Senator SUA: ”Sunt mulțumit că China nu este implicată în telecomunicațiile voastre”. Legislația română exclude companii precum Huawei din rețelele 5G

Senator SUA: ”Sunt mulțumit că China nu este implicată în telecomunicațiile voastre”. Legislația română exclude companii precum Huawei din rețelele 5G
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2022

Senatorul  republican Robert Portman, care efectuează o vizită în țara noastră, s-a declarat, personal, mulțumit de faptul că România nu are implicate în rețelele sale de telecomunicații companii din China.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Parlamentul a adoptat, în urmă cu un an, o lege care prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al CSAT.

Mai este important: În august 2019, în contextul întâlnirii de la Casa Albă dintre fostul președinte american Donald Trump și președintele Klaus Iohannis, România și SUA au semnat un memorandum care prevedea că ambele state vor căuta să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G

Ulterior, Guvernul a aprobat, în 15 aprilie, proiectul legii 5G, care respectă înțelegerea cu SUA, și l-a trimis pentru vot în procedură de urgență în Parlament, în pofida unei campanii intense de lobby.

Giganții chinezi Alibaba, Tencent și JD.com - cea mai lentă creștere a veniturilor trimestriale CITEȘTE ȘI Giganții chinezi Alibaba, Tencent și JD.com - cea mai lentă creștere a veniturilor trimestriale

"Vorbesc în nume personal, când spun că sunt mulțumit că China nu este implicată în telecomunicațiile voastre. Cred că este în interesul vostru, dar este și în interesul nostru național, pentru că ne este mult mai ușor să lucrăm cu România și să avem un parteneriat, inclusiv în domeniul intelligence", a declarat senatorul SUA Robert Portman, citat de Agerpres.

Senatorul american a condus o delegație a camerei sueprioare a legislativului SUA și a a avut o întevedere cu premierul Niciolae Ciucă.

Potrivit Guvernului, în cadrul întrevederii au fost discutate subiectele legate de sprijinul american pentru investițiile în energia nucleară, facilitatea  oferită de România pentru exporturile ucrainene de cereale și situația de securitate a României și a regiunii în contextul agresiunii militare pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Ministru: TAROM trebuie să facă restructurări Inclusiv în iunie. Dacă nu respectă planul convenit, va avea soarta fostelor companii aviatice din estul Europei CITEȘTE ȘI Ministru: TAROM trebuie să facă restructurări Inclusiv în iunie. Dacă nu respectă planul convenit, va avea soarta fostelor companii aviatice din estul Europei

Potrivit legislației actuale, pentru a putea participa la construirea rețelelor de telecomunicații 5G în România, o companie trebuie să îndeplinească mai multe condiții:

a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;

b) are o structură transparentă a acționariatului;

c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică;

d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Compania chineză Huawei a fost, însă, supusă unor sancțiuni din partea SUA pentru conduită corporativă neetică și se află sub jurisdicția Chinei, care nu impune practici corporative transparente.

Ernst & Young (EY) analizează listarea la bursă sau vânzarea parțială a afacerii sale globale de consultanță CITEȘTE ȘI Ernst & Young (EY) analizează listarea la bursă sau vânzarea parțială a afacerii sale globale de consultanță

Legea prevede și că avizul conform al CSAT ”se emite inclusiv prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și parteneriatelor strategice bilaterale”.

Aceasta este o trimitere la parteneriatul strategic cu SUA, care au adoptat o poziție extrem de critică la adresa Chinei în general și a companiei Huawei în particular.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
proiect
lege
5g
huawei
termen
folosire
autorizare
csat
prim-ministru