Valoarea de piață a industriei tehnologice din Europa a scăzut cu peste 400 de miliarde de dolari în acest an

Valoarea de piață a industriei tehnologice din Europa a scăzut cu peste 400 de miliarde de dolari în acest an
scris 8 dec 2022

Valoarea de piață a industriei tehnologice din Europa a scăzut cu peste 400 de miliarde de dolari în acest an, potrivit companiei de investiții Atomico, citată de CNBC.

Valoarea combinată a tuturor firmelor tehnologice europene publice și private a scăzut la 2.700 miliarde de dolari, de la un vârf de 3.100 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2021, a declarat Atomico, în raportul său anual ”Starea tehnologiei europene”, scrie News.ro.

VIDEO Mark Zuckerberg: Aducem avatarurile pe WhatsApp! CITEȘTE ȘI VIDEO Mark Zuckerberg: Aducem avatarurile pe WhatsApp!

Cifrele subliniază că 2022 a fost un an dificil pentru tehnologie. Odată ce companiile de tehnologie bogate și-au văzut acțiunile sub presiunea factorilor globali, între care invazia Rusiei în Ucraina și o politică monetară mai strictă a băncilor centrale.

Rezerva Federală și alte bănci centrale măresc ratele dobânzilor și inversează stimulentele din perioada pandemiei pentru a împiedica accelerarea inflației. Acest lucru i-a determinat pe investitori să își reevalueze pozițiile față de companiile tehnologice cu pierderi, ale căror evaluări se bazează de obicei pe așteptările referitoare la fluxurile viitoare de numerar.

”A fost un an greu, război în Ucraina, inflație, creșteri ale ratelor dobânzilor, tensiuni geopolitice pe tot continentul. Este cel mai provocator mediu macroeconomic de la criza financiară globală”, a declarat Tom Wehmeier, partener la Atomico, pentru CNBC.

În Europa, unele companii au înregistrat scăderi abrupte ale valorilor lor de piață. Evaluarea Klarna, grupul suedez specializat în sistemul ”cumpără acum, plătește mai târziu”, a scăzut cu 85%, de la 45,6 miliarde dolari la 6,7 miliarde dolari.

Între timp, acțiunile serviciului de streaming de muzică Spotify au scăzut cu peste 60% în ultimul an.

Finanțarea totală cu capital de risc a startup-urilor europene este de așteptat să scadă la 85 de miliarde de dolari în acest an, potrivit raportului Atomico, care se bazează pe date cantitative și sondaje din 41 de țări. Aceasta reprezintă în scădere cu 18% față de cele peste 100 de miliarde de dolari atrase de startup-urile europene în 2021.

Cu toate acestea, fondurile atrase în acest an reprezintă a doua mare sumă investită vreodată în ecosistemul tehnologic european până în prezent, a spus Atomico.

Investițiile europene în tehnologie au doborât recordurile anul trecut, deoarece participarea investitorilor americani a crescut la noi cote.

viewscnt
Afla mai multe despre
tehnologie
industrie