SUA restricționează exportul cipurilor de AI ale Nvidia și AMD în țări din Orientul Mijlociu

SUA restricționează exportul cipurilor de AI ale Nvidia și AMD în țări din Orientul Mijlociu
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2023

SUA au extins o restricție impusă exporturilor de cipuri sofisticate de inteligență artificială ale Nvidia și Advanced Micro Devices (AMD) dincolo de China către alte regiuni, inclusiv unele țări din Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nvidia a declarat într-o declarație depusă la autoritățile de reglementare, săptămâna aceasta, că restricțiile, care îi afectează cipurile A100 și H100 concepute pentru a accelera sarcinile de învățare automată, nu vor avea ”un impact material imediat” asupra rezultatelor sale, scrie News.ro.

Președintele Microsoft: Inteligența artificială are nevoie de control uman, altfel poate fi transformată în armă CITEȘTE ȘI Președintele Microsoft: Inteligența artificială are nevoie de control uman, altfel poate fi transformată în armă

Rivalul AMD a primit, de asemenea, o scrisoare informată cu restricții similare, a declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu problema, adăugând că măsura nu are un impact semnificativ asupra veniturilor sale.

Oficialii americani impun de obicei controale la export din motive de securitate națională.

O mișcare similară anunțată anul trecut a semnalat o escaladare a represiunii americane asupra capacităților tehnologice ale Chinei, dar nu a fost imediat clar ce riscuri prezintă exporturile către Orientul Mijlociu.

Într-o declarație separată, Nvidia a spus că noua cerință de licențiere ”nu afectează o parte semnificativă a veniturilor noastre. Lucrăm cu guvernul SUA pentru a rezolva această problemă”.

Departamentul pentru Comerț, care administrează cerințele de licențiere pentru export, a declarat joi, printr-un purtător de cuvânt, că SUA ”nu au blocat vânzările de cipuri către Orientul Mijlociu” și a refuzat să comenteze dacă a impus noi cerințe anumitor companii americane.

În septembrie anul trecut, AMD a declarat că a primit noi cerințe de licență, care ar opri exporturile cipurilor sale de inteligență artificială MI250 către China.

Nvidia, AMD și Intel au dezvăluit de atunci toate planurile de a crea cipuri AI mai puțin puternice, care pot fi exportate pe piața chineză.

VIDEO SUA au destructurat, inclusiv cu ajutorul României, o rețea internațională de piraterie informatică CITEȘTE ȘI VIDEO SUA au destructurat, inclusiv cu ajutorul României, o rețea internațională de piraterie informatică

Nvidia, care nu a dat niciun motiv pentru noile restricții în declarația din 28 august, a declarat anul trecut că oficialii americani au informat că regula ”va aborda riscul ca produsele să poată fi utilizate sau deturnate către ”o utilizare finală militară” sau ”utilizator final militar” în China”.

Nvidia nu a precizat săptămâna aceasta care țări din Orientul Mijlociu au fost afectate. Compania a obținut cea mai mare parte din vânzările sale de 13,5 miliarde de dolari în trimestrul său fiscal încheiat la 30 iulie din Statele Unite, China și Taiwan.

Aproximativ 13,9% din vânzări au venit din toate celelalte țări la un loc, iar Nvidia nu publică venituri din Orientul Mijlociu.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
cipuri
nvidia