Toshiba a anunțat că o ofertă de preluare de 14 miliarde de dolari din partea fondului JIP a avut succes. Toshiba va fi retrasă de la bursă

Toshiba a anunțat că o ofertă de preluare de 14 miliarde de dolari din partea fondului JIP a avut succes. Toshiba va fi retrasă de la bursă
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2023

Toshiba a declarat că o ofertă de preluare de 14 miliarde de dolari din partea fondului de investiții Japan Industrial Partners (JIP) s-a încheiat cu succes, o înțelegere care deschide calea pentru conglomeratul industrial care se confruntă cu probleme financiare să fie retras de la bursă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Consorțiul condus de JIP a preluat 78,65% din acțiunile Toshiba, în cadrul ofertei, ceea ce îi conferă o majoritate de peste două treimi, ceea ce ar fi suficient pentru a elimina acționarii rămași, scrie News.ro.

Părinților din SUA li se oferă rambursări pentru cumpărăturile făcute fără intenție de copii în jocul Fortnite CITEȘTE ȘI Părinților din SUA li se oferă rambursări pentru cumpărăturile făcute fără intenție de copii în jocul Fortnite

Acordul readuce în proprietate japoneză producătorul de produse pornind de la electronice și până la centrale electrice, cu o istorie de 148 de ani, după ani de lupte cu investitorii activiști din străinătate.

Toshiba urmează să fie retrasă de la bursă încă din decembrie.

"Acționarii activiști și Toshiba au fost blocați unii cu alții ani de zile. Această preluare permite ambelor părți să scape de această confruntare", a declarat analistul Travis Lundy, de la Quiddity Advisors, care publică pe Smartkarma.

Toshiba a acceptat în martie oferta de cumpărare care evaluează conglomeratul industrial la 2.000 de miliarde de yeni (13,5 miliarde de dolari). Deși unii acționari au fost nemulțumiți de preț, Toshiba a susținut că nu există nicio perspectivă a unei oferte mai mari sau a unei oferte concurente.

”Suntem profund recunoscători multora dintre acționarii noștri pentru că au înțeles poziția companiei”, a declarat directorul general al Toshiba, Taro Shimada, într-un comunicat.

iPhone 15 le arată utilizatorilor prin câte cicluri de încărcare a trecut bateria CITEȘTE ȘI iPhone 15 le arată utilizatorilor prin câte cicluri de încărcare a trecut bateria

Toshiba ”va face acum un pas major către un nou viitor, cu un nou acționar”, a adăugat el.

Toshiba a spus că relațiile sale complexe cu diverse părți interesate, inclusiv acționari cu opinii diferite, au împiedicat operațiunile de afaceri și că o bază stabilă de acționari ar ajuta compania să-și urmărească strategia pe termen lung, centrată pe servicii digitale cu marjă mare.

JIP intenționează să-l păstreze pe CEO-ul Shimada.

"Mă aștept ca perspectiva managementului și a unor noi proprietari să îmbunătățească moralul. Cu toate acestea, pentru a reuși, managementul trebuie să poată spune o poveste mai bună investitorilor care ies din asta", a spus Lundy.

Deși nu este bine cunoscută în străinătate, JIP a fost implicată în corporații de tip carve out și spin-off-uri din conglomerate japoneze, inclusiv compania cu camere Olympus și afacerea cu laptopuri a Sony Group.

Din 2015, Toshiba a fost lovită de scandaluri contabile, a suferit pierderi mari și a fost aproape de a fi radiată. De asemenea, a fost cuprinsă de o serie de scandaluri de guvernanță corporativă.

Consorțiul JIP include 20 de companii japoneze, conduse de producătorul de cipuri Rohm, firma de servicii financiare Orix și Chubu Electric Power.

Amazon lansează o nouă serie de dispozitive Fire TV CITEȘTE ȘI Amazon lansează o nouă serie de dispozitive Fire TV

Aceasta va marca cea mai mare tranzacție de fuziuni și achiziții din Japonia în acest an.

Japonia a fost singura piață majoră din Asia care a înregistrat o creștere a fuziunilor și achizițiilor în acest an, potrivit datelor LSEG.

Afacerile care implică capital privat au fost deosebit de active, inclusiv o cumpărare planificată de 6,4 miliarde de dolari a producătorului de materiale JSR, de către un fond susținut de guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
toshiba
japan industrial partners