Se împlinesc 25 de ani de la primul apel GSM. Sistemul, subiect de dispută între germani și finlandezi

Se împlinesc 25 de ani de la primul apel GSM. Sistemul, subiect de dispută între germani și finlandezi
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iul 2016

Pe 1 iulie 1991, prim ministrul Finlandei, Harri Holkeri, a efectuat primul apel GMS (Global System for Mobile Communications), standard dezvoltat de European Telecommunications Standards Institute (ETSI), folosind un telefon Nokia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prim ministrul, membru al Partidului Uniunii Naționale, a sunat din Helsinki în Tampere și a vorbit cu primarul orașului, social democrata Kaarina Suonio, printr-o rețea construită de Telenokia și Siemens, operată de Radiolinja, scrie News.ro.

Sistemul de telefonie GSM a reprezentat începutul unei ere în telecomunicații și a dat startul revoluției globale wireless. GSM a fost adoptat ca standard european pentru a doua generație de tehnologie mobilă, în 1987.

În prezent, aproximativ 5 miliarde de persoane folosesc telefoane care au la bază standardul GSM.

Mai multe voci spun că, în 2017, acest sistem de telefonie mobilă ”va muri”, iar asta va duce la eliberarea benzii de frecvență pentru sistemele 3G și 4G, potrivit pcworld.com.

Google rămâne cel mai râvnit angajator din lume pentru al cincilea an consecutiv CITEȘTE ȘI Google rămâne cel mai râvnit angajator din lume pentru al cincilea an consecutiv

GSM este subiectul unei discuții între germanii Mannesmann și finlandezii Radiolinja, fiecare disputându-și rolul de pionier.

Lucrul la dezvoltarea GSM a început în 1982, prin crearea de către European Conference of Postal and Telecommunications Administrations (CEPT) a comitetului Groupe Spécial Mobile, cu sediul la Paris.

Prim-ministrul Finlandei, la primul apel GSM. Sursa foto:taringa.net/http://yle.fi/elavaarkisto

Prim-ministrul Finlandei, la primul apel GSM. Sursa foto:taringa.net/http://yle.fi/elavaarkisto

Cinci ani mai târziu, 15 reprezentanți din 13 țări europene au semnat un o înțelegere la Copenhaga, privind dezvoltarea și instalarea unui sistem pentru telefonia celulară comun în Europa, iar regulile adoptate de Uniunea Europeană au făcut din GSM un standard obligatoriu.

Spe3cificațiile tehnice au fost stabilite în 1987, iar în 1989, comitetul Groupe Spécial Mobile a fost transferat la ETSI.

În paralel, în 1984, Franța și Germania au semnat o înțelegere, iar Italia li s-a alăturat doi ani mai târziu. În 1986, Comisia Europeană a propus ca spectul de 900 MHz să fie rezervat noului sistem.

În 1992, a fost transmis primul mesaj de tip text (SMS) și rețelele Vodafone UK și Telecom Finland au semnat prima înțelegere privind servicii roaming.

viewscnt
Afla mai multe despre
gsm
nokia
sismens