Studiu: România are cei mai mulți angajați în IT&C din Europa Centrală și de Est. Cine câștigă cel mai mult și ce salariu are

Studiu: România are cei mai mulți angajați în IT&C din Europa Centrală și de Est. Cine câștigă cel mai mult și ce salariu are
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 mai 2017

Aproximativ 110.000 de români lucrează în domeniul IT&C, număr ce situează România pe primul loc în Europa Centrală și de Est (ECE), potrivit unui studiu anual realizat de firma de recrutare Brainspotting. București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara sunt orașele cu cei mai mulți și mai bine pregătiți angajați, iar cei mai bine plătiți sunt cunoscătorii de Ruby și Python, care câștigă cu până la 25% mai mult decât restul programatorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

În Polonia sunt circa 100.000 de angajați în domeniu, Ucraina are 90.000 de specialiști IT&C, Belarus 30.000, Bulgaria 25.000 și Slovacia 20.000. Ungaria se află pe ultimul loc în regiune, cu un număr de puțin peste 16.820 de angajați în IT&C.

Potrivit studiului, un dezvoltator software junior (cu o experiență de până la 2 ani) este plătit în România cu 1.000-1.562 euro pe lună, la fel ca un programator full stack, în timp ce salariul unui specialist în quality assurance (QA) cu același nivel de experiență pornește de la 856 euro și poate ajunge la 1.298 euro pe lună, în funcție de oraș.

PwC România angajează peste 120 de tineri absolvenți și masteranzi CITEȘTE ȘI PwC România angajează peste 120 de tineri absolvenți și masteranzi

Sumele sunt brute și nu iau în calcul scutirea de impozit de 16%.

Pentru un angajat middle-entry, cu o experiență de 2-4 ani, salariile lunare variază de la 1.422-2.272 euro pentru un administrator de sistem/rețea, la 2.130-3.124 euro pentru un dezvoltator full stack. Pozițiile senior, care necesită o experiență de peste 4 ani, sunt recompensate cu salarii de la 2.556-3.550 euro la 3.408-4.970 euro.

Cei mai bine plătiți sunt cunoscătorii de limbaje Ruby și Python, cu un salariu cu până la 25% peste medie, urmați de specialiștii în Java, Oracle și C#/.NET. Java și C#/.NET sunt printre cele mai utilizate limbaje de programare în România, însă cererea mare de specialiști îi face pe angajatori să plătească cu până la 12% mai mult comparativ cu salariul mediu din sector, arată autorii studiului.

Cele aproximativ 20.000 de companii din sector caută în fiecare an circa 12.000 de specialiști, cu aproape 2.000 de oameni peste numărul absolvenților cu pregătire în domeniu. Bucureștiul oferă cei mai mulți absolvenți (2.195 din IT și 510 din sectorul telecomunicațiilor), cei mai mulți vizând un loc de muncă la Oracle, IBM, Microsoft, Google sau HP.

Pe locul al doilea în funcție de numărul absolvenților se află Timișoara (1.593 absolvenți de IT și 405 absolvenți cu competențe dorite de companiile din telecom), urmat de Cluj-Napoca (1.489 absolvenți IT și 410 - telecom), Iași (1.125 absolvenți IT și 395 - telecom) și Brașov (500 absolvenți IT).

Ministrul Muncii: După salarizare venim cu plafonarea indemnizației de copil. Azi, dacă Messi vine la o echipă din România și ar avea un copil, statul îi plătește 28 milioane euro lunar CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii: După salarizare venim cu plafonarea indemnizației de copil. Azi, dacă Messi vine la o echipă din România și ar avea un copil, statul îi plătește 28 milioane euro lunar

Craiova, Ploiești, Pitești, Galați, Constanța și Târgu-Mureș oferă un număr redus de specialiști în IT&C, însă încep să fie căutate din ce în ce mai des de angajatorii care vor să își construiască echipe mai mici în orașe unde competiția între companii nu este la fel de acerbă, potrivit studiului.

Cele mai mari provocări pentru angajatorii din IT&C sunt găsirea candidaților calificați, așteptările nerealiste ale candidaților, precum și găsirea unui număr suficient de candidați pentru pozițiile oferite.

De partea cealaltă, angajații din sector nu se gândesc să accepte un alt loc de muncă fără o mărire de salariu de cel puțin 20-30%, iar cele mai dorite beneficii sunt un program de lucru flexibil, programe de instruire, abonament la o clinică particulară, posibilitatea de a lucra de acasă și tichete de masă.

viewscnt
Afla mai multe despre
brainspotting
studiu
angajati
it&c
salarii