Telekom România: Venituri și EBITDA în scădere în primele trei trimestre. Avans la serviciile de telefonie mobilă

Telekom România: Venituri și EBITDA în scădere în primele trei trimestre. Avans la serviciile de telefonie mobilă
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 8 nov 2018

Grupul de firme Telekom Romania a înregistrat, în primele 9 luni, venituri totale de 691 milioane de euro, în scădere cu 2,1% față de septembrie 2017, iar EBITDA (rezultatul brut al exploatării) a coborât cu 5,9%, la 112 milioane de euro, potrivit datelor Deutsche Telekom (DT), acționarul majoritar indirect al grupului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În trimestrul trei al acestui an, veniturile totale ale grupului au atins 227 milioane de euro, de la 240 milioane de euro în perioada iulie – septembrie 2017. În schimb, EBITDA a crescut cu 4 milioane de euro în T3, la 41 milioane de euro, dar rezultatul este inferior cifrei din T3 2017, când a fost anunțat un rezultat brut al exploatării de 43 milioane de euro. ​

Telekom România reunește operațiunile fostelor Romtelecom și Cosmote, în prezent Telekom România Communications și Telekom România Mobile Communications.

CONFIRMARE - Decizie pentru aducerea și menținerea muncitorilor străini: Plata obligatorie, redusă de la salariul mediu la cel minim. Taxe la jumătate pentru angajatori CITEȘTE ȘI CONFIRMARE - Decizie pentru aducerea și menținerea muncitorilor străini: Plata obligatorie, redusă de la salariul mediu la cel minim. Taxe la jumătate pentru angajatori

Potrivit DT, portofoliul de clienți de telefonie mobilă a crescut în perioada analizată cu 1,4%, de la 5,231 milioane la 5,302 milioane.

În schimb, numărul de linii de internet de mare viteză (broadband) a înregistrat un recul de 2,7%, la 1,108 milioane, comparativ cu 1,139 milioane în septembrie 2017.

Declinul telefoniei fixe a continuat și în al treilea trimestru al anului, numărul de linii coborând la 1,772 milioane, de la 1,894 milioane în septembrie 2017 și 1,865 milioane la finele anului 2017.

Softronic a atras finanțare de 14 milioane euro de la Raiffeisen, cu garanție Eximbank, pentru a produce la Craiova și livra în Suedia încă șase locomotive electrice CITEȘTE ȘI Softronic a atras finanțare de 14 milioane euro de la Raiffeisen, cu garanție Eximbank, pentru a produce la Craiova și livra în Suedia încă șase locomotive electrice

De asemenea, numărul de clienți pe segmentul serviciilor TV (cablu, satelit, IPTV) a scăzut cu 1,3%, la 1,454 milioane, de la 1,473 milioane în septembrie 2017 și 1,47 milioane la finele anului trecut.

În primele 9 luni, veniturile din serviciile fixe au înregistrat 349 milioane de euro, în scădere cu 10,7% față de septembrie 2017, în timp ce veniturile din serviciile de telecomunicații mobile au înregistrat un avans de 8,6%, la 342 milioane de euro, conform datelor DT.

Divizia de telefonie mobilă numără 2,312 milioane de abonați, în urcare față septembrie 2017, când acest indicator se situa la 2,097 milioane.

Numărul clienților de servicii preplătite (cartele) a coborât cu 4,6%, la 2,99 milioane, de la 3,133 milioane în septembrie 2017.

UPC România: numărul clienților scade ușor după 4 ani de creștere trimestrială consecutivă, abonamentele urcă CITEȘTE ȘI UPC România: numărul clienților scade ușor după 4 ani de creștere trimestrială consecutivă, abonamentele urcă

Segmentul clienților persoane fizice (retail) a consemnat venituri pe ambele categorii de servicii (fix și mobil) în sumă de 424 milioane de euro, de la 431 milioane de euro în septembrie 2017. Segmentul corporate a urcat la 161 milioane de euro, de la 146 milioane de euro în intervalul ianuarie – septembrie 2017.

Telekom România Communications este deținut de grupul elen OTE – 54,01% și Ministerul Comunicațiilor – 45,99%.

În cazul fostului Cosmote, Telekom România Communications deține o cotă de 30%, restul acțiunilor revenind grupului elen OTE.

Principalul acționar al OTE este grupul Deutsche Telekom, cu o participație de 40%.

DOCUMENT Tarifele maxime care pot fi percepute operatorilor de rețele de comunicații electronice pentru acces pe proprietate publică CITEȘTE ȘI DOCUMENT Tarifele maxime care pot fi percepute operatorilor de rețele de comunicații electronice pentru acces pe proprietate publică

Lansat în septembrie 2014, Telekom România este brandul sub care acționează foștii operatori Romtelecom și Cosmote.

Brandul aparține Deutsche Telekom, una dintre cele mai mari companii de telecomunicații la nivel mondial.

Principalii concurenți ai Telekom România sunt operatorii de telefonie mobilă Orange și Vodafone și operatorii prin cablu RCS&RDS (prezent și în zona de telecomunicații mobile) și UPC România.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
rezultate
inernet
telefonie fixa
telefonie mobila
televizune