Uzina Pegatron din India, care asamblează telefoane iPhone, poate fi preluată de Tata Group

Uzina Pegatron din India, care asamblează telefoane iPhone, poate fi preluată de Tata Group
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2024

Firma taiwaneză Pegatron este în discuții avansate pentru vânzarea singurei sale facilități de asamblare de telefoane iPhone din India către grupul local Tata Group, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Grupul american Apple a început să producă telefoane iPhone în India împreună cu partenerul Wistron în anul 2017, după care a extins operațiunile prin intermediul acordurilor cu alte firme care produc telefoane pe bază de contract, inclusiv companiile taiwaneze Foxconn și Pegatron Corp.

Gigantul Huawei a dat România în judecată CITEȘTE ȘI Gigantul Huawei a dat România în judecată

În conformitate cu un acord care beneficiază de sprijinul Apple, Tata intenționează să dețină cel puțin 65% din acțiunile la un joint-venture care va opera uzina Pegatron din apropiere de orașul Chennai din statul Tamil Nadu, în sudul Indiei, în timp ce firma taiwaneză va oferi suport tehnic și va deține restul acțiunilor, au dezvăluit sursele citate de Reuters.

Uzina Pegatron din India are aproximativ 10.000 de angajați și produce cinci milioane de telefoane iPhone anual. Este ultima astfel de facilitate de producție operată de firma taiwaneză, după ce anul trecut Pegatron a cedat controlul la o uzină care asambla telefoane iPhone în China către rivalul Luxshare, în urma unei tranzacții cu o valoare de 290 milioane de dolari, scrie Adevărul.

Apple vrea să își diversifice lanțul de aprovizionare dincolo de China, pe fondul tensiunilor geopolitice între Beijing și Washington.

Pentru grupul indian Tata, uzina Pegatron de la Chennai i-ar consolida planurile vizând asamblarea de telefoane iPhone. Grupul Tata operează deja o uzină de asamblare de telefoane iPhone în statul Karnataka, din sudul Indiei, pe care a preluat-o anul trecut de la firma taiwaneză Wistron, și în paralel construiește o altă uzină la Hosur, în statul Tamil Nadu, unde cel mai probabil Pegatron va fi partener în cadrul unui joint-venture.

Lista producătorilor de telefoane iPhone pe bază de contract din India include firmele Tata, Pegatron și Foxconn. Însă Tata este numele cheie pentru ambițiile Apple în India, piață care potrivit analiștilor va contribui cu 20-25% din livrările totale de telefoane iPhone în acest an, în creștere față de 12-14% anul trecut. 

viewscnt
Afla mai multe despre
tata group
pegatron
iphone