Peste jumătate din liniile de internet fix din România sunt de mare viteză, cu mult peste media din UE

Peste jumătate din liniile de internet fix din România sunt de mare viteză, cu mult peste media din UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iun 2016

România a depășit cu mult media Uniunii Europene (UE) în ceea ce privește extinderea liniilor fixe de internet de mare viteză, care reprezintă peste 50% din total, față de o medie de 11% la nivelul blocului comunitar, potrivit unui comunicat publicat marți de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

O linie de internet este considerată de mare viteză dacă permite o viteză de descărcare de peste 100 megabiți pe secundă (Mbps).

”Utilizarea internetului este tot mai intensă. Pe liniile fixe, traficul mediu lunar/linie a depășit 91 GB, iar în cazul mobilului ne așteptăm la creșteri din ce în ce mai mari o bună perioadă de timp de acum încolo”, a afirmat președintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Numărul conexiunilor prin care se poate accesa internetul în bandă largă, la puncte fixe și mobile, era de circa 19 milioane la finalul anului trecut, în creștere cu 18% față de sfârșitul anului 2014.

Dintre acestea, 14,7 milioane de conexiuni erau mobile, iar 4,3 milioane la puncte fixe.

La sfârșitul anului 2014, existau 12,1 milioane de conexiuni mobile și 4 milioane de conexiuni la puncte fixe. Traficul mediu lunar de internet pe conexiune mobilă practic s-a dublat în 2015 față de 2014, de la 0,26 GB în 2014 la 0,48 GB în 2015.

20% din utilizatori își acoperă camerele web, încercând să-și protejeze viața privată CITEȘTE ȘI 20% din utilizatori își acoperă camerele web, încercând să-și protejeze viața privată

”Având în vedere că reprezintă abia 2% din traficul de internet din România, ne așteptăm ca traficul de internet mobil să continue ritmuri spectaculoase de creștere o bună perioadă de timp de acum încolo”, a mai spus Marinescu.

Printre cauzele acestui avans se numără avansul tehnologiei 4G, acoperirea omniprezentă cu rețele mobile 3G, hiper-vitezele înregistrate în rețelele fixe si prețurile tot mai mici.

În schimb, gradul de penetrare a internetului în zonele rurale și slab populate rămâne redus în România.

În zonele dens populate, cu peste 500 de locuitori pe kilometru pătrat, penetrarea liniilor de internet fix de bandă largă este apropiată de media UE de 75%.

La polul opus, în zonele slab populate, cu mai puțin de 100 locuitori/kmp, decalajul dintre România - cu un grad de penetrare de 45% - și media UE (62%) este semnificativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
internet fix