Trei români sunt acuzați în Statele Unite de fraude de tip phishing prin care au câștigat peste 21 de milioane de dolari

Trei români sunt acuzați în Statele Unite de fraude de tip phishing prin care au câștigat peste 21 de milioane de dolari
scris 12 mar 2019

Cei trei români, toți din Ploiești, vor pleda vinovat la mai multe capete de acuzare care includ frauda, conspirația la fraudă și furtul agravat de identitate.

Robert Codruț Dumitrescu, 41 de ani, Teodor Laurențiu Costea, 42 de ani și Cosmin Drăghici, 29 de ani, vor pleda vinovat într-un proces în care sunt acuzați de autoritățile americane că au pus la cale scheme de phishing pentru a fura și vinde datele personale a mii de oameni.

Cei trei au folosit SMS-uri (smishing) și mesaje vocale (vishing) pentru a păcăli victimele în a-și da datele personale. Aceștia au accesat în mod neautorizat computerele unor companii americane, pe care au instalat un software modificat de apelare și trimitere automatizată a SMS-urilor și mesajelor vocale.

Computerele respective, compromise între 2011 și 2014, au trimis mii de mesaje și apeluri automatizate care le cereau victimelor datele conturilor bancare și numărul de asigurări sociale printre altele.

Spotify va fi preinstalat pe unele smartphone-uri Samsung CITEȘTE ȘI Spotify va fi preinstalat pe unele smartphone-uri Samsung

Practic cei vizați erau contactați de un “robot” al unei companii cu care au interacționat anterior, precum o bancă, care le cerea datele personale pentru anumite operațiuni.

Doi dintre suspecți realizau furtul propriu-zis al datelor personale, în vreme ce al treilea intermedia vânarea acestora. Cei trei aveau în total în posesie peste 42.000 de numere ale unor conturi bancare.

Pe baza acestor cifre, procurorii au estimat pierderea produsă de cei trei la peste 21 de miliarde de dolari. Două sentințe urmează să fie pronunțate în luna iunie, iar a treia va fi adusă la cunoștință în iulie.

viewscnt
Afla mai multe despre
phishing
frauda