Viitorul UE în dezbatere la summitul "digital" de la Tallinn

Viitorul UE în dezbatere la summitul "digital" de la Tallinn
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2017

Estonia îi reunește vineri, la Tallinn, pe liderii europeni la un summit ”digital”, un dosar care-i este drag, dar care riscă să fie eclipsat în parte de dezbaterile încă fierbinți pe tema viitorului Europei, lansate de către președintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Discuția ar urma să vizeze, vineri după-amiaza, o propunere a lui Macron cu privire la o mai bună taxare în Europa a giganților informatici ca Apple sau Google, acuzați de practici de  ”oprimizare fiscală”, scrie News.ro.

”Această temă va fi cea mai controversată” la summit, în pofida faptului că nu a fost înscrisă în programul oficial, a avertizat o sursă europeană.

Dincolo de problema domeniului digital, dezbaterea despre viitorul Europei urmează să ocupe ziua de vineri, în contextul în care Europa caută o nouă cale după traumatismul votului britanic în favoarea Brexitului.

EXCLUSIV Poșta a ipotecat terenuri și oficiii, inclusiv sediul central, către bănci, existând un risc ridicat ca statul să piardă imobilele CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta a ipotecat terenuri și oficiii, inclusiv sediul central, către bănci, existând un risc ridicat ca statul să piardă imobilele

Subiectul a fost discutat la o cină informală, joi seara, de către liderii europeni, care au vorbit despre discursul lui Emmanuel Macron de marți, la Sorbona, în favoarea unei Europe ”cu mai multe viteze” în jurul unui cuplu franco-german consolidat.

”Eu văd (...) în discursul președintelui o bună bază în vederea unei continuări a unei munci intensive între Germania și Franța”, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel, apreciind că există ”un larg consens” între cele două țări pe tema reformelor de întreprins în UE.

”MENȚINEREA UNITĂȚII”

”Este necesar, desigur, să mai vorbim despre detalii, însă sunt ferm convinsă că Europa nu poate să rămână aici” și ”că ea trebuie să se dezvolte în viitor”, a subliniat ea.

Cei doi lideri au discutat în privat, timp de o jumătate de oră, joi seara, în engleză, fără să intre în detalii ale propunerilor franceze, potrivit Palatului Elysée, și anume cele cu privire la zona euro, cele mai sensibile pentru Berlin.

Francezului i-ar plăcea să se înființeze un guvern economic al zonei euro, cu un ministru și un buget proprii, controlat de un parlament al zonei euro.

Însă, în urma unei victorii slabe în alegerile legislative de duminică, Merkel nu are altă opțiune decât să ajungă la un acord de guvernare cu liberalii din cadrul FDP, care se opun ideilor Parisului în acest subiect.

”Văd pozitiv inițiativele în direcția unei Europe a Apărării și unei Europe în care gestionăm împreună întreg ansamblul problemei politicii migrației”, a preferat să insiste cancelarul german.

La finalul cinei, europenii și-au reafirmat ”voința puternică de a împărtăși și menține unitatea” UE, declarându-se ”deschiși” ”ideilor noi” cu privire la Europa, a declarat o sursă europeană.

Premierul britanic Theresa May a participat și ea la cină, în contextul în care Regatul Unit - aflat pe celea divorțului cu Uniunea - nu a fost invitată la întâlniri informale anterioare pe tema viitorului UE.

Potrivit unei surse europene, o întâlnire între May și Merkel era prevăzută vineri dimineața.

Numărul de proiecte Internet of Things la scară largă s-a dublat în ultimul an CITEȘTE ȘI Numărul de proiecte Internet of Things la scară largă s-a dublat în ultimul an

OPTIMIZARE FISCALĂ

Între subiectele aflate în programul summitului vineri se află securitatea cibernetică și libera circulație a datelor, pe care Estonia, o mică țară baltică aflată în avangarda domeniului digital p consideră o prioritate a UE.

Propunerea franceză vizând o mai bună impozitare a marilor grupuri în domeniul numeric urmează să permită să se lupte împotriva optimizării fiscale a acestor societăți, care transferă profiturile realizate în întreaga Europă într-un singur stat membru - ca Irlanda sau Luxemburgul - în care beneficiază de un nivel de impozitare foarte avanatajos.

Franța vrea să se aplice o taxă pe cifra de afaceri generată în fiecare țară europeană și nu asupra profitului.

Ideea a fost susținută de aproximativ zece țări, între care Germania, Italia și Spania, însă Irlanda se opune aprig.

Europenii au ambiția să se înțeleagă asupra unei abordări comune în decembrie, după care Comisia Europeană (CE) să fie însărcinată să pregătească o propunere legislativă în 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
tallinn
summit digital