Țările de Jos nu vor ca UE să impună o taxă pe internet giganților din domeniul tehnologiei

Țările de Jos nu vor ca UE să impună o taxă pe internet giganților din domeniul tehnologiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2023

Țările de Jos au avertizat împotriva impunerii așa numitei taxe pe internet giganților din domeniul tehnologiei (Big Tech), pentru a ajuta la plata investițiilor de miliarde de euro în rețelele de telecomunicații, spunând că o astfel de decizie ar submina regulile europene privind neutralitatea net-ului, care cer ca toți utilizatorii să fie tratați în mod egal, și ar duce la majorări de prețuri pentru europeni, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Comentariile ministrului olandez al Economiei, Micky Adriaansens, sunt primele ale unui stat membru UE după ce săptămâna trecută comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a lansat o consultare referitoare la cine ar trebui să suporte costurile modernizării infrastructurii, pentru servicii 5G și internet în bandă largă, scrie Agerpres.

FOTO Nokia - nou logo, pentru prima dată în aproape 60 de ani CITEȘTE ȘI FOTO Nokia - nou logo, pentru prima dată în aproape 60 de ani

Furnizorii de telecomunicații din UE, inclusiv Deutsche Telekom, Orange, Telefonica și Telecom Italia, fac lobby pentru contribuția Big Tech și au găsit un aliat în Breton, fost director general al Orange.

Prin companiile care susțin că o taxă pe internet va submina regulile europene privind neutralitatea net-ului, care cer ca toți utilizatorii să fie tratați în mod egal, se află Google, Apple Inc, Meta Platforms Inc, Netflix Inc, Amazon.com Inc și Microsoft Corp. Conform operatorilor de telecomunicații, aceste firme sunt responsabile pentru mai mult de 50% din tot traficul internet.

Adriaansens a explicat că Guvernul olandez a cerut companiei de consultanță Oxera efectuarea unui studiu care arată dezavantajele unei astfel de taxe.

"Va penaliza consumatorii", aceștia vor plăti taxe de abonament furnizorilor de telecomunicații și, de asemenea, costul abonamentelor pentru serviciile de streaming și video ar putea crește, deoarece Big Tech vor trece probabil asupra consumatorilor taxele pe internet, a declarat oficialul într-un interviu acordat Reuters.

Adriaansens a adăugat: "Trebuie să analizăm în primul rând problema și care este reacția normală a pieței la această provocare. Întrebarea este: poate fi Guvernul implicat sau sunt alte fonduri disponibile ori e doar responsabilitatea pieței să aibă grijă de această infrastructură?. Cred că există temeri că infrastructura noastră nu poate îndeplini așteptările și ambițiile noastre. Deci, înțeleg temerile, dar nu cred că acesta este modul de rezolvare, atât de rapid".

Conform studiului Oxera, furnizorii de telecomunicații din Europa nu sunt împovărați de costuri mai ridicate cu rețelele în pofida creșterii semnificative a traficului de date pe internet, iar profiturile acestor companii au fost majorate de modernizarea rețelelor, care a dus la scăderea numărului de angajați și la costuri mai reduse de capital. 

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa
internet