WhatsApp a fost atacată cibernetic pentru spionarea unor înalți oficiali guvernamentali din state aliate SUA

WhatsApp a fost atacată cibernetic pentru spionarea unor înalți oficiali guvernamentali din state aliate SUA
scris 1 nov 2019

WhatsApp a fost atacată cibernetic în acest an pentru spionarea unor înalți oficiali guvernamentali din state aliate ale SUA, potrivit unor persoane apropiate unei investigații a companiei de mesagerie, transmite Reuters.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Sursele au spus că o parte ”semnificativă” a victimelor sunt oficiali guvernamentali și militari de rang înalt, din cel puțin 20 de țări de pe cinci continente, scrie News.ro.

Atacarea cibernetică a smartphone-urilor aparținând unui grup mai mare de oficiali guvernamentali decât s-a anunțat inițial sugerează că această acțiune ar putea avea consecințe politice și diplomatice extinse.

Facebook a suspendat trei rețele de conturi rusești care încercau să influențeze politica în opt state africane CITEȘTE ȘI Facebook a suspendat trei rețele de conturi rusești care încercau să influențeze politica în opt state africane

WhatsApp a dat marți în judecată compania israeliană dezvoltatoare de softuri pentru hacking NSO Group.

WhatsApp, divizie a Facebook, acuză că NSO Group a construit și vândut o platformă de haking care a exploatat o lacună software a a serverelor deținute de WhatsApp, pentru a-și ajuta clienții că atace cibernetic telefoanele a cel puțin 1.400 de utilizatori.

În timp ce nu este clar cine a folosit softul pentru a ataca telefoanele oficialilor, NSO afirmă că vinde softul pentru spionaj numai clienților guvernamentali.

O parte dintre victime sunt din Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Mexic, Pakistan și India, au declarat persoane apropiate investigației. Reuters nu a putut afla dacă victimele din aceste țări includ și oficiali guvernamentali.

Dezvăluirea a avut loc în timp ce peste 12 jurnaliști indieni și activiști ai drepturilor omului au declarat joi că au fost și ei ținta spionajului.

NSO nu a răspuns imediat solicitării de comentarii. Anterior, NSO a negat orice ilegalitate, afirmând că produsele sale au rolul doar de a ajuta guvernele să prindă teroriști și infractori.

În ultimii câțiva ani, cercetători în domeniul securității cibernetice au aflat că produsele NSO sunt folosire împotriva unei game largi de ținte, inclusiv a protestatarilor din țări cu conduceri autoritare.

Un grup de cercetări independent numit CitizenLab, care colaborează cu WhatsApp, a anunțat că cel puțin 100 de victime sunt jurnaliști și dizidenți, nu infractori.

WhatsApp a anunțat că în această săptămână a trimis notificări utilizatorilor afectați.

”Se știe că multe tehnologii destinate investigațiilor efectuate de autoritățile care aplică legea sunt folosite pentru spionaj între state și politic”, a declarat John Scott-Railton, cercetător senior la CitizenLab.

Înainte de a anunțat victimele, WhatsApp a comparat lista cu persoanele țintite cu solicitările autorităților pentru informații legate de investițiile penale, cum ar fi cazuri de terorism sau exploatarea copiilor. Dar compania nu a găsit vreo suprapunere, a spus o persoană apropiată situației. Guvernele pot face solicitări de informații la WhatsApp, prin intermediul unui portal online creat de companie.

WhatsApp nu a identificat clienții NSO Group, care au ales țintele.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
whatsapp
atac cibernetic