Anarhiștii din Germania și-au propus să cumpere cât mai multe terenuri în zonele rurale din toată țara

Anarhiștii din Germania și-au propus să cumpere cât mai multe terenuri în zonele rurale din toată țara

Foto:X

Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2023

Extremiștii de dreapta din mișcarea Reichsbürger pun la cale o acaparare strategică a terenurilor în zonele rurale din toată Germania cu scopul concertat de a crea comunități independente de statul german, potrivit agenției de informații interne și instituțiilor guvernamentale, scrie The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritățile și ONG-urile care monitorizează grupurile de extremă dreapta spun că membrii mișcării Reichsbürger, care respinge statul german de după 1945, depun un efort țintit pentru a crea  societăți paralele prin infiltrarea în școli, cluburi și birouri publice, scrie News.ro.

De ce sunt construite atât de puține case în Germania CITEȘTE ȘI De ce sunt construite atât de puține case în Germania

Potrivit unei cereri recente de informații adresate Ministerului Federal de Interne de către Martina Renner, membră a partidului de opoziție de stânga Die Linke, organizațiile de extremă dreapta au cumpărat 40 de proprietăți în Germania în ultimii doi ani. Numărul indică o accelerare a unui model observat de peste un deceniu, prin care casele, pub-urile și proprietățile agricole care se vând greu sunt achiziționate și folosite de grupurile de dreapta pentru orice, de la spații de locuit la case de naștere, săli de sport și locuri de petrecere.

"Proprietățile prezintă mai puțin interes pentru Reichsbürger și pentru scena de extremă dreapta ca investiții, ci mai degrabă sunt folosite pentru a-și stabili societățile paralele și pentru a crea spații care să inspire frică tuturor celor care nu le împărtășesc viziunea asupra lumii", a declarat Renner.

CINE ESTE REGELE KRD

Printre cele mai proeminente astfel de organizații se numără Königreich Deutschland - Regatul Germaniei sau KRD, fondat în 2012 în cadrul unei ceremonii elaborate.

KRD se mândrește cu propria monedă și Constituție, care îi conferă o structură asemănătoare cu cea a unui stat. A încercat să se extindă prin achiziționarea a ceea ce numește "teritoriu național" cumpărând terenuri și bunuri imobiliare.

Autoritățile germane folosesc termenul Reichsbürger (cetățeni ai imperiului) pentru a vorbi despre toate grupurile de extremă dreapta care resping Republica Federală Germania și urmăresc răsturnarea guvernului, inclusiv KRD, deși organizația respinge acest termen.

Gaston Glock, magnatul care a dat numele celebrului pistol, a murit CITEȘTE ȘI Gaston Glock, magnatul care a dat numele celebrului pistol, a murit

Satul liniștit și izolat Rutenberg, situat la 90 de minute de mers cu mașina la nord de Berlin, în landul Brandenburg, a devenit una dintre cele mai recente ținte ale încercărilor KRD de a înființa o comunitate autonomă sau ceea ce liderul său, autointitulat "rege", Peter Fitzek, a numit un Gemeinwohldorf (sat bun comun).

KRD a cumpărat mai întâi o fermă abandonată în centrul satului, numită Naturscheune sau "hambar al naturii", cu scopul de a o transforma într-o "întreprindere publică" pentru a furniza hrană organică KRD. Potrivit agenției de informații interne BfV, KRD are planuri de extindere pe un teren adiacent de 44 de hectare de la marginea satului.

CE OFERĂ KRD

KRD, care se autoguvernează, a fost înființat în 2012 de către Peter Fitzek, un fost bucătar și profesor de karate, pe terenul unui vechi spital din Wittenberg, în Saxonia Anhalt. Fitzek s-a încoronat ca "Petru I" în cadrul unei ceremonii, având sceptru, glob, pelerină de hermină și coroană.

El și adepții săi - al căror număr este estimat între 2.000 și 5.000 - resping în mod deschis statul german modern și visează să îl preia și să îl înlocuiască cu propriul lor regat. În acest scop, KRD eliberează deja propriile pașapoarte și are propria monedă, Engelgeld (bani de înger), și propria bancă.

În schimbul a cel puțin 340 de euro, oferă celor interesați de "abandonarea sistemului" seminarii despre cum să facă acest lucru și promisiuni de libertate - inclusiv de la plata impozitelor - precum și zile de lucru de șase ore pe zi, plus homeopatie în locul medicinei convenționale. Serviciile de informații spun că e vorba despre o "escrocherie uriașă". Oamenii sunt încurajați să se despartă de banii lor în schimbul Engelgeld, dar apoi nu mai pot să și-i schimbe înapoi.

Agenții BfV spun că au urmărit KRD și "ambițiile sale de expansiune antidemocratică" în Rutenberg de la începutul anului 2022. Ei avertizează cu privire la planurile de a cumpăra și alte proprietăți și de a atrage persoane simpatizante ale cauzei lor să se mute acolo.

Serviciile de informații au semnalat, de asemenea, legăturile sale puternice cu mișcarea Anastasia, o organizație new age asemănătoare unui cult cu înclinații antisemite. Anastasia a apărut în Rusia la sfârșitul anilor 1990 și s-a răspândit în alte părți.

BfV afirmă că în alte părți ale Germaniei au loc acaparări similare de terenuri "Völkisch" (populare sau etno-naționaliste), adesea în zone abandonate și în sate neglijate, unde viața continuă în mare parte neobservată. Iar lockdown-ul din pandemie nu a făcut decât să faciliteze infiltrarea discretă a grupului în unele părți.

REZISTENȚA LOCALĂ

Dar satul Rutenberg este departe de a capitula, iar o mare parte dintre cei 200 de rezidenți, un amestec de localnici, pensionari și berlinezi care vin în weekend, au început lupta împotriva coloniștilor. Vizitatorii satului sunt întâmpinați cu mesaje sfidătoare din partea Alianței sale pentru Democrație. Bannere confecționate în casă, de la stația de pompieri până la copacii de pe terenul verde al satului și până la biserica din secolul al XIV-lea, anunță: "Fără regat, fără rege, fără secte" sau "Rutenberg are peste 700 de ani - nu va fi niciodată un regat".

Marita Berckner, născută în Rutenberger, a declarat că a fost șocată să descopere că oamenii care s-au mutat nutreau alte ambiții decât aceea de a duce o viață simplă și autosuficientă. Un ofițer BfV i-a informat pe săteni în cadrul unei întâlniri la biserica locală, a spus ea. "Am fost uimiți și am rămas fără cuvinte. A fost ca și cum aș fi văzut cum lumea se prăbușește în fața propriei mele uși", povestețte ea. "Nu avem absolut nimic împotriva oamenilor care doresc să cultive fructe și legume organice, dar suntem împotriva celor care intenționează să răstoarne o democrație", arată Marita. Alianța pentru Democrație, a spus Berkner, a "unit satul ca niciodată înainte".

FOTO Boc anunță o investiție de peste 9 milioane de euro în Parcul Feroviarilor CITEȘTE ȘI FOTO Boc anunță o investiție de peste 9 milioane de euro în Parcul Feroviarilor

COMPLOT DEJUCAT

Aproape exact în același timp în care locuitorii din Rutenberg erau răvășiți de descoperirea în legătură cu noii lor vecini, o dezvăluire și mai uimitoare făcea titlurile ziarelor din întreaga lume. Autoritățile germane au anunțat că un grup înarmat separat, de extremă dreaptă, de tip Reichsbürger, condus de prințul Reuss, autoproclamat Heinrich al XIII-lea, plănuise un puci, intenționând să ia cu asalt Bundestagul, să răpească parlamentari și să răstoarne ordinea în stat.

În decembrie, procurorii germani au depus acuzații de terorism împotriva a peste două duzini de persoane în legătură cu acest complot, inclusiv împotriva lui Heinrich al XIII-lea și a unui fost deputat de extremă dreapta.

Autoritățile estimează că în Germania există aproximativ 25.000 de adepți Reichsbürger și susținători ai autoguvernării, iar numărul acestora este în continuă creștere. "Ce determină pe cineva să răstoarne o democrație? Cum este posibil ca, în mijlocul Germaniei, să apară un stat în stat?", se întreabă Berckner.

ANGELA MERKEL ARE CASĂ DE VACANȚĂ ÎN REGIUNEA VIZATĂ DE EXTREMIȘTI

Alianța pentru Democrație a contactat, de asemenea, agenții imobiliari, avertizându-i să fie atenți la persoanele care acționează ca intermediari în numele KRD. Localnicii se întreabă, de asemenea, dacă își pot permite să cumpere pub-ul local de mult timp abandonat, Dorf Krug (Ulciorul satului), care este scos la vânzare, prin crowdfunding, pentru a-l salva pe acesta și alte proprietăți de la acapararea de către KRD.

Carola Gundlach, primarul din Rutenberg, a spus că ia situația în serios.  "Acest lucru nu este tolerabil pe termen lung, nici din perspectiva comunității municipale, nici în ceea ce privește turismul", a spus ea, subliniind că regiunea, unde Angela Merkel are, de asemenea, o casă de vacanță, nu își poate permite să devină cunoscută ca "regiunea Reichsbürger".

CE FAC AUTORITĂȚILE

Un purtător de cuvânt al Ministerului Educației din Brandenburg a respins afirmațiile potrivit cărora autoritățile nu au reușit să folosească forța legii pentru a opune rezistență grupului. El a făcut referire la întâlnirile regulate dintre diferite agenții, inclusiv autoritățile școlare, biroul de asistență socială pentru tineret și agenția de informații interne, care "fac schimb de idei cu privire la modalitățile de abordare a evoluțiilor din zonă și au convenit să se informeze reciproc și să se coordoneze îndeaproape". Aceasta include accentul pus pe "aplicarea școlarizării obligatorii în cazurile în care părinții își țin copiii departe de școală în mod permanent", a spus el.

Dar premierul landului Brandenburg, Dietmar Woidke, a recunoscut că autoritățile au fost prea ezitante în a lua măsuri împotriva extremei drepte. "Brandenburgul a fost prea lent și întârziat în confruntarea deschisă a extremismului de dreapta. Atitudinea din anii '90 (după prăbușirea comunismului), când au început să se instaleze, a fost că aceștia erau doar câțiva tineri rătăciți, cu o atitudine bătăioasă", a declarat el pentru The Guardian. Dar acum, a spus el, extrema dreaptă, inclusiv populiștii din AfD, dăunează în mod evident reputației landului și "reprezintă o amenințare mai mare pentru dezvoltarea economică decât orice altceva".

ÎNCARNAREA ARHANGHELULUI

Fitzek, care se consideră a fi reîncarnarea Arhanghelului Uriel, așa cum se face referire în literatura ezoterică medievală europeană, acordă interviuri doar cu condiția ca discuția să fie filmată de propria echipă. El a respins în repetate rânduri acuzațiile aduse KRD, negând că organizația este extremistă și insistând asupra faptului că reprezintă "dorința de a-ți asuma responsabilitatea, de cooperare și de înțelegere internațională".

Într-un interviu recent acordat unui canal social elvețian anti-mainstream media, Fitzek, așezat pe o canapea de culoare aurie în castelul său Wolfsgrün, în Munții Metaliferi din Saxonia, spune că încercările de a fi urmărit în justiție nu îl descurajează să-și îndeplinească viziunea de a-i "sluji lui Dumnezeu și umanității" și de a-i elibera pe germani de un "complex minoritar postbelic" bazat pe o "conștiință vinovată masivă" legată de crimele comise de Germania nazistă.

viewscnt
Afla mai multe despre
teren
germania
anarhisti