ULTIMA ORĂ Concurența are 8 îngrijorări legate de vânzarea Telekom Romania Mobile Communications către Digi și Vodafone

IT&C   
ULTIMA ORĂ Concurența are 8 îngrijorări legate de vânzarea Telekom Romania Mobile Communications către Digi și Vodafone

Consiliul Concurenței a formulat opt îngrijorări în tranzacția prin care Vodafone România intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications, iar Digi va prelua anumite active ale aceleiași companii așteaptă un răspuns în următoarele săptămâni.

Ca urmare, cele două companii implicate în aceste operațiuni pot transmite autorității de concurență propuneri de angajamente menite să înlăture îngrijorările identificate în ceea ce privește impactul asupra mediului concurențial.

Urmărește-ne și pe Google News

Propunerile de angajamente vor fi evaluate și vor fi supuse consultării publice pe site-ul instituției.

Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Hertz: Date ale utilizatorilor, furate într-un atac cibernetic care a implicat unul dintre furnizori CITEȘTE ȘI Hertz: Date ale utilizatorilor, furate într-un atac cibernetic care a implicat unul dintre furnizori

„Este esențial ca, în urma acestor tranzacții, calitatea serviciilor oferite consumatorilor să nu scadă, ci dimpotrivă, să se îmbunătățească.

Vrem să ne asigurăm că rețelele vor funcționa la standarde înalte, că acoperirea și viteza serviciilor vor rămâne competitive și că planurile de investiții în infrastructură vor continua, astfel încât utilizatorii să beneficieze de servicii mai bune pe termen lung.

Evaluăm toate efectele asupra concurenței și colaborăm cu ANCOM, dar vrem să aflăm și punctele de vedere ale celor afectați", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Îngrijorările Concurenței

Îngrijorările rezultate în urma analizei efectuate de autoritatea de concurență vizează, printre altele, condițiile de preț și impactul asupra calității anumitor servicii oferite clienților.

DECIZIE ″Gazprom România″ își vinde benzinăriile, dar va continua să foreze local după țiței și gaze CITEȘTE ȘI DECIZIE ″Gazprom România″ își vinde benzinăriile, dar va continua să foreze local după țiței și gaze

Astfel, cele două tranzacții ar putea afecta negativ calitatea serviciilor de internet mobil, din punctul de vedere al vitezei medii de descărcare a datelor și există îngrijorarea că resursele de spectru pe care cele două companii ar urma să le dețină ar putea să nu fie utilizate integral.

De asemenea, ar putea fi afectat accesul companiei Orange România SA la servicii de colocare pe site-urile de telecomunicații mobile ale Telekom Romania Mobile Communications S.A.

În plus, tranzacțiile ar avea impact negativ pe piața de gros a serviciilor de acces și originare de apeluri în rețele mobile din România, în urma posibilei dispariții Telekom ca furnizor de astfel de servicii. Acest aspect, legat de lipsa unei alternative viabile din partea Digi, ar putea duce la înrăutățirea ofertelor de acces pentru operatorii virtuali mobili (MVNO).

AnimaWings lansează două noi rute din București CITEȘTE ȘI AnimaWings lansează două noi rute din București

O altă îngrijorare a autorității de concurență se referă la faptul că ar putea fi afectată disponibilitatea serviciilor de telefonie mobilă pre-paid pentru clienții Telekom preluați de Digi România: există riscul ca aceasta să ofere aceste servicii pentru o perioadă foarte scurtă, în condiții de calitate și de preț mai slabe, pentru ca, apoi, compania să renunțe la furnizarea lor.

Tranzacția prin care Vodafone România S.A. intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications S.A. ar putea afecta și condițiile de preț de care vor beneficia clienții post-paid persoane fizice ai Telekom ce vor fi preluați și condițiile de preț ale serviciilor machine-to-machine (M2M) furnizate de către Telekom Mobile Romania Communications S.A..

Suplimentar, ar putea fi afectate și condițiile comerciale în care Telekom va furniza către Veridian Systems SRL servicii de hosting în temeiul contractului încheiat. 

Administrația Trump se retrage în lupta împotriva amenințărilor cibernetice rusești CITEȘTE ȘI Administrația Trump se retrage în lupta împotriva amenințărilor cibernetice rusești

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a anunțat luna trecută că tranzacția prin care Vodafone România intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications, iar Digi va prelua anumite active ale aceleiași companii poate fi aprobată chiar în primul semestru 2025, după ce va fi clarificat cum urmează să fie împărțite activele, respectiv spectrul, rețelele  și clienții.

El a apreciat că vânzarea ar putea fi avizată chiar până de Paști (20 aprilie), fără să existe însă o garanție asupra acestui termen scurt.

CONFIRMARE Tranzacție: MG TEC Industry, producător de produse igienice - vândut către două fonduri de investiții CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție: MG TEC Industry, producător de produse igienice - vândut către două fonduri de investiții

„Decizia mare în acest an va fi legată de dispariția Telekom. La treia încercare au venit doi cumpărători, Vodafone și Digi. Trebuie să vedem cum se împart activele - spectrul, rețelele, clienții.

Vem să existe concurență. Avem încă servicii ieftine și bune și vrem să rămână așa”, spune președintele Consiliului Concurenței, indicând că instituția va accepta ca pe piață să rămână 3 operatori în loc de 4.

"Pe noi ce ne interesează? Să nu devină niciunul dintre ei, nici Vodafone, nici Digi, excesiv de puternic, ca să aibă influență prea puternică în piață. În același timp, acceptăm că liderul de piață e Orange și vrem să existe concurență, deci vrem ca Digi și Vodafone să fie suficient de puternici cât să concureze cu Orange-ul.

Deci, vrem să fie puternici - nu vrem să fie nici prea puternici - și trebuie să vedem ce condiții le impunem. Lucrurile pe care le discutăm sunt legate de gradul lor de acoperire și de calitatea semnalului. Deci, România are servicii bune și ieftine în momentul de față pe piața de telecom, asta e una din poveștile noastre de succes și vrem să o păstrăm așa', a transmis șeful Consiliului Concurenței.

FOTO 20 de ani de Google Maps. Locurile din România cu cele mai multe recenzii CITEȘTE ȘI FOTO 20 de ani de Google Maps. Locurile din România cu cele mai multe recenzii

Potrivit acestuia, ideal ar fi fost să existe patru jucători pe piața de telecom, însă 'ne resemnăm'.

'Într-o lume ideală, am fi vrut să fie patru jucători. Bun, nu se poate să rămână patru. După doi ani de încercări ne resemnăm, ajungem la trei jucători, dar important, repet, e să rămână concurență în piață, ca să vedem în continuare prețuri scăzute. Și vrem să vedem o calitate bună a semnalului, inclusiv dezvoltarea serviciilor 5G pe măsură ce ele sunt necesare economic. Deci, asta o să discutăm cu ei: ce se întâmplă cu prețurile și cât de cât de bună va fi acoperirea și cât de bună va fi calitatea calitatea semnalului, cât de bună va fi viteza de descărcare.

De asemenea, vrem să rămână posibilitatea, fie ea și teoretică, pentru intrarea altor jucători pe piață. Prevederi privind MVNO-urile (Mobile Virtual Network Operator, operator de telefonie mobilă care nu deține o infrastructură proprie de rețea - n. r.) există la licitația de 4G. Multe MVNO-uri n-am avut în România. Pe de altă parte, prețurile noastre sunt atât de mici, încât nu e atractiv să intre, dar important e să existe posibilitatea teoretică.

Premieră negativă pentru App Store - aplicații care scanează imagini în căutarea secretelor cripto CITEȘTE ȘI Premieră negativă pentru App Store - aplicații care scanează imagini în căutarea secretelor cripto

Importantă este posibilitatea de intrare a unora noi, ca să țină o presiune pe prețuri. Desigur, Telekom de doi ani ne spune că se grăbește, că vrea să încheie operațiunea foarte repede. După doi ani de de grabă, acum, desigur, n-aș vrea să terminăm foarte repede, până în Paște. Undeva în primul semestru o să terminăm. Acum, dacă reușim până la Paște, cum și-ar dori ei, nu putem garanta', a adăugat acesta

Profit.ro a relatat receent că vânzarea Telekom Romania Mobile Communications și ieșirea de pe piața românească par acum posibile pentru grupul elen OTE, după semnarea unui Memorandum de Înțelegere cu Digi și Vodafone, tranzacție care ar aduce un beneficiu fiscal de 100-120 milioane euro, conform experților Bank of America.

Tranzacția prin care Vodafone România intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications, iar Digi va prelua anumite active ale aceleiași companii a intrat în analiza Consiliului Concurenței în decembrie.

Activele Telekom Romania Mobile Communications SA pe care Digi România SA intenționează să le preia constau în drepturile de utilizare a anumitor frecvențe radio, o parte din turnurile, infrastructura și echipamentele acestora, precum și contractele pre-paid încheiate cu clienții săi.

Cele mai populare căutări ale românilor pe Google în 2024. Călin Georgescu sau ciocolata Dubai, în top CITEȘTE ȘI Cele mai populare căutări ale românilor pe Google în 2024. Călin Georgescu sau ciocolata Dubai, în top

În octombrie a fost anunțat că Vodafone România va deveni parte din tranzacția de achiziție a Telekom România Mobile (TKRM) alături de Digi Communication, omul de afaceri român Adrian Tomșa retrăgându-se din tranzacție.

Grupul elen OTE preciza la rândul său că a intrat în negocieri de vânzare a Telekom România Mobile atât cu Digi, cât și cu Vodafone România, pentru o operațiune comună, în urma deciziei lui Adrian Tomșa de a se retrage.

VIDEO Robotul STAR1 este considerat cel mai rapid din lume, reușind să alerge cu 3,6 m/s CITEȘTE ȘI VIDEO Robotul STAR1 este considerat cel mai rapid din lume, reușind să alerge cu 3,6 m/s

Părțile au semnat atunci un Memorandum de Înțelegere care prevede că anumite active ale TKRM vor fi achiziționate de către Digi, iar compania ar fi achiziționată de Vodafone România.

Finalizarea tranzacției este condiționată de semnarea unui Acord de cumpărare de acțiuni și a documentației tranzacției, precum și de obținerea aprobărilor de reglementare.

În conformitate cu Memorandumul, părțile intenționează să efectueze o serie de operațiuni și tranzacții interdependente în temeiul cărora DIGI va achiziționa anumite active de la TKRM, iar Vodafone va achiziționa indirect acțiunile deținute de OTE în TKRM.

Telekom Romania este controlată de grupul elen OTE, care deține peste 99,9% din acțiuni, iar trei acțiuni sunt în proprietatea Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR). La rândul său, grupul OTE este deținut în proporție de 46% de grupul german Deutsche Telekom.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom mobile
afaceri
datorii
creante
salariati
rezultat