Primul parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative, dezvoltat la Cluj

Primul parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative, dezvoltat la Cluj
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2020

O investiție de peste 13 milioane de lei, din care aproape 6,85 milioane de lei provin din fonduri structurale, este dezvoltată în Cluj și vizează dezvoltarea primului parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, în parteneriat cu compania Cluj Innovation Park, derulează, în prezent, o procedură de licitație publică pentru construcția acestui prim parc științific experimental mixt din zona de Nord-Vest a României - Clusterul Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative - CITAT-E, inițiativă finanțat din fonduri de coeziune UE.

"Această idee a pornit de la nevoia identificată pentru necesitatea unui loc de testare în condiții reale a producției de energie verde, în cazul nostru, în condițiile de climă și relief din Cluj-Napoca, un loc unde producătorii, atât de echipamente, cât și de sisteme de management energetic pot să le testeze înainte de lansarea pe piață. Valoarea totală a finanțării este de 13.097.616 lei, din care 6.849.326 provin din fonduri structurale, iar 4.652.290 reprezintă co-finanțarea asigurată de către partenerul Cluj Innovation Park. Diferența de sumă sunt cheltuieli neeligibile, dar necesare asigurate de către solicitantul de proiect. Proiectul are data de finalizare 31 August 2021. Ne dorim ca acest parc, pe lângă a fi un parc de cercetare, să fie un model de succes, un fel de "showroom" pentru producția de energie verde, care să crească încrederea investitorilor în acest tip de energie și care să poată fi replicat în mai multe zone ale țării, în special în zonele cu deficit energetic", a declarat Adrian Bot, director de proiect și președinte al Cluster TREC.

Parcul fotovoltaic și eolian, cu o capacitate totală instalată de minim 1.000 kW, va fi amplasat în cadrul Cluj Innovation Park, în zona Dealul Lomb din Cluj, și va avea rolul de a testa în condiții reale eficiența energetică a panourilor fotovoltaice și instalațiilor eoliene moderne și de a încuraja consumul descentralizat de energie produsă din surse regenerabile.

Citiți mai mult pe Agerpres.

viewscnt
Afla mai multe despre
tehnologii avansate
parc experimental
cluj