Cele mai importante ziare rivale din Australia, unite în protest față de restricțiile aplicate presei

Cele mai importante ziare rivale din Australia, unite în protest față de restricțiile aplicate presei
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2019

Cele mai importante ziare rivale din Australia au demonstrat împreună, luni, împotriva restricțiilor aplicate presei, scrie BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ziarele News Corp Australia și Nine au publicat primele pagini ale edițiilor de luni sub forma unor articole cenzurate și marcate cu ștampila „secret”, scrie News.ro.

Proprietarul PRO TV, venituri în scădere pe piața locală în primele 9 luni. Profitul operațional a revenit însă pe creștere CITEȘTE ȘI Proprietarul PRO TV, venituri în scădere pe piața locală în primele 9 luni. Profitul operațional a revenit însă pe creștere

Protestul este îndreptat către legile de securitate națională despre care jurnaliștii spun că au limitat scrierea de articole și au creat o „cultură a secretului” în Australia.

Guvernul a spus că sprijină libertatea presei, dar „nimeni nu este mai presus de lege”.

În luna iunie, poliția a făcut percheziții la sediul Australian Broadcasting Corporation (ABC) și în casa unui jurnalist News Corp Australia, fapt care a stârnit un puternic val de critici.

Organizațiile media au spus că raziile au fost efectuate în urma unor articole care s-au bazat pe informații venite de la avertizori. Într-un articol erau făcute acuzații privind crime de război, iar altul conținea detalii despre o posibilă încercare a unei agenții guvernamentale de a spiona cetățenii australieni.

Campania de luni a fost susținută și de posturi TV, radio și diverse site-uri.

Piața TV în România: Serviciile de video streaming devin populare. Rezoluția HD - obligatorie, trendul migrează spre UltraHD. Știrile sunt cel mai urmărit program. Ce post ar alege românii pe o insulă pustie CITEȘTE ȘI Piața TV în România: Serviciile de video streaming devin populare. Rezoluția HD - obligatorie, trendul migrează spre UltraHD. Știrile sunt cel mai urmărit program. Ce post ar alege românii pe o insulă pustie

Michael Miller, președinte executiv al News Corp Australia, a publicat pe Twitter o imagine cu primele pagine ale ziarelor companiei, între care The Australian și The Daily Telegraph. El a îndemnat oamenii să întrebe Guvernul: „Ce încearcă să ascundă de mine?”

Principala companie rivală, Nine, căreia îi aparțin Sydney Morning Herald și The Age, a publicat prime pagini similare.

David Anderson, director ABC, a declarat: „Australia riscă să devină cea mai secretoasă democrație din lume”.

Duminică, Guvernul australian a reiterat că este posibil ca trei jurnaliști să fie puși sub acuzare în urma perchezițiilor.

Prim-ministrul Scott Morrison a spus că libertatea presei este importantă pentru democrația Australiei, dar a adăugat că „statul de drept” trebuie încurajat. „Asta mă include pe mine sau pe oricare jurnalist sau pe oricine”.

Concluziile unei anchete privind libertatea presei vor fi depuse în Parlament anul viitor.

Campania de acum atrage atenția asupra faptului că legile mai stricte privind securitatea amenință jurnalismul de investigație, afectând „dreptul la cunoaștere” al publicului.

De la introducerea, anul trecut, a unei noi legi privind contraspionajul, media au făcut lobby ca jurnaliștii și informatorii să fie scutiți pentru a putea raporta informații delicate.

Organizațiile cer o mai mare libertate și în alte domenii, precum reforme referitor la libertatea de informare și legile privind defăimare.

viewscnt
Afla mai multe despre
ziare australia
presa
cenzura