Studiu ING: 38% dintre români ar lăsa un robot să ia decizii financiare pentru ei atât timp cât pot respinge alegerea acestuia

Studiu ING: 38% dintre români ar lăsa un robot să ia decizii financiare pentru ei atât timp cât pot respinge alegerea acestuia
scris 3 iun 2017

Majoritatea europenilor, australienilor și americanilor nu ar lăsa un robot să ia o decizie financiară pentru ei, potrivit unui sondaj realizat de banca olandeză ING. 

Cele mai multe persoane dispuse să își lase banii pe mâna roboților sunt în Turcia și România, unde 40%, respectiv 38%, ar lăsa un sistem informatic să aleagă o investiție, atât timp cât au dreptul să respingă alegerea acestuia.

La nivel global, doar un sfert dintre persoanele care au participat la sondaj sunt de acord ca roboții să facă alegeri financiare, chiar dacă decizia finală aparține unei persoane.

În SUA, 27% din respondenți ar accepta ca un robot ia decizii de natură financiară pentru ei, la nivel european procentul fiind de 26%.

VIDEO&FOTO Samsung lansează o nouă generație de televizoare în România CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Samsung lansează o nouă generație de televizoare în România

În ceea ce privește varianta ca un robot să ia o decizie financiară care nu necesită aprobarea clientului sau a unei persoane, 91% dintre respondenți resping, la nivel global, această idee.

Roboții se situează în urma consilierilor financiari umani, prietenilor și internetului în ceea ce privește încrederea clinților de a lua o decizie financară în funcție de opinia acestora, potrivit raportului International Survey Mobile Banking 2017 al ING. În România, 38% dintre respondenți ar apela la opinia unui consilier financiar-bancar, 13% la internet, 17% la familie și prieteni și 13% la un program informatic dacă ar avea de luat o decizie financiar.

Studiul ING a inclus 15.000 de respondenți 13 țări din UE, cărora li se adaugă SUA și Australia.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
ing
roboti
investitii
decizii financiare
studiu