UE îl amenință pe Musk cu sancțiuni pentru difuzarea de "conținut ilegal"

UE îl amenință pe Musk cu sancțiuni pentru difuzarea de "conținut ilegal"
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2023

Comisia Europeană a amenințat rețeaua de socializare X (fostul Twitter) cu sancțiuni, cerându-i patronului său, Elon Musk, să dea socoteală în termen de 24 de ore pentru difuzarea de informații false și imagini violente legate de conflictul din Israel, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În urma atacurilor teroriste comise de Hamas împotriva Israelului, avem indicii că platforma dumneavoastră este folosită pentru a difuza conținuturi ilegale și dezinformări în UE", i-a scris comisarul european pentru afaceri digitale, Thierry Breton, lui Elon Musk, într-o scrisoare consultată de AFP.

INFOGRAFIC Industria dezvoltatoare de jocuri video din România - cea mai semnificativă creștere din istorie CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Industria dezvoltatoare de jocuri video din România - cea mai semnificativă creștere din istorie

"Politica noastră este ca totul să fie deschis și transparent, o abordare pe care știu că UE o susține", i-a răspuns miliardarul lui Breton direct pe X, câteva ore mai târziu.

"Vă rog să enumerați încălcările la care vă referiți pe X, pentru ca publicul să le poată vedea", a adăugat el, înainte de a încheia cu "Merci beaucoup", în franceză.

Videoclipuri umilitoare cu ostatici, cadavre decapitate, asasinate filmate... Rețelele de socializare au fost inundate de imagini violente și de tentative de dezinformare de la atentatele comise de Hamas sâmbătă dimineața, o provocare pentru echipele de moderare ale platformelor.

"Am primit rapoarte din surse calificate despre conținuturi potențial ilegale care circulă pe serviciul dumneavoastră în ciuda rapoartelor autorităților competente", a subliniat comisarul european în scrisoarea sa către Elon Musk, datată 10 octombrie.

"Atunci când primiți notificări cu privire la conținuturi ilegale în UE, trebuie să acționați rapid, cu diligență și obiectivitate și să eliminați conținutul în cauză atunci când este justificat", i-a reamintit acesta.

Această obligație decurge în special din noua legislație europeană privind serviciile digitale (DSA), în vigoare de la sfârșitul lui august pentru 19 platforme importante.

VIDEO PROFIT LIVE Andrei Duțulescu, CEO Instant.ro, după ce a atras fonduri pentru 15% din acțiuni: Vrem să ne extindem internațional în Ungaria, Bulgaria și Grecia CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Andrei Duțulescu, CEO Instant.ro, după ce a atras fonduri pentru 15% din acțiuni: Vrem să ne extindem internațional în Ungaria, Bulgaria și Grecia

După ce a preluat Twitter anul trecut, Elon Musk a efectuat un val masiv de concedieri care a decimat echipele de moderare.

El își reafirmă cu regularitate viziunea sa asupra libertății de exprimare, refuzând orice "cenzură", chiar dacă asigură că platforma respectă legile fiecărei țări în acest domeniu.

La sfârșitul lunii septembrie, Bruxelles și-a exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul de dezinformare de pe X, subliniind rezultatele slabe ale acestuia în testele efectuate pe mai multe platforme.

În plus, începând de săptămâna trecută, linkurile și articolele de presă partajate pe X apar doar sub forma unei imagini, fără titlu sau descriere, ceea ce riscă să reducă utilizarea site-urilor de știri reale.

Elon Musk însuși și-a atras numeroase critici pentru că și-a încurajat cei 160 de milioane de urmăritori de pe X să afle mai multe despre conflictul dintre Israel și Hamas, urmărind două conturi cunoscute pentru răspândirea de informații false. Miliardarul și-a șters ulterior postarea, dar aceasta fusese vizualizată de milioane de ori.

Thierry Breton i-a reamintit patronului american că "obligațiile sale foarte precise" în materie de moderare a conținutului, tot în cadrul DSA.

"Trebuie să fiți foarte transparenți și clari cu privire la conținutul permis de termenii de utilizare și să aplicați propriile politici în mod consecvent și cu diligență", a scris comisarul.

"Conținut violent și terorist"

"Acest lucru este deosebit de important atunci când este vorba de conținutul violent și terorist care pare să circule pe platforma dumneavoastră", a subliniat el.

De asemenea, comisarul i-a cerut lui Elon Musk să ŕ se asigure "de urgență" că sistemele sale "sunt eficiente" și să "informeze" Bruxellesul "cu privire la măsurile de criză care vor fi luate".

Irlanda a prezentat planuri care vizează transformarea unora dintre cele mai sănătoase finanțe publice din Europa într-un fond suveran de 100 de miliarde de euro CITEȘTE ȘI Irlanda a prezentat planuri care vizează transformarea unora dintre cele mai sănătoase finanțe publice din Europa într-un fond suveran de 100 de miliarde de euro

"Având în vedere urgența situației, mă aștept, de asemenea, să fiți în contact cu autoritățile de aplicare a legii relevante și cu Europol (biroul european de poliție) și să răspundeți rapid la solicitările acestora", a adăugat Thierry Breton.

"Vă îndemn să oferiți un răspuns rapid, precis și complet la această solicitare în următoarele 24 de ore", a adăugat acesta. "Vă reamintesc că, în urma eventualei deschideri a unei anchete și a constatării neconformității, pot fi impuse sancțiuni", l-a avertizat el.

Experții îl critică, de asemenea, pe Elon Musk pentru că a reinstalat conturi care propagă teorii ale conspirației și a instituit un program de partajare a veniturilor din publicitate cu creatorii de conținut, acuzat că încearcă să crească numărul de clicuri în detrimentul calității și veridicității informațiilor difuzate.

viewscnt
Afla mai multe despre
x
elon musk