WhatsApp criptează backup-urile

WhatsApp criptează backup-urile
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 11 sep 2021

Alături de mesaje, back-up datelor realizat cu Google Drive sau iCloud este și el criptat, mai nou, de WhatsApp.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La șase ani distanță de când a început să cripteze mesajele, WhatsApp poate face, acum, același lucru și cu back-urile în care utilizatorii își salvează întreg istoricul de comunicare.

Backup-urile necriptate reprezentau, până acum, cea mai mare vulnerabilitate pe partea intimitate a WhatsApp. Chiar dacă mesajele trimise între utilizatori erau criptate, acestea puteau fi vizate de hackeri prin intermediul backup-urilor făcute în cloud, care nu erau criptate.

FOTO Campanie de phishing cu mesaje înșelătoare pe Instagram CITEȘTE ȘI FOTO Campanie de phishing cu mesaje înșelătoare pe Instagram

În urmă cu câteva luni, WhatsApp a început să testeze criptarea backup-urilor, iar, acum, produsul deținut de Facebook este gata să lanseze această facilitate, care va fi implementată pe parcursul următoarelor săptămâni.

Criptarea backup-urilor va fi opțională. Asta înseamnă că nu va fi activată în mod implicit, ci va trebui activată manual de utilizatorii care vor ca backup-urile proprii să fie criptate.

Backup-urile vor fi securizate cu o cheie de 64 de caractere, generată la întâmplare. Utilizatorii vor avea de ales între a-și salva singuri cheia sau a folosi o parolă pentru a o accesa. Prima variantă este mai sigură.

Cheie va fi necesară în momentul restabilirii unui backup. Fără aceasta, nu se va putea folosi backup-ul.

Backup-ul criptat este un pas înainte pentru protejarea intimității, însă nu o garantează. Recent, s-a aflat că moderatorii WhatsApp, în ciuda criptării, pot accesa chat-urile utilizatorilor pentru a investiga plângerile. În plus, Facebook vrea să dezvolte o soluție care să o ajute să targeteze reclamele pe baza informațiilor criptate, fără a sparge criptarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
whatsapp
criptare
backup