Reacție virulentă a Huawei după ce România i-a blocat oficial participarea la rețelele 5G

Reacție virulentă a Huawei după ce România i-a blocat oficial participarea la rețelele 5G
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mar 2024

Chinezii de la Huawei și-au exprimat dezamăgirea față de decizia Guvernului de a interzice echipamentele companiei în rețelele 5G, după o prezență de 20 de ani în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania, care are 1.300 de angajați locali, spune că „decizia nu are la bază nicio evaluare obiectivă și nici a fost luată în urma unor constatări concrete” și că „își rezervă dreptul legal de a contesta această decizie”, arată Hotnews.

Elon Musk dă în judecată OpenAI CITEȘTE ȘI Elon Musk dă în judecată OpenAI

Solicitarea gigantului chinez telecom Huawei de obținere a autorizării pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G în România a fost respinsă oficial.

Decizia de respingere, semnată de premier și publicată în Monitor, a venit după o hotărâre în acest sens a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din urmă cu circa o săptămână.

Exporturile de whiskey american în UE au crescut puternic CITEȘTE ȘI Exporturile de whiskey american în UE au crescut puternic

De ce este important SUA încearcă să își convingă aliații să interzică echipamentele Huawei în rețelele lor 5G, susținând că Beijingul ar putea utiliza produsele realizate de Huawei pentru a spiona comunicațiile și traficul de date din alte țări.

În luna iunie 2023, Comisia Europeană a estimat că furnizorii chinezi de echipamente de telecomunicații, printre care și Huawei, reprezintă un risc pentru securitatea Uniunii Europene. Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a făcut un apel către cele 27 de state membre și către operatorii de telecomunicații europeni să excludă echipamentele chineze din rețelele lor de telefonie mobilă.România a adoptat în urmă cu 3 ani o lege, nr. 163/2021, care stipulează că furnizorii de comunicații pot utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a autorităților, pe baza avizului conform al CSAT.

De asemenea interesant Și alte state europene au luat decizii similare cu cea de acum a României.

Respingerea a fost în temeiul Legii nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructure informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G, ca urmare a evaluărilor realizate de către instituțiile cu responsabilități în domeniu, din perspectiva riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării și prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, precum și în raport cu Uniunea Europeană și cu parteneriatele strategice bilaterale.

Cum extinderea companiei PPC în sud-estul Europei devine un instrument diplomatic în mâinile guvernului grec CITEȘTE ȘI Cum extinderea companiei PPC în sud-estul Europei devine un instrument diplomatic în mâinile guvernului grec

Solicitarea de acces la 5G-ul românesc fusese formulată de către entitățile Huawei Technologies SRL, Huawei International Co. Limited, Huawei Technologies Kft și Huawei Technologies Co. Ltd.

Un studiu dat publicității la începutul anului trecut arăta că România se număra printre țările UE cu cea mai mare dependență de echipamentele chinezești în rețeaua 5G.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei 5g
românia huawei 5g