Serviciile de hosting pentru companii, între cloud și infrastructură locală

Serviciile de hosting pentru companii, între cloud și infrastructură locală
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 22 nov 2016

În principiu, stocarea online a datelor ar trebui să fie o operațiune simplă pentru companii: totul în cloud. Însă, lucrurile nu sunt atât de simple pe cât pot părea la prima vedere. Am încercat să ne lămurim și vă lămurim cum stau lucrurile în ceea ce privește soluțiile moderne de hosting pentru companii, discutând cu Adrian Popa, Manager de Produs Cloud și M2M, Segment Business, Telekom Romania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cum percepe Telekom Romania evoluția pieței de servicii ICT din România? A început Cloud-ul să fie în sfârșit adoptat pe scară largă?
Zona de servicii ICT a ieșit din criză, ba chiar crește în ritm accelerat. În ultimul an am implementat câteva proiecte semnificative atât ca efort, cât și ca venituri obținute, bazate în principal pe soluțiile de Hosting Data Center și Virtual Data Center.

Hosting Data Center (HDC) oferă servicii de colocare în datacentere compatibile Tier 3 (n.r. sistem de clasificare pentru data centere), împreună cu servicii de conectivitate privată (de tip VPN sau WAN Ethernet) sau Internet, cu echipamente și licențe software, plus servicii de suport tehnic specializat, toate aceste facilități fiind livrate de Telekom pe baza unui abonament lunar. Veniturile obținute din servicii HDC au crescut anul trecut de ordinul a două cifre, tendință care se mentine și în acest an.

În ceea ce priveste serviciile de infrastructură în cloud, segmentul de servicii Virtual Data Center (VDC) are o evoluție mai mult decât satisfăcătoare, creșterea fiind de ordinul a trei cifre. Acesta e un argument solid care demonstrează că adopția pe scară largă a cloud-ului a devenit o realitate pe piața locală. În plus, soluțiile de cloud sunt acum mult mai mature, iar de cealaltă parte, utilizatorii au început să înteleagă că pot scăpa de multe dureri de cap și mult efort trecând de la o infrastructură locală la una externalizată către un furnizor de acest tip.

În mod normal, la fiecare 3-5 ani trebuie înlocuite serverele amplasate într-un punct de lucru al unei companii pentru că devin outdated. Prin soluțiile de stocare și procesare a datelor în cloud precum VDC oferit de Telekom, clientul are posibilitatea de a avea cele mai noi tehnologii și echipamente fără a fi nevoit să își achizitioneze și înlocuiască periodic toată infrastructura. Specialiștii noștri vor face permanent update și upgrade platformei de cloud, astfel încât se evită orice întrerupere în activitate și nu sunt blocate resurse umane pentru a înlocui servere.

În disputa cloud versus infrastructura locală, care este cea mai sigură variantă și de ce?
Nu există un răspuns simplu la această întrebare, pentru că, pe de o parte fiecare companie are nevoi diferite de infrastructură IT, în functie de aplicațiile folosite, numărul de utilizatori, numărul de puncte de lucru, profilul de activitate etc. Pe de altă parte, fiecare tip de soluție (în cloud sau locală) are plusurile și minusurile ei și nu se poate asigura o soluție general valabilă. Până la urmă, clientul trebuie să analizeze și să decidă ce e mai bine pentru el, iar în avantajul lui e faptul că are mai multe posibilități.

Cloud-ul este, din multe puncte de vedere, mai sigur decât infrastructurile locale, pentru că furnizorii de cloud au de obicei echipe de securitate numeroase și cu experiență solidă în domeniu, care analizează continuu posibilele vulnerabilități și aplică masuri corective sau preventive. Din păcate, în multe firme nu există nici măcar un singur specialist în securitate IT, așa că diferența e evidentă.

În ceea ce ne privește, Telekom Romania alocă resurse importante pentru a asigura un înalt nivel de securitate, începând cu securitatea fizică a centrelor de date și continuând cu faptul că am ales ca pentru platforma de Virtual Data Center să nu folosim tehnologie Open Source, chiar dacă ar fi fost mai ieftină, ci să folosim cea mai matură soluție de virtualizare din piață, care ne asigură permanent update-uri de securitate. De asemenea, spre deosebire de furnizorii de Public Cloud care își oferă serviciile doar peste Internet, noi putem completa soluția de cloud sau de hosting și cu conectivitate securizată, de tip VPN IP MPLS, sau chiar cu conectivități private de tip WAN Ethernet.

Un alt element care poate fi interesant pentru clienții noștri este faptul că le putem oferi, ca parte a soluției VDC, și routere, firewall-uri și alte appliance-uri virtuale de la cei mai cunoscuți producători din lume (ex. Cisco, Juniper, F5 etc.), care pot contribui semnificativ la îmbunătățirea nivelului de securitate al soluțiilor lor.

Serviciile de hosting pentru companii, între cloud și infrastructură locală

Adrian Popa, Manager de Produs Cloud și M2M, Segment Business, Telekom România

Ce soluții le-ați recomanda companiilor în ceea ce privește hosting-ul de date?
Pentru soluții de backup, dar nu numai, recomandăm Cloud Storage, care este un serviciu sigur și rapid pentru stocarea datelor pe echipamente performante, de tip enterprise, produse de liderul mondial în domeniu EMC și găzduite în centrele de date Tier 3+ ale Telekom Romania. Securitatea datelor este asigurată la standardele Telekom.

Clienții nu sunt limitati în privința mărimii fișierelor stocate, a spațiului total care se poate achiziționa, a numărului de IOPS (n.r. indicator al performanței echipamentelor de stocare sau al discurilor; numărul de IOPS crește direct proporțional cu calitatea echipamentelor folosite) sau a traficului de date efectuat. În plus, au acces prin Internet de viteză foarte mare sau prin rețele și circuite private pentru o securitate sporită, accesul se face printr-o multitudine de protocoale (SMB, NFS, FTP, iSCSI). Și, la fel de important, reziliența datelor și disponibilitatea serviciului este de 99,999%.

Mergând mai departe, pentru nevoi mai complexe propunem serviciul Virtual Data Center. Virtual Data Center este un serviciu de Cloud Computing de tip IaaS (Infrastructure-as-a-Service) ce asigură atât resurse de calcul de bază (procesor, memorie RAM, spațiu de stocare date), cât și resurse avansate (catalog de template-uri de mașini virtuale, instrumente de network management, etc.) capabile să satisfacă orice necesități de construire și administrare a infrastructurii IT.

Platforma Telekom Romania Virtual Data Center este construită pe o arhitectură de tip vBlock, bazată pe un concept nou  -  Next Generation Datacenter. Astfel, componentele (server, storage, networking) nu mai sunt distincte, ci integrate pentru a funcționa fără limitările modelului clasic de tip datacenter. Această arhitectură este proiectată special pentru performanță și scalabilitate, putând susține workload-uri de la un simplu site de e-commerce până la implementări complexe ale unor aplicații ce utilizează intensiv resursele de calcul.

Piața de hosting este bine reprezentată în România. Cu ce vă diferențiați de jucătorii a căror activitate principală este aceasta?
În primul rând, am dezvoltat o platformă unică la acest moment în România. Folosim doar echipamente de tip enterprise, de la furnizori internaționali care ocupă primele locuri pe segmentele de servere, storage sau echipamente de rețea. Oferim clienților resurse dedicate și garantate, fără over-subscription (n.r. nu sunt vândute mai multe resurse de cele cele instalate fizic). Folosim cea mai performantă tehnologie de virtualizare de pe piață la acest moment. Avem o echipă de ingineri foarte bine pregătiți care asigură managementul platformei și care rezolvă 24/7 orice solicitare a clienților noștri.

Platforma noastră este capabilă să susțină aplicații complexe din punctul de vedere al resurselor, condiții pe care alți furnizori din piață nu au reușit încă să le ofere. Un caz concret este cel al unui mare dezvoltator internațional de aplicații cu hărți online ce are necesități mari de scriere și accesare a datelor, plus un volum de ordinul zecilor de terabites de date. Acesta a încercat soluții de storage în cloud de la cei mai mari jucători de pe piață, dar infrastructurile lor nu au reușit să facă față cerințelor. Singura arhitectură ce a rezistat testelor a fost cea a Telekom.

Tot această arhitectură are în construcție sistemul de “unified fabric”.  Acesta unifică rețelele de storage și de date, iar capacitatea porturilor prin care circulă datele aduce un spor de performanță de 800% față de modelul tradițional cu porturi Gigabit.

Pentru a asigura cel mai ridicat SLA din piața, de 99,999% disponibilitate, am gândit o platformă tehnică în care fiecare componentă are redundanță, adică este dublată fizic, fără single point of failure (SPOF). De asemenea, toate mașinile virtuale ale clienților noștri beneficiază automat de funcția de High Availability, care asigură funcționarea neîntreruptă a mașinilor virtuale. Cu alte cuvinte, e ca și cum clientul primește câte două servere fizice pentru fiecare server virtual achiziționat. Mai ales pentru aplicațiile de importanță critică ale clienților noștri, unde fiecare minut de nefuncționare înseamnă pierderi, acesta este diferențiator important față de alte soluții existente în piață.

Dacă tendința este totuși de a migra în cloud, ce capacitate de date aveți de a acoperi nevoile clienților? Cum vă așteptați să evolueze în viitorul apropiat?
Din evoluția pe care o observăm în adopția serviciilor noastre de tip IaaS, fie că e vorba de VPS (Virtual Private Server), de VDC (Virtual Data Center) sau de mai simplul Cloud Storage, credem că piața va migra în ritm tot mai accelerat spre cloud și de aceea și anul acesta, și în urmatorii ani facem investiții susținute în dezvoltarea infrastructurii noastre de data center, atât fizic cât și virtual. Anul acesta am ajuns la un număr de șase data centere, cu o suprafață totală de peste 1400 mp. Platforma de Virtual Data Center s-a dezvoltat și ea, acum avem patru ferme de servere în patru zone de disponibilitate în data centere diferite, iar în 2017 anticipez că vom avea în fiecare data center fizic și câte un cluster de cloud. În acest context, putem considera că dispunem de cea mai dezvoltată platformă de cloud din România, la ora actuală, și singura care atinge un astfel de grad de distribuție geografică.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
interviu