WhatsApp, amendată cu 3 milioane de euro în Italia

WhatsApp, amendată cu 3 milioane de euro în Italia
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 mai 2017

Autoritatea antitrust din Italia a amendat WhatsApp cu 3 milioane de euro pentru că ar fi obligat utilizatorii să accepte folosirea datelor personale de Facebook, proprietarul popularei aplicații de mesagerie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Toate statele UE au cerut anul trecut WhatsApp să nu mai furnizeze Facebook datele propriilor utilizatori, din cauza îngrijorărilor privind validitatea consimțămintelor acordate de aceștia, scrie Reuters.

WhatsApp “a obligat de facto” utilizatorii serviciului de mesagerie să accepte integral modificările aduse politicilor de confidențialitate aplicate de companie, în particular paragraful care se referă la distribuirea informațiilor contului personal pe Facebook, făcându-i să creadă că nu vor mai avea acces la serviciul de mesagerie dacă nu își dau consimțământul, arată autoritatea italiană din domeniul concurenței (AGCM) înt-un comunicat.

Poliția atrage atenția asupra unei campanii de înșelăciune prin WhatsApp și recomandă utilizatorilor să nu acceseze linkul din mesaje CITEȘTE ȘI Poliția atrage atenția asupra unei campanii de înșelăciune prin WhatsApp și recomandă utilizatorilor să nu acceseze linkul din mesaje

Potrivit AGCM, WhatsApp nu și-a informat utilizatorii în mod adecvat despre posibilitatea refuzului în cazul împărțirii informațiilor cu Facebook. Totodată, autoritatea a evaluat ca fiind ilegali mai mulți termeni ai acordului de confidențialitate, printre care responsabilitatea limitată a WhatsApp în cazul neîndeplinirii obligațiilor contractuale și posibilitatea ca operatorul serviciului de mesagerie să întrerupă sau să blocheze accesul utilizatorilor fără un motiv anume.

Tot la categoria stipulărilor ilegale, AGCM notează desemnarea, de către WhatsApp, a legislația din California drept legislația care se aplică în cazul unor eventuale dispute cu utilizatorii, precum și faptul că utilizatorii nu pot iniția acțiuni legale împotriva companiei decât la instituțiile aflate sub jurisdicția Tribunalului Districtual SUA pentru Districtul de Nord din California sau a Tribunalului Statului California.

Facebook a achiziționat în 2014 aplicația WhatsApp, pentru care a plătit 19 miliarde de dolari. Condițiile și politica de confidențialitate ale serviciului de mesagerie au fost actualizate doi ani mai târziu, în vara anului 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
whatsapp
amenda
italia
autoritatea antitrust
facebook
politici confidentialitate
date personale