ANALIZĂ Românii pot încheia 2018 cu cele mai multe locuințe recepționate din ultimii 9 ani

ANALIZĂ Românii pot încheia 2018 cu cele mai multe locuințe recepționate din ultimii 9 ani
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 30 dec 2018

Volumul de locuințe a căror construcție a fost terminată în primele nouă luni din acest an a depășit 40.000 de unități, potrivit datelor colectate de Institutul Național de Statistică. Probabilitatea ca 2018 să fie cel mai prosper an din 2009 încoace este destul de mare, potrivit estimărilor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Dacă ultimul trimestru din an va consemna un volum de locuințe terminate cel puțin egal cu cel din perioada similară a anului 2017, când a fost înregistrat un trimestru slab, atunci totalul de locuințe adăugate în acest an fondului locativ național îl va depăși pe cel din 2017 și va deveni anul cu cele mai multe locuințe livrate din 2009 și până acum.

Mai exact, în ultimul trimestru din 2017 au fost finalizate aproape 14.000 de locuințe, cu 8,6% mai puține decât în perioada similară a anului 2016. Dacă se adaugă celor aproximativ 40.000 de unități recepționate oficial în 2018, atunci se va constata o evoluție pozitivă de aproape 2% față de volumul întregului an 2017, care s-a încheiat cu peste 53.000 de locuințe livrate.

EXCLUSIV Harta interactivă a îndatorării: Topul județelor cu cei mai mulți români care au vrut să își cumpere o locuință pe credit în acest an. Sunt mai puțini decât anul trecut CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Harta interactivă a îndatorării: Topul județelor cu cei mai mulți români care au vrut să își cumpere o locuință pe credit în acest an. Sunt mai puțini decât anul trecut

Un volum de peste 54.000 de locuințe terminate într-un an ar fi un nivel superior ultimilor nouă ani. Acest volum este depășit doar de rezultatele din 2008 și 2009, singurii ani de după 1990 când a fost depășit un volum anual de 62.000 de locuințe. 

În ultimii 28 de ani au fost construite peste un milion de locuințe la nivel național. Poate părea mult, dar sunt echivalentul a circa 12% din fondul total de locuințe al țării, potrivit datelor Institutului Național de Statistică analizate de Profit.ro. Distribuția geografică a acestor locuințe arată un dezechilibru grav în dezvoltarea țării. Practic, jumătate din volumul de unități locative dezvoltat în capitalism se regăsește în nouă județe, plus București. Mai mult, doar locuințele construite în Capitală și județul Ilfov reprezintă 14% din volumul total livrat în acești ani.

În perioada 1990 – 2017, în România, media locuințelor construite anual este de aproximativ 39.000. Cel mai bun an a fost 2008, cu peste 67.000 de unități livrate. La polul opus, anul 2000 a înregistrat cel mai scăzut volum de livrări, cu doar 26.400 de case și apartamente noi finalizate.

Decizie pregătită: Statul va confisca banii obținuți de pe urma locuințelor nerecepționate. Reprezentantul diriginților de șantier spune că proiectul poate avea un efect dezastruos CITEȘTE ȘI Decizie pregătită: Statul va confisca banii obținuți de pe urma locuințelor nerecepționate. Reprezentantul diriginților de șantier spune că proiectul poate avea un efect dezastruos

În topul livrărilor de locuințe se află Ilfov, București, Cluj, Constanța, Suceava și Iași. La polul opus, județul cu cea mai redusă activitate rezidențială din ultimii 28 de ani este Caraș-Severin, unde au fost construite sub 5.500 de unități; acest volum reprezintă circa 4% din totalul locuințelor existente în județ. De altfel, județe în care au fost construite sub 10.000 de locuințe în 28 de ani sunt și Covasna, Tulcea, Mehedinți, Sălaj, Teleorman și Giurgiu.

În pofida unui potențial volum record de locuințe recepționate în 2018, numărul tranzacțiilor imobiliare a început să scadă din august în fiecare lună. Evoluția descendentă este consemnată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care urmărește contractele de vânzare-cumpărare cu toate tipurile de proprietăți.

Începând cu luna august din 2018, românii s-au oprit brusc din cumpărături și s-a observat o scădere de 30% a tranzacțiilor imobiliare, comparativ cu aceeași lună din 2017. Scăderea a continuat în septembrie cu un procent de 26,4%, iar în octombrie volumul tranzacțiilor s-a mai diminuat cu 14% față de anul anterior. În luna noiembrie, volumul vânzărilor s-a redus cu încă 21%. Această evoluție a început să aprindă spiritele în piața rezidențială, iar specialiștii vorbesc despre o posibilă reacție a populației la planul Băncii Naționale a României (BNR) de a limita gradul de îndatorare la credite la 40%, ceea ce înseamnă că valoarea ratei lunare nu va putea depăși 40% din câștigul celui care se împrumută.

O altă explicație a acestui fenomen este că dezvoltatorii imobiliari au pre-contractat anul acesta un volum semnificativ de locuințe care vor fi livrate abia în următorii doi ani și care vor apărea ca tranzacții efective abia în momentul semnării contractelor de vânzare-cumpărare.

 

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
constructii
apartamente