Concedieri masive la CBC/Radio-Canada

Concedieri masive la CBC/Radio-Canada
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2023

Radiodifuzorul public canadian CBC/Radio-Canada a confirmat că va desființa 600 de locuri de muncă, adică 10% din forța sa de muncă, ca urmare a "scăderii veniturilor din publicitatea televizată și a concurenței acerbe din partea giganților digitali".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Primele concedieri ar urma să aibă loc în următoarele săptămâni "dar majoritatea vor fi efectuate în următoarele 12 luni", a precizat postul public de televiziune într-un comunicat de presă.

Zoom se lansează pe Apple TV CITEȘTE ȘI Zoom se lansează pe Apple TV

De asemenea, CBC/Radio-Canada intenționează să își reducă cheltuielile de programare pentru a realiza economii totale de 125 de milioane de dolari pentru exercițiul financiar 2024-2025, scrie News.ro.

În cele din urmă, 250 dintre aceste reduceri de personal vor afecta CBC, rețeaua de limbă engleză a grupului, și alte 250 Radio-Canada, partea sa francofonă, restul afectând funcțiile tehnice și de suport.

Grupul a mai anunțat că "aproape 200 de posturi vacante în prezent" (...) "vor fi desființate".

"CBC/Radio-Canada nu este imună la convulsiile din industria media canadiană", a declarat directorul general Catherine Tait, adăugând că, în fața acestor presiuni, grupul nu mai are "flexibilitatea de a continua fără reduceri".

"Aceste presiuni provin din aceiași factori structurali care afectează toate mass-media canadiene, inclusiv creșterea costurilor de producție, scăderea veniturilor din publicitatea televizată și concurența acerbă a giganților digitali", a adăugat ea.

Radioteleviziunea publică nu mai suferise astfel de reduceri de la venirea la putere a guvernului lui Justin Trudeau, în 2015.

La începutul lunii octombrie, CBC/Radio Canada a anunțat că înființarea de locuri de muncă va fi înghețată până la noi ordine și că cei care pleacă nu vor fi înlocuiți.

VIDEO Rockstar a publicat, forțat, primul trailer pentru GTA VI CITEȘTE ȘI VIDEO Rockstar a publicat, forțat, primul trailer pentru GTA VI

"Înțelegem cât de îngrijorător este acest anunț pentru cei afectați și pentru publicul canadian care se bazează pe emisiunile și serviciile noastre", a mai spus Catherine Tait, promițând "mai multe detalii în lunile ŕ care vor urma".

Aceasta este "o zi neagră" pentru postul public de radio și pentru accesul la informație, a reacționat Sindicatul lucrătorilor de la Radio-Canada într-un comunicat.

"Suntem îngroziți", a adăugat Annick Forest, președinta Sindicatului canadian al presei.

"Cerem guvernului federal să garanteze fără întârziere o finanțare stabilă pentru CBC/Radio-Canada, înainte ca radiodifuzorul public să devină incapabil să își îndeplinească mandatul", a adăugat ea.

Numeroase instituții media canadiene se află în prezent într-o situație financiară precară, iar postul public de radio și televiziune nu este primul care anunță un plan de disponibilizare.

La începutul lunii noiembrie, peste 500 de angajați ai grupului TVA au fost concediați - aproximativ o treime din totalul forței de muncă.

Cristiano Ronaldo se confruntă cu un proces de 1 miliard de dolari pentru Binance CITEȘTE ȘI Cristiano Ronaldo se confruntă cu un proces de 1 miliard de dolari pentru Binance

În încercarea de a susține sectorul, guvernul canadian se luptă încă din vară cu Google și Meta - proprietarul Facebook și Instagram - pentru a le obliga să semneze acorduri comerciale cu mass-media pentru distribuirea conținutului acestora pe platformele lor.

Săptămâna trecută a fost semnat un acord "istoric" cu Google. Dar, la rândul său, Meta, care blochează de la 1 august accesul la conținutul de știri al presei pe platformele sale din Canada, continuă să se opună legislației.

Legislația are ca scop susținerea sectorului de știri din Canada, unde peste 450 de instituții de presă s-au închis din 2008 încoace.

viewscnt
Afla mai multe despre
radio-canada
concedieri