Piața TV în România: Serviciile de video streaming devin populare. Rezoluția HD - obligatorie, trendul migrează spre UltraHD. Știrile sunt cel mai urmărit program. Ce post ar alege românii pe o insulă pustie

Piața TV în România: Serviciile de video streaming devin populare. Rezoluția HD - obligatorie, trendul migrează spre UltraHD. Știrile sunt cel mai urmărit program. Ce post ar alege românii pe o insulă pustie
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2019

Timpul petrecut de români în fiecare zi în fața televizorului rămâne ridicat. În medie, în 2019, românii urmăresc 3.3 ore de TV în timpul săptămânii (Luni-Vineri) și 3.7 ore în timpul weekend-ului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Potrivit unui studiu comandat de SES ASTRA România și derulat de Mercury Research în iunie 2019, tinerii (18-34 ani) petrec cu o oră mai puțin în fața televizorului decât persoanele în vârstă (+55) – 2.9 ore vs.3.9 ore, în medie, în timpul săptămânii.

Mișcare-fulger: Renault l-a demis pe CEO-ul Thierry Bollore CITEȘTE ȘI Mișcare-fulger: Renault l-a demis pe CEO-ul Thierry Bollore

Programele TV liniare continuă să rămână cele mai urmărite. Conform studiului, două treimi dintre respondenți spun că urmăresc conținut video online pe sau de pe internet, în medie, 2.3 ore în fiecare zi a săptămânii și 2.5 ore în weekend – cu 1.2 ore mai puțin ca TV.

Serviciile de video streaming devin populare. Aproape jumătate dintre români (45%) au, în 2019, un abonament la o platformă de streaming video, față de 7% în 2016. Cele mai populare servicii video de streaming sunt Netflix (22% dintre respondenți au un abonament) și HBO GO (15%).

Televiziunea liniară este disponibilă acum oricând și oriunde, datorită creșterii în popularitate a platformelor online oferite de operatorii TV. Platformele de live streaming ale programelor TV pot fi urmărite pe device-uri mobile sau prin intermediul aplicațiilor mobile și sunt incluse, de cele mai multe ori, gratuit în oferta de televiziune și/sau internet. 28% dintre români au un abonament la o astfel de platformă.

Cele mai populare sunt Digi Online (13%), urmată de Telekom TV (11%), Orange TV GO (8%) și Horizon Go de la UPC (5%), potrivit studiului. Deviceul cel mai utilizat pentru a urmări conținut video pe/de pe internet este smartphone-ul (jumătate dintre respondenți îl folosesc), urmat de computer (27%) și televizor (27%).

Rezoluția HD pentru conținutul TV a devenit obligatorie pentru cei mai mulți telespectatori, datorită tehnologiei HD care este din ce în ce mai prezentă în gospodării și a canalelor TV care și-au crescut calitatea imaginii. Și, pentru că rezoluția HD devine normă, trendul migrează spre UltraHD (4K). Potrivit studiului, aproape 70% dintre români preferă să se uite la TV la calitate HD (doar 21% nu acordă importanță calității imaginii). Cât despre rezoluția 4k, 60% dintre respondenți au aflat despre această nouă tehnologie, iar 1 din 10 români recepționează un canal UltraHD. Mai mult, 22% dintre români spun că ar fi dispuși să plătească mai mult pentru canale UltraHD și 36% și-ar schimba actualul furnizor de servicii TV pentru o ofertă mai bună de canale HD și UltraHD.

VIDEO Boeing și Porsche vor construi prototipul unui vehicul electric zburător \ CITEȘTE ȘI VIDEO Boeing și Porsche vor construi prototipul unui vehicul electric zburător "cu decolare verticală"

În gospodăriile românilor, televizoarele HD sunt o prezență comună. Studiul arată că 3 din 4 români (73%) dețin un televizor HD, iar 18% unul UltraHD. Numărul televizoarelor cu tub catodic a scăzut în 2019 la 30%, de la 47% în 2017. Creșterea cea mai pronunțată a fost înregistrată de televizoarele Smart TV – 55% dintre respondenți au afirmat că au cel puțin un televizor smart, față de 44% în 2017. Majoritatea dețin un televizor cu ecran plat non-smart (69%).

Conform studiului realizat de SES, știrile sunt cel mai urmărit program de către români: 82% dintre respondenți afirmă că urmăresc știri, același procent ca în 2016. Dacă interesul pentru știri a rămas constant în ultimii ani, interesul pentru filme a înregistrat cea mai mare creștere. Filmele sunt al doilea cel mai urmărit program, cu 71% dintre opțiuni în 2019, față de 65% în 2016. Apoi, printre cele mai urmărite programe TV urmează documentarele (57%), emisiunile de entertainment/audiență generală (57%), serialele (51%), sport (43%) și talk show-uri (39%). Pentru tineri (18-34 ani), filmele sunt cel mai urmărit program TV (74%, față de 68% știri), în timp ce în mediul rural știrile sunt mai urmărite decât în mediul urban (86% vs. 78%).

Studiul a vrut să afle care este alegerea finală a românilor în materie de canale tv. “Dacă ați fi pe o insulă pustie și ați putea avea acces la un singur canal TV, care ar fi acela?” – au fost întrebați participanții la studio. PRO TV a fost principala alegere (27%), urmat de Antena 1 (9%), Kanal D(8%), TVR1 (5%) și HBO (4%).

Dacă ar trebui să aleagă un tip de canal TV pe o insulă pustie, mai mult de jumătate dintre români ar alege canale de divertisment/generaliste, urmate de canale de știri (12%) și filme (10%). Vârstnicii (+55 ani) înclină spre canale de știri (20%), în timp de tinerii (18-34 ani) aleg canale de filme (17%), mult mai puțin știri (doar 1%).

FOTO Cele mai murdare și cele mai curate sectoare de plajă din România CITEȘTE ȘI FOTO Cele mai murdare și cele mai curate sectoare de plajă din România

Conform datelor furnizate de ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații), numărul de abonați la serviciile pay TV a crescut în ultimul an cu mai mult de două procente, ajungând la 7.6 milioane. La finalul anului 2018, s-a înregistrat pentru prima dată faptul că numărul de abonați al serviciilor pay TV a depășit numărul de gospodării din România. Datele oficiale ANCOM arată că sunt 102 subscripții pay TV la 100 gospodării din România.

Cu toate acestea, conform studiului, principalul motiv pentru care românii își aleg furnizorul de servicii TV rămâne “singurul disponibil în zona în care locuiesc”, cu 22% dintre răspunsuri. Totuși, acest răspuns a marcat o scădere în ultimii ani: de la 37% în 2015, la 32% în 2017.

Importanța acordată pachetului de servicii și prețului este pe un trend crescător față de 2016. 16% dintre români au afirmat că în 2019 și-au ales furnizorul de servicii TV pentru că oferea cel mai bun preț pentru pachetul de servicii (de la 7% în 2016). Mai mult, jumătate dintre respondenți și-ar schimba furnizorul de servicii TV pentru o ofertă de preț mai competitivă.

Alegerea furnizorului pe baza criteriului calității imaginii a scăzut – de la 16% în 2015, la 6% în 2019. Calitatea imaginii a devenit un standard considerat implicit, în special pentru abonații TV prin cablu. Calitatea imaginii este mai importantă pentru abonații DTH, față de abonații la TV prin cablu: 12% vs. 4%.

Studiul, comandat de SES ASTRA România și derulat de Mercury Research în iunie 2019, oferă o privire în detaliu asupra obiceiurilor de consum TV și video online ale românilor. Raportul referitor la piața românească se află la a patra ediție și analizează analizează obiceiurile de vizionare, inclusiv televiziune și online, servicii de streaming video, calitatea imaginii și conținut.

Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ național de 401 de persoane. Respondenții sunt persoane de peste 18 ani, care utilizează servicii de televiziune prin cablu, satelit sau IPTV. Datele au fost colectate prin interviuri telefonice asistate de computer, între 10 și 21 iunie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
televiziune
ses astra
formate online