RAPORT Site-urile din domeniul educației au înregistrat o creștere a atacurilor informatice

RAPORT Site-urile din domeniul educației au înregistrat o creștere a atacurilor informatice
scris 3 nov 2018

Experții producătorului rus de soluții de securitate cibernetică Kaspersky Lab au anunțat vineri că au observat o tendință continuă de creștere a atacurilor informatice la nivel global, de tip DDoS, asupra organizațiilor din domeniul educației, în trimestrul al treilea.

Această tendință vine în contextul în care, la nivel general, există o scădere a numărului de atacuri DDoS, potrivit experților. Aceștia consideră că o posibilă cauză este că mulți deținători de ”boți” îi folosesc acum pentru o activitate mai nouă și relativ mai sigură de a face bani: mining-ul de criptomonede, scrie News.ro.

”Totuși, există încă riscul ca atacurile DDoS să fie folosite pentru a cauza probleme, fără ca atacatorii să urmărească să obțină câștigul financiar. Raportul Kaspersky Lab DDoS pe T3 marchează o tendință continuă de creștere a atacurilor asupra organizațiilor din domeniul educației”, se arată în comunicat.

FOTO Utilizatori din România, victime ale campaniilor de phishing CITEȘTE ȘI FOTO Utilizatori din România, victime ale campaniilor de phishing

Atacatorii au avut cea mai activă perioadă din trimestrul al treilea în august și septembrie, având în vedere numărul de atacuri DDoS asupra instituțiilor din domeniul educației, care a crescut vizibil la începutul anului academic.

”În acest an, cele mai importante atacuri au lovit site-urile unor universități din Marea Britanie - Universitatea din Edinburgh – și compania americană Infinite Campus, care asigură suport pentru portalul părinților, în cazul a numeroase instituții publice de învățământ din oraș”, se arată în comunicat.

Analiza experților Kaspersky Lab a scos la iveală faptul că majoritatea acestor atacuri DDoS au fost realizate în timpul anului universitar și s-au diminuat în timpul vacanțelor, o situație similară fiind la organizația britanică Jisc.

”După colectarea datelor despre o serie de atacuri în universități, a reieșit că acestea s-au diminuat când studenții erau în vacanță. Numărul de atacuri scade și în afara orelor de curs, interferența DDoS cu resursele universității având loc în principal între 9-16.00. Toate acestea sugerează că responsabilitatea atacurilor le revine studenților”, se arată în comunicat.

Per total, între iulie și septembrie, botnet-urile DDoS au atacat ținte din 82 de țări, iar China s-a clasat din nou pe primul loc în ceea ce privește numărul de atacuri, potrivit experților.

”SUA a revenit pe poziția a doua, după ce în trimestrul precedent pierduse locul în Top 3, în favoarea Hong Kong. Acum locul al treilea este ocupat de Australia, care este pentru prima dată atât de sus, de când întocmește Kaspersky Lab rapoartele DDoS”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
atacuri informatice