile preventive menite să blocheze din start accesul în Play Store al produselor de acest gen. Descoperirea făcută de ESET sugerează că Google mai are mult loc de îmbunătățire în ceea ce privește prevenția.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
aplicații
android
malware
google