Toți operatorii de telefonie mobilă din România acoperă cu semnal 98% din populația României

Toți operatorii de telefonie mobilă din România acoperă cu semnal 98% din populația României
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 dec 2022

Toți operatorii de telefonie mobilă din România îndeplinesc obligația de acoperire cu semnal a 98% din populația României, primul în clasament fiind RCS&RDS, cu o pondere de 98,8%, informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Am finalizat cu succes o nouă campanie de verificare a acoperirii cu servicii de voce mobilă și mă bucur să anunț că toți operatorii și-au îndeplinit obligația de acoperire cu semnal a 98% din populația României. Astfel, conform măsurătorilor din teren, RCS&RDS acoperă cu servicii de voce mobilă un procent de 98,8% din totalul populației, Orange România - 98,5%, Telekom Mobile 98,5%, iar Vodafone România - 98,4%. Pe lângă interesul operatorilor mobili pentru piața din România, concretizat în investiții pentru creșterea gradului de acoperire, consider că și măsurătorile efectuate de ANCOM și transpuse în harta aisemnal.ro au avut un aport important la atingerea acestui deziderat. Totodată, pentru a veni atât în sprijinul utilizatorilor, cât și al operatorilor, pe lângă actualizarea platformei aisemnal.ro, am dezvoltat și aplicația aisemnal.ro pentru sistemele de operare Android și iOS, care poate fi descărcată gratuit din magazinele de aplicații", a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

MedLife - obligații la Concurență pentru a fi lăsată să preia cel mai mare spital privat din Argeș. Anterior, Regina Maria a admis eșecul propriei tranzacții CITEȘTE ȘI MedLife - obligații la Concurență pentru a fi lăsată să preia cel mai mare spital privat din Argeș. Anterior, Regina Maria a admis eșecul propriei tranzacții

Potrivit arbitrului pieței locale telecom, campania din acest an încheie o etapă importantă în verificarea obligațiilor de acoperire, scrie Agerpres.

"După ce operatorii de telefonie mobilă au fost sancționați în repetate rânduri cu avertismente și amenzi, în prezent obligațiile de acoperire menționate în cadrul licențelor eliberate de ANCOM în anul 2013 sunt complet îndeplinite. Obligația de realizare a acoperirii este una permanentă și va fi monitorizată de ANCOM până la sfârșitul perioadei de valabilitate a licențelor, respectiv 5 aprilie 2029, prin campanii anuale de măsurări la nivel național. Campania de măsurare a acoperirii naționale cu servicii de voce mobilă s-a desfășurat în perioada mai - octombrie 2022, acoperirea cu semnal a localităților fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor și străzilor principale și secundare", notează sursa citată.

În cadrul acestei campanii au fost verificate 13.388 de localități, care aveau mai mult de zece locuitori, fiind totodată parcurși peste 240.000 de km pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale.

Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensământului populației și al locuințelor, au fost măsurate zonele locuite de 20.116.846 de persoane, iar acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și populația totală a României.

Conform licențelor de utilizare a spectrului radio deținute, Orange, Vodafone și Telekom Mobile au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

Pe lângă actualizarea platformei aisemnal.ro cu rezultatele campaniei de verificare din acest an și cu adăugarea unor noi funcționalități, au fost dezvoltate și aplicații pentru sistemele de operare Android și iOS, care pot fi descărcate gratuit din magazinele de aplicații. Astfel, utilizatorii au la dispoziție încă o sursă prin care pot să verifice acoperirea cu semnal din România.

În plus, a fost implementată posibilitatea de vizualizare 3D a modelului digital al terenului bazat pe EU-DEM Copernicus (https://land.copernicus.eu/imagery-in-situ/eu-dem).

ANCOM precizează că atât platforma aisemnal.ro, cât și aplicația aisemnal.ro permit utilizatorilor să consulte evoluția gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă în 2022, comparativ cu anii 2019, 2020 și 2021.

Totodată există posibilitatea de a vedea acoperirea cumulată cu servicii de comunicații mobile la nivel național, prin intermediul atât a unei hărți care cuprinde localitățile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, dar și harta de acoperire cu semnal pentru metroul din București.

viewscnt
Afla mai multe despre
telefonie mobilă
ancom