Șeful ANCOM: Îmi doresc ca în cel mult cinci ani toate marile orașe din România să se bucure de acoperire 5G

Șeful ANCOM: Îmi doresc ca în cel mult cinci ani toate marile orașe din România să se bucure de acoperire 5G
scris 26 iun 2017

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a făcut, luni, un prim pas în vederea introducerii tehnologiei 5G în România la orizonul anului 2020, lansând o consultare publică privind oportunitatea organizării unei proceduri de selecție competitivă pentru acordarea drepturilor de utilizare a mai multor benzi de frecvențe radio, care vor fi folosite inclusiv pentru implementarea tehnologiilor de nouă generație, cunoscute sub denumirea de 5G sau IMT-2020.

Consultarea vizează frecvențele radio în noile benzi de frecvențe armonizate la nivel european pentru sisteme de comunicații mobile terestre de banda largă - 694-790 MHz și 1452-1492 MHz - și subbenzile de frecvențe rămase neadjudecate în urma procedurilor de selecție anterioare - 791-796 MHz/832-837 MHz, 2530-2570 MHz/2650-2690 MHz, 3410-3420 MHz/3510-3520 MHz și 3450-3465 MHz/3550-3565 MHz, scrie News.ro.

"Benzile care fac obiectul consultării contribuie la asigurarea resurselor de spectru necesare pentru dezvoltarea eficientă a serviciilor de comunicații, în contextul avântului consumului de internet mobil, dar și la implementarea tehnologiilor de nouă generație, cunoscute sub denumirea de 5G sau IMT-2020", arată ANCOM, într-un comunicat.

Schimbări în acționariatul Prime Telecom, unul dintre ultimii jucători independenți din piața locală de comunicații CITEȘTE ȘI Schimbări în acționariatul Prime Telecom, unul dintre ultimii jucători independenți din piața locală de comunicații

Tehnologia 5G va permite conectarea obiectelor inteligente tot mai numeroase care apar pe piață, precum case care se vor administra singure, mașini autonome, electrocasnice inteligente și servicii publice sau private.

"Îmi doresc ca în cel mult cinci ani toate marile orașe din România să se bucure de acoperire 5G și ANCOM face astăzi primul pas către această nouă revoluție industrială și transformarea digitală a economiei și societății românești. Am putea fi, din nou, printre primele țări din UE care demarează o astfel de licitație, cu siguranță prima din regiunea de est, după cum în 2012 am fost autorii unei premiere est-europene în domeniul licitațiilor de spectru”, a declarat președintele ANCOM, Adrian Diță.

Actorii din piață pot transmite către ANCOM, până în 26 iulie, informații privind gradul de interes pentru achiziționarea drepturilor și utilizarea acestor benzi, precum și perioada când ar fi oportună organizarea licitației.

Tehnologia 5G, care va oferi viteze de transfer de date și de zeci de ori mai mari decât 4G, va fi disponibilă începând cu 2020, în special pentru proiecte punctuale desfășurate de marile companii, și va coexista cu 4G pentru cel puțin zece ani, în condițiile în care utilizatorii obișnuiți nu au nevoie de 5G în mod normal, a declarat recent, pentru News.ro, directorul de tehnologie și IT al Telekom România, Timos Tsokanis.

Un raport realizat de Ericsson arată că, în România, digitalizarea industriilor va genera un venit potențial pentru jucătorii din industria IT&C de 8,4 miliarde de dolari până în 2026.

Dintre aceștia, 3,2 miliarde dolari vor reprezenta venituri generate de tehnologia 5G.

Guvernul ia toate măsurile pentru a putea acorda primele licențe pentru rețele de telecomunicații 5G în 2018, astfel încât utilizatorii să poată avea acces la aceste servicii începând cu 2020, a declarat recent ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, transmițând un mesaj al premierului Sorin Grindeanu.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
ancom
5g