UE vrea un încărcător universal pentru telefoanele mobile, în pofida opoziției Apple

UE vrea un încărcător universal pentru telefoanele mobile, în pofida opoziției Apple
scris 31 ian 2020

Parlamentarii europeni au votat joi, cu o largă majoritate, în favoarea introducerii unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa, o măsură criticată de grupul american Apple, producătorul telefoanelor iPhone, transmit Reuters și AFP.

Membrii Parlamentului European au aprobat, cu 582 de voturi pentru și 40 contra, o rezoluție care cere Comisiei Europene să adopte, până în luna iulie, un nou set de reguli care să asigure că europenii nu vor mai fi obligați să cumpere noi încărcătoare pentru fiecare nou dispozitiv, scrie Agerpres.

Samsung a lansat prima tabletă cu 5G CITEȘTE ȘI Samsung a lansat prima tabletă cu 5G

Ideea care vizează armonizarea încărcătoarelor pentru telefoane, tablete și alte dispozitive mobile, lansată în 2009 de Comisia Europeană, s-a lovit până acum de reticența industriei, chiar dacă varietatea de încărcătoare disponibile s-a redus considerabil în ultimii 10 ani. De la aproximativ 30 în 2009, în prezent au rămas doar trei: conectorul Micro USB, care de mult timp echipează majoritatea telefoanelor, USB-C, o conexiune mai recentă, și Lightning, utilizată de Apple.

Chiar înainte de adoptarea acestei rezoluții, grupul Apple s-a opus în mod ferm oricărei reglementări europene, care ar "sufoca inovația în loc să o încurajeze și ar afecta consumatorii din Europa și economia în ansamblu". Gigantul american, care tocmai a raportat un profit record în trimestrul octombrie-decembrie 2019, a decis să înlocuiască în 2012 vechiul conector cu formatul Lightning, subliniind că în prezent acesta echipează "peste un miliard de dispozitive".

Cel mai mare producător mondial de smartphone-uri în 2018, grupul sud-coreean Samsung nu a răspuns la solicitările AFP la fel ca și grupul chinez Huawei, care își dispută locul doi mondial cu Apple în materie de vânzări de smartphone-uri, potrivit firmei de consultanță IDC.

În pofida opoziției Apple, Bruxelles-ul este pregătit să facă progrese în acest domeniu. Potrivit unui purtător de cuvânt al Executivului comunitar, în zilele următoare Comisia va da publicității un studiu în care va evalua situația de pe piața încărcătoarelor iar pe această bază va prezent un studiu de impact și ulterior măsuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
incarcator telefon
apple