Viziunea CEO-ului Vodafone România: 5 moduri prin care 5G schimbă în bine societatea

Viziunea CEO-ului Vodafone România: 5 moduri prin care 5G schimbă în bine societatea
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 18 nov 2022

Tehnologia 5G implică senzori, automatizări, viteze incredibile de conexiune și generează o nouă modalitate de a lucra, la birou, remote sau în mișcare, dar și digitalizarea orașelor și dezvoltarea accelerată a comunităților, este de părere Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Kanaris face un exercițiu de anticipare pe scena IQ Digital, în Brașov, eveniment susținut de BCR și Vodafone România, și prezintă modul în care 5G schimbă regulile jocului și viața de zi cu zi, într-un pas în timp ce duce discutia cu 5 ani în viitor.

Sănătatea și sistemul medical, marii câștigători.

Astăzi, în era 4G, medicii se pot conecta online, pentru o monitorizare a pacientului sau a practica medicina de prevenție. Sistemul medical începe să folosească tot mai mulți senzori care colectează și transmit informații în timp real, le stochează și procesează pentru sfaturi și analize.

Viziunea CEO-ului Vodafone România: 5 moduri prin care 5G schimbă în bine societatea

„Sunt alergător, fac multă miscare, îmi plac sporturile. În era 5G, dacă mă accidentez, de exemplu îmi rup un ligament, și vreau să mă operez, voi putea să-mi fac programare la un medic din New York. Eu unul voi fi într-un spital, să zicem că în Brașov, și voi putea să fiu operat de la distanță. Aceasta este o viziune fundamental diferită asupra medicinii. Și aici avem doar un exemplu despre ceea va fi posibil în viitor, datorită 5G”, spune Kanaris.

Cumpărăturile devin o experiență imersivă.

Astăzi, utilizatorii pot accesa un site de eCommerce și pot vedea poze, randuri la 360 de grade sau videoclipuri cu produsele de interes, pentru o potențială achiziție.

„În viitor, în Metaverse, voi putea să am o experiență mult mai credibilă, imersivă, când fac cumpărături. Voi putea să intru virtual într-un magazin, Mega Image, să spunem, să iau produsele pe care mi le doresc, să le pun în coș și apoi să mi se livreze acasă. Aceasta este o experiență mult mai interactivă. La fel, poate că vom putea face o vizită virtuală a unei locuințe pe care vrem să o cumpărăm”, adauga acesta.

Viețile omenești, salvate mai ușor.

Vodafone colaborează activ cu Salvamont, dezvoltă solutii personalizate și caută moduri tot mai eficiente de a sprijini salvarea vieților. Din acest an, operatorul oferă și drone care scanează și analizează locațiile în care s-ar putea afla o persoană care are nevoie de ajutor.

„Lucrăm de mulți ani indeaproape, cu Salvamont. 5G înseamnă că, în viitor, viteza de reacție a salvatorilor va fi de cel puțin zece ori mai mare. Acest lucru schimbă complet capacitatea de lucru a unei organizații precum Salvamont, pentru că fiecare secundă contează, când cineva are nevoie de ajutor”, menționează reprezentantul Vodafone România.

Agricultura, mai inteligentă și mai eficientă.

În prezent, agricultura este cea pe care o cunoaștem – mici pași spre automatizare, dar cu o pregnantă implicare umană, ca timp, prezență și resurse. În context, unele ferme au început să se digitalizeze – vedem senzori pentru prognoză și o mai bună colectare a datelor.

„În era 5G, agricultura va fi făcută mai mult de la distanță decât de pe câmp. În câțiva ani, agricultorii nici nu vor mai trebui să meargă pe terenul agricol. Vor exista drone care monitorizează terenul agricol, vor fi livrate sute de mii de imagini și informații care le vor permite fermierilor să aibă grijă mult mai eficient de aspecte precum irigația, pesticidele sau producția. Iar recoltarea se va putea automatiza, prin roboți inteligenți”, detaliază Kanaris.

Mașinile autonome, timp câștigat.

„Mașinile autonome sunt exemplul meu preferat. Gândiți-vă la cum facem astazi lucrurile. Dacă vreau să merg undeva, mă urc în mașină, folosesc navigația și conduc. În primul rând, trebuie să fiu șofer, iar în al doilea rând, nu am decât informații elementare despre drumul meu. În viitor, nu vorbim doar despre mașini fără șofer, autonome. Vorbim despre mașini care schimbă informații între ele și permit în timp real optimizarea rutei și a modului de condus. Acest lucru ne va duce pe noi, pasagerii, mult mai rapid la destinație”, adauga oficialul Vodafone.

5G este tehnologia tehnologiilor, cheia care dezlănțuie potențialul multor altor tehnologii emergente. Pentru Vodafone România, asta implică despre inteligență artificială, IoT, robotică și multe altele. Iar 5G va schimba modul în care companiile și societatea funcționează, la nivel fundamental.

Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George - o inovație BCR, ca un format informativ și educațional hybrid media, cu conținut ce îmbină cultura digitală cu tehnici din televiziune, destinat să ajute la rezolvarea provocărilor întâmpinate în procesele de digitalizare cu care se confruntă antreprenorii din sectorul IMM din România. Vodafone a devenit partener al proiectului în 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
5g