Trecerea la TV digitală, blocată din nou. Instanța va decide rezultatul licitației de 126 mil. lei

Trecerea la TV digitală, blocată din nou. Instanța va decide rezultatul licitației de 126 mil. lei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 13 oct 2015

Frontal Communication a contestat în instanță o deciziei a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) care a respins, pe 25 septembrie, cererea companiei de reevaluare a ofertei Ericsson Romania, declarată câștigătoare de Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) într-o licitație privind televiziunea digitală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Dosarul a fost înregistrat luni la Curtea de Apel București. Instanța nu a stabilit primul termen de judecare a plângerii.

În dosar, SNR și Ericsson Romania au calitatea de intimat, conform datelor disponibile pe pagina web a instanței.

Contactat de Profit.ro, directorul general al SNR, Eugen Brad, a declarat că OUG 34/2006 privind achizițiile publice permite conducerii companiei, în baza deciziei CNSC, să înceapă negocierile cu ofertantul desemnat câștigător de către comisia de evaluare, pentru a încheia contractul de furnizare a achipamentelor.

"Pe de altă parte, există posibilitatea ca instanța să dea dreptate firmei care a contestat rezultatul licitației și, daca SNR a semnat între timp contractul, până la luare unei decizii definitive de către instanță, lucrurile se complică", a spus Brad, care a evitat să facă alte comentarii.

Reprezentanții Frontal Communication nu au dorit să comenteze demersul în justiție al companiei împotriva deciziei CNSC.

SNR a inițiat, în luna lunii mai, o licitație pentru realizarea unei rețele naționale de televiziune digitală (prima parte) în baza unei licențe (multiplex), contractul fiind estimat la 125,9 milioane de lei, TVA inclusă, pentru o perioadă de 12 luni.

Două luni mai târziu, SNR a primit oferte din partea asocierilor formate din Frontal Communication și GatesAir Inc (SUA), alături de Prime Telecom (subcontractant), respectiv Ericsson Telecommunications Romania și Ericsson AB (Suedia).

Conform plângerii Frontal Communication înaintată CNSC în luna august, SNR a declarat câștigătoare oferta asocierii Ericsson Telecommunications Romania și Ericsson AB (Suedia).

În a partea a doua a lunii septembrie, CNSC a respins plângerea Frontal Communication, care a solicitat anularea rezultatuli evaluării ofertelor depuse și reevaluarea ofertei asocierii Ericsson Telecommunications Romania și Ericsson AB (Suedia), declarată câștigătoare.

“Scopul proiectului îl reprezintă implementarea multiplexului 1 în banda UHF, condiționat, free to air, cu acoperire națională, în sistem DVB-T2, conform licenței deținută de SNR, pe care se vor transmite programe publice și comerciale de televiziune și care va asigura o acoperire în recepție fixă de minim 90% din populația țării până la data de 31 decembrie 2016. Ofertantul va trebui să prezinte acte doveditoare de la operatorii din țările în care a furnizat și integrat soluții DVB-T/T2 (transport, emițătoare, monitorizare) pentru rețele naționale terestre", se arată în caietul de sarcini al licitației.

Potrivit datelor SNR din luna iunie, prima licență ar fi trebuit să acopere 50% din populația României până la finele acestui an și aproximativ 90% până în decembrie 2016.

Multiplexul DVB-T2 poate asigura transmiterea unui număr de 16 programe TV în format Standard Definition (SD) sau o combinație de programe SD-HD (High Definition).

Un multiplex digital (licență) reprezintă un grup de servicii de programe radio, TV și alte servicii multimedia transmise de la stații de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră.

În iunie 2014, SNR a câștigat trei licențe de TV digitală (multiplexe) pentru suma de 1,02 milioane de euro, în urma unei licitații organizate de autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).

Tranziția de la emisia analogică terestră de televiziune la cea digitală trebuia să se încheie la 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România și a strategiei din acest domeniu adoptate de Guvern.

România nu a reușit să respecte prevederile acestui acord și autoritățile au prelungit termenul până la 31 decembrie 2016.

Până la expirarea acestui termen, doar programele TVR mai pot fi recepționate în format analog prin intermediul unei simple antene TV.

Restul progamelor TV pot fi recepționate numai prin încheierea unui abonament cu un furnizor specializat.

Potrivit datelor Ministerului pentru Societatea Informațională (MSI), peste un milion de români, în special din mediul rural, recepționează programele TVR și câteva posturi TV private în format analogic, prin intermediul unei simple antene TV.

De la 1 ianuarie 2017, orice transmisie analogică terestră va înceta pe teritoriul României, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune și servicii multimedia suplimentare.

Trecerea de la transmisia analogică la cea digitală permite transmiterea mai multor posturi TV cu o calitate superioară prin spectrul dedicat unui singur program TV transmis analogic.

Cu o valoare estimată la 17,4 milioane de lei, TVA inclusă, la cea de-a doua parte a proiectului, care include mai multe loturi, s-au înscris asocierile Frontal Communication și Electrotehnica Echipamente Electrice, respectiv Frontal Communication și Imagine Communications EMEA (Marea Britanie).

De asemenea, au mai depus oferte individuale Ericsson Telecommunications Romania, Felix Telecom, Sprinter 2000, Rhode&Schwarz Romania și RomTek Electronics.

Conform datelor www.e-licitatie.ro, asocierea Frontal Communication și Imagine Communications EMEA (Marea Britanie), precum și Ericsson Telecommunications România și RomTek Electronics vor furniza echipamentele pentru a doua etapă a proiectului, valoarea celor trei contracte totalizând 13,7 milioane de lei, TVA inclusă.

SNR a mai organizat, la finele anului trecut, o licitație pentru realizarea unei rețele naționale de televiziune digitală în baza a trei licențe (multiplexe), contract estimat la 531,4 milioane de lei, TVA inclusă, dar compania nu a primit nicio ofertă la expirarea termenului, în luna februarie a acestui an.

În urma acestui eșec, MSI, acționarul unic al operatorului, l-a demis pe directorul general al SNR, Gabriel Grecu, pentru ratarea unor obiective de performanță stabilite prin contractul de mandat referitoare la implementarea televiziunii digitale până la 17 iunie și la nerespectarea unor hotărâri ale acționarului unic cu privire la acest obiectiv.

SNR a fost înființată în anul 1991, prin reorganizarea și divizarea Rom Post Telecom, și este principalul furnizor de servicii de radiocomunicații din România, sub brandul Radiocom.

Compania este cel mai mare jucător local în domeniul broadcasting-ului (difuzare și transport programe radio și TV). De asemenea, SNR este furnizor de rețele și servicii de comunicații, transfer de date și Internet.

Anul trecut, afacerile companiei au atins 331,4 milioane de lei, de la 330,5 milioane de lei în 2013, și pierderea netă a scăzut la 1,7 milioane de lei, comparativ cu 9,2 milioane de lei în urmă cu un an.

viewscnt
Afla mai multe despre
televiziune digitala
icitatie
contestatie
instanta