„Unicornul” IRL se închide după ce a recunoscut că 95% dintre utilizatorii aplicației sale sunt falși

„Unicornul” IRL se închide după ce a recunoscut că 95% dintre utilizatorii aplicației sale sunt falși
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iun 2023

Aplicația americană de mesagerie IRL, care a ajuns la statutul de „unicorn” în 2021, se închide după ce a recunoscut că 95% dintre utilizatorii săi sunt falși.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

IRL, o aplicație de mesagerie care a ajuns la statutul de „unicorn” (n.r. o companie de tehnologie care ajunge să fie evaluată la cel puțin 1 miliard de dolari) după o rundă de finanțare Serie C de 170 milioane dolari condusă de SoftBank Vision Fund, a recunoscut că majoritatea utilizatorilor săi sunt falși, potrivit TechCrunch care citează The Information.

VIDEO Doru Bulată, consilierul Președintelui Exim Banca Românească: Nivelul ratelor lunare să nu depășească 20-25% din venituri. Primele, bonusurile sau dividendele, care sunt temporare, trebuie excluse din calcul CITEȘTE ȘI VIDEO Doru Bulată, consilierul Președintelui Exim Banca Românească: Nivelul ratelor lunare să nu depășească 20-25% din venituri. Primele, bonusurile sau dividendele, care sunt temporare, trebuie excluse din calcul

Fondată în 2016, în San Francisco, de Abraham Shafi, Henry Khachatryan și Krutal Desai, IRL avea în plan să devină o alternativă pentru cei din Generația Z, care folosesc tot mai puțin aplicația Facebook, arată sursa citată.

IRL a ajuns la finanțări totale de aproape 200 milioane dolari, potrivit datelor de pe CrunchBase, după ce a obținut o investiție de 170 milioane dolari într-o rundă de finanțare condusă de SoftBank, la o evaluare a companiei de 1,17 miliarde dolari, arată StartUP Cafe.

Anul trecut, în 2022, fostul CEO al IRL, Abraham Shafi a spus că aplicația are 20 de milioane de utilizatori activi lunar. Luni, o investigație a consiliului de administrație al startup-ului a concluzionat că 95% dintre acești useri ar fi fost creați automat sau de boți. Ca rezultat al acestei investigații, compania se va închide și va returna capitalul acționarilor, arată The Information.

Abraham Shafi a fost suspendat din funcție acum două luni pentru presupuse „fapte imorale”. 

Aplicația ChatGPT caută răspunsuri pe web cu Bing CITEȘTE ȘI Aplicația ChatGPT caută răspunsuri pe web cu Bing

În 2022, IRL a concediat  25% din echipa sa, adică aproape 25 de angajați. Într-un mesaj transmis angajaților, fostul CEO le spunea să se „adapteze” și să fie „disciplinați”, dând exemplul WhatsApp, care ajunsese la 450 milioane useri cu o echipă de doar 55 persoane.

În apropiere de perioada în care au avut loc aceste concedieri, angajații au început să aibă suspiciuni cu privire la afirmația fostului CEO cum că aplicația ar avea 20 de milioane de utilizatori activi lunar.

Pe fondul acestor îngrijorări, SEC (Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare) a început o investigație pentru a verifica dacă IRL a încălcat legile privind valorile mobiliare prin modul în care a prezentat performanțele sale din business investitorilor, arată India Times. 

viewscnt
Afla mai multe despre
irl
mesagerie