UE anunță un nou instrument de finanțare de până la 150 de milioane de euro, pentru sprijinirea companiilor europene din domeniul inteligenței artificiale

UE anunță un nou instrument de finanțare de până la 150 de milioane de euro, pentru sprijinirea companiilor europene din domeniul inteligenței artificiale
scris 7 dec 2020

Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul European de Investiții (FEI) au lansat un nou instrument de finanțare, sub forma unui mecanism de coinvestiții în valoare de până la 150 de milioane de euro, pentru a sprijini companiile din domeniul inteligenței artificiale din întreaga Europă.

”Recent, la Summitul web de la Lisabona, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul European de Investiții (FEI) au lansat un nou instrument de finanțare, sub forma unui mecanism de coinvestiții în valoare de până la 150 de milioane de euro, pentru a sprijini companiile din domeniul inteligenței artificiale din întreaga Europă”, a anunțat CE.

Inițiativa, care face parte din sprijinul global pe care UE îl acordă ecosistemului european de excelență și încredere în IA și din Strategia digitală europeană a Comisiei, va viza în principal companii aflate într-un stadiu incipient sau în creștere, investind în dezvoltarea de aplicații IA și tehnologii revoluționare care completează în mod direct IA, cum ar fi tehnologia blockchain, internetul obiectelor și robotica, scrie News.ro.

Apple va repara gratuit ecranele defecte de pe iPhone 11 CITEȘTE ȘI Apple va repara gratuit ecranele defecte de pe iPhone 11

Aceasta completează și se bazează pe expertiza BEI și FEI în sectorul respectiv, dezvoltată prin intermediul actualului proiect-pilot privind inteligența artificială/tehnologia blockchain în valoare de 100 de milioane de euro din cadrul InnovFin pentru capitaluri proprii și al finanțării directe de către BEI pentru companiile din domeniul IA prin intermediul instrumentului său de tip venture debt.

”Europa are tot ceea ce este necesar pentru a deveni un centru al dezvoltării de tehnologii de vârf în domeniul inteligenței artificiale. Dispunem de talente și de o multitudine de date industriale — ambele elemente ne vor oferi un avantaj comparativ important în IA, dacă le utilizăm cu înțelepciune. Suntem în curs de elaborare a unui cadru pentru a ne valorifica punctele forte și a consolida încrederea — inclusiv prin norme clare și previzibile. Mecanismul de coinvestiții anunțat astăzi va sprijini în continuare companiile, astfel încât acestea să se poată dezvolta în UE datorită conceperii și implementării de inteligență artificială fiabilă”, spune Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Prin colaborarea cu investitori privați, Banca Europeană de Investiții preconizează că va sprijini aproximativ 20-30 de întreprinderi mici și mijlocii. Noile fonduri vor fi disponibile în UE și în țările asociate la programul Orizont 2020 și se preconizează că vor fi utilizate în următorii patru ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca europeană de investiții
inteligenta artificiala