OTE a finalizat achiziția a 30% din acțiunile fostei Cosmote, condiție pentru cedarea participației de 54% la divizia de rețele fixe a Telekom către Orange România. A plătit 59 milioane euro

OTE a finalizat achiziția a 30% din acțiunile fostei Cosmote, condiție pentru cedarea participației de 54% la divizia de rețele fixe a Telekom către Orange România. A plătit 59 milioane euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 sep 2021

OTE a finalizat achiziția participației de 30% pe care nu o deținea la Telekom Romania Mobile Communications (TKRM - fosta Cosmote), tranzacție cerută de Comisia Europeană pentru aprobarea preluării Telekom Romania Communications de către Orange.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Luna trecută, Profit.ro a anunțat că OTE estimează că va plăti 59,5 milioane de euro pentru cumpărarea acestui pachet.

Comisia Europeană a avizat, în iulie, vânzarea participației de 54% deținute de OTE la Telekom Romania Communications, divizia de rețele fixe a Telekom, către Orange România, cu condiția cedării acțiunilor deținute la TKRM de către Telekom Romania Communications, care este un concurent direct al Orange.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

Achiziția pachetului de 30% din acțiunile TKRM a fost finalizată acum, OTE ajungând la o deținere de 99,99% la fostul Cosmote.

Prețul achiziției s-a ridicat la 58,9 milioane de euro, ușor sub suma de 59,5 milioane de euro estimată anterior.

Context

În luna noiembrie, informațiile Profit.ro vizând faptul că Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) și Orange au ajuns la o înțelegere pentru preluarea operațiunilor aferente rețelelor fixe de către grupul francez au fost confirmate oficial. Acționarul majoritar al Telekom Romania Communications este grupul elen OTE. La rândul său, grupul OTE este deținut în proporție de 46% de grupul german Deutsche Telekom. 

Valoarea economică totală a companiei este 497 milioane  euro, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți convergenți fix-mobil. Aceasta corespunde însă unui preț de achiziție pentru Orange de 268 milioane euro, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, având în vedere că Orange nu preia 100%, ci 54% din acțiuni. 

La finele lunii iulie, Comisia Europeană a avizat vânzarea de către OTE a participației de 54% la Telekom Romania Communications, divizia de rețele fixe a Telekom, către Orange România. Aprobarea este însă condiționată de cesionarea participației minoritare de 30% a Telekom în Telekom Romania Mobile Communications (TRMC, fostul Cosmote), care este un concurent direct al Orange. Operațiunea a fost propusă chiar de Orange.

Părțile au agreat și să nu implementeze tranzacția înainte ca TKR și OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât și a aprobării acordului de cesionare și, în cele din urmă, înainte ca participația minoritară să fie transferată către OTE.

Comisia Europeană a constatat că tranzacția, astfel cum a fost notificată inițial, ar fi ridicat probleme serioase de concurență pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile. Mai precis, Orange ar fi achiziționat participația minoritară de 30% în TRMC, unul dintre principalii săi concurenți de pe această piață. Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC, ar fi oferit Orange acces la informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său și i-ar fi permis să blocheze investițiile importante ale TRMC sau achiziționarea operatorului de către un cumpărător strategic.

viewscnt
Afla mai multe despre
ote
telekom
orange romania
telekom romania communications
cosmote
tkrm
comisia europeana