Prima amendă acordată de UE gigantului american Apple. Sumă record de 500 de milioane de euro pentru streaming de muzică

Prima amendă acordată de UE gigantului american Apple. Sumă record de 500 de milioane de euro pentru streaming de muzică
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 feb 2024

Bruxelles-ul urmează să aplice prima sa amendă gigantului tehnologic Apple pentru că ar fi încălcat legislația UE cu privire la accesul la serviciile sale de streaming de muzică, scrie FT citând 5 persoane care au cunoștință directă despre ancheta de lungă durată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Amenda, care se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro și este de așteptat să fie anunțată la începutul lunii viitoare, este punctul culminant al unei anchete antitrust a Comisiei Europene pentru a stabili dacă Apple și-a folosit propria platformă pentru a-și favoriza serviciile față de cele ale concurenților.

Dosarul investighează dacă Apple a blocat aplicațiile să informeze utilizatorii de iPhone despre alternative mai ieftine pentru a accesa abonamentele muzicale în afara App Store. Investigația a fost lansată după ce aplicația de streaming de muzică Spotify a făcut o plângere oficială autorităților de reglementare în 2019.

Comisia va decide că acțiunile Apple sunt ilegale și contravin regulilor UE care impun concurența pe piața unică, au declarat pentru Financial Times cei familiarizați cu cazul. Va interzice practica Apple de a bloca serviciile muzicale pentru a le permite utilizatorilor din afara App Store să treacă la alternative mai ieftine.

Valoarea de piață a OpenAI ar fi ajuns la 80 de miliarde de dolari, triplu față de acum 10 luni CITEȘTE ȘI Valoarea de piață a OpenAI ar fi ajuns la 80 de miliarde de dolari, triplu față de acum 10 luni

Bruxelles-ul va acuza Apple că a abuzat de poziția sa puternică și că impune competitorilor practici comerciale anticoncurențiale, au spus persoanele citate, adăugând că UE va spune că practicile gigantului tehnologic sunt neloiale.

Aceasta este una dintre cele mai semnificative sancțiuni financiare aplicate de UE marilor companii de tehnologie. O serie de amenzi împotriva Google aplicate de-a lungul mai multor ani și în valoare de aproximativ 8 miliarde de euro sunt contestate în instanță.

Deși Apple nu a mai fost niciodată amendată pentru încălcarea regulilor antitrust de către Bruxelles, compania a primit în 2020 o amendă de 1,1 miliarde de euro în Franța pentru presupus comportament anticoncurențial. Amenda a fost redusă la 372 de milioane de euro după o contestație.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple