Megatranzacțiile și ofertele publice inițiale pentru „unicorni” au dominat piața tranzacțiilor în 2018

Megatranzacțiile și ofertele publice inițiale pentru „unicorni” au dominat piața tranzacțiilor în 2018
scris 7 ian 2019

Anul 2018 a fost dominat, în ceea ce privește tranzacțiile la nivel global, de megatranzacții și ofertele publice inițiale pentru companiile „unicorn”, iar tendința va continua și în 2019, deși acest an va începe prudent, potrivit unui raport publicat luni de firma de consultanță EY România.

Valoarea capitalului atras din tranzacțiile IPO (oferte publice inițiale) de la nivel global a crescut în 2018, pe fondul creșterii încrederii investitorilor, a lichidităților mari, valorilor de piață solide și dobânzilor mici, potrivit raportului.

”De la începutul anului 2018, s-au înregistrat 1.359 de oferte publice inițiale (IPO), cu o valoare totală de 204,8 miliarde de dolari, marcând o creștere de 6% a veniturilor atrase, în pofida unei scăderi de 21% a volumului”, se arată în comunicat, scrie News.ro.

FOTO JTI preferă țigaretele electronice dispozitivelor de încălzit tutun, lansându-și ultimul produs în România. Prima companie multinațională de tutun care intră pe piața locală a produselor cu risc redus în segmentul țigaretelor electronice CITEȘTE ȘI FOTO JTI preferă țigaretele electronice dispozitivelor de încălzit tutun, lansându-și ultimul produs în România. Prima companie multinațională de tutun care intră pe piața locală a produselor cu risc redus în segmentul țigaretelor electronice

Totodată, intensificarea tranzacțiilor IPO care au implicat companii „unicorn” (companii cu valoare de piață de peste 1 miliard de dolari) și megatranzacțiile IPO au propulsat valoarea capitalului atras în anul 2018 peste nivelul din 2017. EY se așteaptă ca această tendință să se mențină în 2019 datorită creșterii numărului candidaților IPO și disponibilității mai mari a capitalului.

”Din perspectiva volumului de tranzacții, regiunea Asia-Pacific a înregistrat o scădere, dar și-a menținut poziția dominantă, în timp ce regiunile America de Nord și de Sud și EMEIA au înregistrat o cotă mai mare în volumul tranzacțiilor. Sectoarele tehnologic, industrial și al sănătății au fost cele mai prolifice din punctul de vedere al numărului de tranzacții în 2018, acumulând împreună 652 de IPO-uri (48% din numărul de tranzacții IPO globale), în valoare totală de 84,2 miliarde de dolari (41% din valoarea capitalului atras la nivel global)”, se arată în comunicat.

În ultimul trimestru 2018 (326 de IPO-uri și capital atras de 53,7 miliarde de dolari), s-a înregistrat o scădere de 34% a volumului tranzacțiilor și de 10% a valorii capitalului atras, comparativ cu aceeași perioadă din 2017, potrivit raportului.

”Volatilitatea piețelor și persistența incertitudinilor geopolitice au contribuit la un declin puternic al activității IPO în toate regiunile în T4 2018 față de trimestrul anterior, ceea ce indică un început de an 2019 prudent”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
ey
uniciorn