The New York Times dă în judecată OpenAI și Microsoft pentru încălcarea drepturilor de autor

The New York Times dă în judecată OpenAI și Microsoft pentru încălcarea drepturilor de autor
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2023

Cotidianul The New York Times (NYT) a dat în judecată companiile OpenAI și Microsoft, acuzându-le că au folosit fără permisiune milioanele de articole ale ziarului pentru a ajuta la antrenarea tehnologiilor de inteligență artificială, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

The New York Times este prima mare organizație media din SUA care, invocând nerespectarea drepturilor de autor, dă în judecată OpenAI și Microsoft, care au creat ChatGPT și alte platforme de inteligență artificială. NYT acuză cele două companii că au încercat "să profite de investiția masivă" a publicației în jurnalismul său, folosindu-i munca pentru a construi produse substitutive "fără permisiune sau plată", potrivit plângerii depuse la tribunalul federal din Manhattan, scrie News.ro.

DOCUMENT CONFIRMARE Guvernul îngheață încă 6 luni tarifele RCA, doar ușor ajustate. Situație de criză. Calcul special de despăgubire la accident CITEȘTE ȘI DOCUMENT CONFIRMARE Guvernul îngheață încă 6 luni tarifele RCA, doar ușor ajustate. Situație de criză. Calcul special de despăgubire la accident

"Nu există nimic "transformator" în utilizarea, fără plată, a conținutului The Times pentru a crea produse care înlocuiesc The Times și îi fură audiența", arată NYT.

OpenAI și Microsoft nu au reacționat deocamdată.

The New York Times nu solicită o sumă specifică drept despăgubiri, dar spune că OpenAI și Microsoft au cauzat daune de "miliarde de dolari". De asemenea, dorește ca aceste companii să distrugă modelele de chatbot și seturile de antrenament care încorporează materialele sale.

În timp ce compania mamă a OpenAI este o companie non-profit, Microsoft a investit 13 miliarde de dolari într-o filială cu scop lucrativ, pentru ceea ce reprezintă o participație de 49%.

Investitorii au evaluat OpenAI la peste 80 de miliarde de dolari.

Aproape jumătate de milion de mașini BMW, rechemate în service CITEȘTE ȘI Aproape jumătate de milion de mașini BMW, rechemate în service

Și alte voci contestă presupusa utilizare abuzivă de către OpenAI a materialului protejat prin drepturi de autor. Scriitorii, printre care David Baldacci, Jonathan Franzen, John Grisham și Scott Turow, au dat, la rândul lor, în judecată OpenAI și Microsoft la tribunalul din Manhattan, susținând că sistemele de inteligență artificială ar fi încorporat zeci de mii de cărți ale acestora.

Iar în iulie, comedianta Sarah Silverman a dat în judecată OpenAI și Meta Platforms în San Francisco pentru că ar fi "ingerat" cartea sa "The Bedwetter" pentru a antrena ChatGPT.

viewscnt
Afla mai multe despre
the new york times
openai
microsoft