Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, rămas singurul în cursă, aproape de un acord pentru preluarea proprietarului PRO TV

Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, rămas singurul în cursă, aproape de un acord pentru preluarea proprietarului PRO TV
scris 18 oct 2019

Fondul de investiții PPF Group, controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, miliardarul Petr Kellner, este aproape de a semna un acord pentru preluarea proprietarului PRO TV, grupul de media Central European Media Enterprises (CME), negocierile fiind acum în stadiul final.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Anterior a fost anunțat că Petr Kellner a rămas singurul interesat de tranzacție.

Potrivit ziarul ceh Hospodarske Noviny, citat de Reuters, tranzacția ar urma să fie anunțată zilele acestea. Potrivit surselor cotidianului, Kellner negociază personal această tranzacție.

Și site-urile de știri Capital.bg și Aktualne.cz susțin că discuțiile pentru această tranzacție sunt în stadiul final, un anunț fiind așteptat "în cel mult câteva zile".

Acționarul majoritar al CME, conglomeratul american AT&T, vrea să obțină aproximativ 47 miliarde de coroane (2 miliarde dolari) în schimbul participației deținute la CME. AT&T controlează 75% din acțiunile proprietarului PRO TV.

CME a anunțat, în martie, că analizează o potențială fuziune sau vânzarea către un investitor strategic, parte a unui plan menit să maximizeze valoarea deținerilor acționarilor. CME operează o rețea de 30 de canale TV, în România, Bulgaria, Cehia, Slovacia și Slovenia.

Potrivit informațiilor din presa cehă, pentru achiziția CME și-au exprimat interesul PPF și rețeaua de televiziune Discovery.

Ulterior, fondul de investiții PPF a rămas singur în cursa pentru preluarea CME.

Petr Kellner are deja afaceri în România, prin intermediul PPF, în principal în domeniul imobiliar, el cumpărând sediul ING Bank și complexul Metropolis Center, ambele din București.

Proprietarul PRO TV, grupul de media Central European Media Enterprises (CME), a obținut în primele 9 luni venituri de circa 126,86 milioane dolari pe piața românească, în scădere cu 7,2% față de perioadă similară din 2018. Spre comparație, după primele 3 trimestre din 2018, compania a raportat 136,68 milioane de dolari în România. La un curs de schimb constant, veniturile CME în România au crescut însă ușor, cu 0,6%.

Profitul operațional înainte de depreciere și amortizare (OIBDA) a crescut cu 1,7%, la 59,72 milioane de dolari, după ce în primul semestru înregistrase un declin de 0,7%. Dacă se exclude variația cursului de schimb, indicatorul a urcat cu 10,2%. Revenirea pe creștere a profitului operațional la 9 luni a avut loc în contextul unei creșteri puternice în trimestrul al treilea. OIBDA a urcat cu 8,5% în iulie-septembrie. la 16,94 milioane de dolari. La un curs constant, creșterea a fost de 16%.

CME deține în România posturile PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA și PRO TV International, precum și mai multe site-uri. Totodată, în operațiunile de pe piața românească este inclus și postul PRO TV Chișinău, din Republica Moldova.

România este a doua piață, după Cehia, pentru CME, care are operațiuni și în Bulgaria, Slovacia și Slovenia.

În iulie anul trecut, CME a finalizat vânzarea operațiunilor din Croația către Slovenia Broadband, în schimbul cărora a încasat aproximativ 65 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
kellner
pro tv
cme
preluare pro tv
ppf
vanzare pro tv