Tranzacțiile și finanțările de pe piața jocurilor video vor trece de 150 de miliarde de dolari în acest an

Tranzacțiile și finanțările de pe piața jocurilor video vor trece de 150 de miliarde de dolari în acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2022

După un început de an 2022 furtunos, grație a două mari achiziții, sectorul jocurilor video se pregătește în acest an pentru o valoare record de 150 de miliarde de dolari a tranzacțiilor, finanțărilor și ofertelor publice inițiale, potrivit unui raport al băncii de investiții Drake Star Partners, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

În primele săptămâni ale acestui an, grupul american Microsoft Corp a înaintat o ofertă de preluare în valoare de aproape 70 de miliarde de dolari pentru dezvoltatorul de jocuri video Activision Blizzard iar Take-Two Interactive a înaintat o ofertă de 11 miliarde de dolari pentru dezvoltatorul de jocuri video Zynga.

Piața de cipuri a avut cele mai bune vânzări din istorie CITEȘTE ȘI Piața de cipuri a avut cele mai bune vânzări din istorie

Numai aceste două tranzacții au dus deja valoarea totală a acordurilor anunțate în acest an în apropiere de recordul de 85 de miliarde de dolari, înregistrat în 2020 de pe urma celor 1.159 de tranzacții anunțate sau încheiate în acel an. Numărul tranzacțiilor încheiate anul trecut a fost de aproape trei ori mai mare decât în 2020, scrie Agerpres.

Pandemia a dat naștere unei noi ere pentru jocurile video mobile, în condițiile în care a oferit o poartă de intrare accesibilă pentru noii jucători atunci când a fost impusă prima carantină iar ulterior chiar și jucătorii pasionați au făcut trecerea de la console de jocuri video la telefoane, după ce au ieșit mai mult din casă odată cu relaxarea restricțiilor.

În plus, industria jocurilor video trece și printr-un proces de consolidare în căutarea de noi surse de venituri, astfel că dispar liniile de demarcație între companiile care produc jocuri video pentru calculatoare personale și cele care produc jocuri pentru dispozitive mobile.

"Suntem în mijlocul unui număr foarte mare de tranzacții iar contextul va fi în continuare unul foarte fierbinte", susține Michael Metzger, analist la banca Drake Star Partners.

Unele companii care nu au făcut până acum mari tranzacții în sectorul jocurilor video, precum Amazon și Netflix, sunt așteptate să facă acest lucru, susține Michael Metzger. Iar în Asia, nume precum Tencent, Byte Dance, Netease, Krafton sau Sony, sunt pe radarul analiștilor.

De asemenea, termenul 'Metaverse', care face de mult timp parte din limbajul pasionaților de jocuri video, a intrat în vorbirea curentă după ce rețeaua socială Facebook și-a schimbat denumirea în Meta Platforms, ca o dovadă a intenției sale de a se concentra mai mult pe un domeniu online unde oamenii se pot conecta prin intermediul realității virtuale.

În ceea ce privește tranzacțiile de tip private placement, valoarea, volumul și finanțările la nivelul companiilor de tip unicorn ar urma să stabilească noi recorduri, grație unor investiții ale unor nume precum Tencent și Netease.

Când vine vorba de ofertele publice inițiale (IPO), analiștii băncii Drake Star Partners susțin că EPIC Games și Discord se numără printre firmele care trebuie urmărite, având în vedere că printre clienții acestor firme se numără Codemasters sau Echtra Games. 

viewscnt
Afla mai multe despre
jocuri
tranzactii