Qualcomm, nevoită să-și reducă estimările de profit, după ce Apple a anunțat că nu mai plătește redevențe

Qualcomm, nevoită să-și reducă estimările de profit, după ce Apple a anunțat că nu mai plătește redevențe
scris 28 apr 2017

Qualcomm, cel mai mare producător de cipuri pentru telefoane mobile, a anunțat vineri că Apple nu va mai plăti subcontractorilor săi redevențele pe care aceștia din urmă le datorează Qualcomm, forțând compania să își reducă estimările referitoare la veniturile și profitul din primul trimestru.

Apple nu va rambursa producătorii de componente cu care are încheiate contracte pentru redevențele din primul trimestru pe care aceștia le datorează Qualcomm, în baza unor acorduri de licențiere, potrivit producătorului de cipuri, care precizează că situația va continua până când Apple și Qualcomm vor rezolva litigiul declanșat la începutul anului.

Spre deosebire de alți producători de smartphone, Apple nu a încheiat un contract de licențiere direct cu Qualcomm.

Qualcomm dă în judecată Apple, producătorul iPhone refuză să recunoască valoarea tehnologiei pusă la dispoziție CITEȘTE ȘI Qualcomm dă în judecată Apple, producătorul iPhone refuză să recunoască valoarea tehnologiei pusă la dispoziție

“Apple intervine abuziv asupra contractelor de lungă durată pe care Qualcomm le-a încheiat cu deținătorii de licențe. Deși Apple recunoaște că utilizarea valoroasei proprietăți intelectuale a Qualcomm trebuie remunerată, compania continuă să se amestece în contractele noastre. Apple a decis acum, în mod unilateral, că termenii contractelor sunt inacceptabili, aceeași termeni care se aplică de zece ani în cazul iPhone și a iPad-urilor care acceptă conexiune celulară“, spune Don Rosenberg, vicepreședinte executiv și consilier legal al Qualcomm.

În condițiile în care producătorul de cipuri nu mai poate conta pe veniturile din redevențele datorate de subcontractorii Apple, acesta și-a revizuit în scădere estimările privind rezultatele financiare din primul trimestru. Astfel, Qualcomm estimează venituri între 4,8 și 5,6 miliarde de dolari pentru perioada ianuarie-martie, comparativ cu prognoza anterioară, de 5,3-6,1 miliarde de dolari. Profitul pe acțiune este preconizat la 0,52-0,62 dolari, de la 0,67-0,92 dolari inițial.

Acțiunile Qualcomm au deschis ședința bursieră de astăzi în scădere cu 3%, în timp ce titlurile Apple sunt în stagnare.

Apple a dat în judecată Qualcomm în ianuarie, acuzând producătorul de cipuri că a refuzat să îi acorde reduceri promise de 1 miliard de dolari. Compania condusă de Tim Cook susține că Qualcomm i-ar fi vândut cipuri doar cu condiția să plătească redevențe pentru brevetele deținute de companie, utilizând o politică de tipul “nu cumperi brevet, nu primești cip”.

Pe de altă parte, Qualcomm afirmă că Apple a încurajat diverse atacuri împotriva sa ale autorităților antitrust din mai multe țări, oferind informații false sau incomplete. Producătorul de cipuri a intentat, la rândul său, o acțiune în justiție împotriva Apple, pe motiv că gigantul tech refuză să recunoască valoarea tehnologiei pusă la dispoziție.

viewscnt
Afla mai multe despre
qualcomm
apple
redevente
disputa
litigiu