Profesorul Kogan își apără activitățile în scandalul Facebook

Profesorul Kogan își apără activitățile în scandalul Facebook
scris 23 apr 2018

Psihologul Aleksandr Kogan, aflat la originea unei aplicații folosite de Cambridge Analytica cu scopul de a culege datele a zeci de milioane de utilizatori Facebook, a dat asigurări la postul CBS că ”nu a auzit niciodată un cuvânt” împotriva activităților sale din partea gigantului american în domeniul rețelelor de socializare, relatează AFP.

Kogan urmează să fie audiat marți de o comisie parlamentară britanică de anchetă, în scandal, care-l va întrebat despre legăturile sale cu firma britanică Cambridge Analytica (CA), scrie News.ro.

Potrivit Facebook, datele ar fi fost cuese cu ajutorul unei aplicații de teste psihologice a cercetătorului rus - "This Is Your Digital Life" - descărcată de 270.000 de utilizatori ai rețeleo de socializare și care a permis accesul la datele prietenilor lor în rețea.

Noul App Store crește numărul download-urilor pentru aplicațiile și jocurile promovate cu până la 800% CITEȘTE ȘI Noul App Store crește numărul download-urilor pentru aplicațiile și jocurile promovate cu până la 800%

Datele ar fi fost după aceea furnizate ilegal firmei britanice Cambridge Analytica (CA) și folosite în vederea unui program informatic care să permită să prezică și să influențeze votul alegătorilor în campana prezidențială a lui Donald Trump.

Facebook susține că a fost înșelat de Kogan - profesor de psihologie la Universitatea Cambridge și angajat al Universității ruse Sankt Petersburg - care consideră însă că este folosit drept țap ispășitor în campania americană.

Kogan a declarat că-i ”pare sincer rău” în emisiunea CBS "60 Minutes", duminică seara, că datele au fost culese și afirmă că la acea vreme impresia generală era că utilizatorii rețelei de socializare știau că datele le erau vândute și împărtășite.

”Noi credeam la acea vreme că așa stăteau lucrurile”, a declarat Kogan. ”Cred că ideea noastră principală - că toată lumea știa, dar nu-i păsa nimănui - era în principal falsă. Iar din această cauză îmi pare sincer rău”.

Psihologul a acuzat Facebook că-l prezintă ca pe un dezvoltator ”bandit”.

”Aveam condiții de utilizare timp de un an și jumătate, potrivit cărora puteam să transfer și să vând datele. Nu mi s-a spus niciodată nimic”, a dat el asigurări. "Facebook nu a făcut nimic în acest sens”.

”Convingerea generală în Silicon Valley și cu siguranță a noastră la acel moment era că marele public trebuia să fie la curent cu faptul că datele îi erau vândute și împărtășite cu scopul de a fi țintiți de publicitate”.

Întrebat despre culegerea de date ale prietenilor utilizatorilor prin aplicația sa - fără permisiunea acestora -, Kogan a subliniat că era vorba despre o ”caracteristică centrală” a Facebook de ani de zile și că ”zeci de mii” de aplicații împărtășeau această practică.

”Nu era vorba despre obținerea vreunei permisiuni speciale. Era un lucru disponibil oricui dorea și era dezvoltator”, a precizat Kogan.

viewscnt
Afla mai multe despre
aleksandr kohan
facebook