Arhitecții cer viitorilor europarlamentari promovarea calității și durabilității construcțiilor

Arhitecții cer viitorilor europarlamentari promovarea calității și durabilității construcțiilor
scris 25 mai 2019

Consiliul Arhitecților din Europa a lansat manifestul “Obținerea durabilității în mediul construit”. Scopul documentului este acela de a promova politicile arhitecturale cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European, care vor avea loc în perioada 23-26 mai.

“Consiliul Arhitecților din Europa a publicat un manifest prin care le transmite viitorilor membri ai Parlamentului European necesitatea promovării durabilității și calității mediului construit. (...) Este a doua oară când un astfel de manifest a fost publicat, după alegerile trecute. Putem vedea că subiectele promovate au fost mai prezente pe agenda politică europeană și națională, și că multe țări și-au asumat responsabilitatea față de calitatea vieții în mediul construit”, a declarat Eugen Pănescu, reprezentantul Ordinului Arhitecților din România în board-ul Consiliului Arhitecților din Europa.  

Potrivit acestuia, prin colectarea și filtrarea din anii trecuți a priorităților de top în toate statele membere ale Uniunii Europene, Consiliul Arhitecților din Europa invită toți viitorii membri ai Parlamentului European să conlucreze cu arhitecții în mai multe privințe.

Astfel, viitori europarlamentari sunt solicitați să sprijine educația și perfecționarea profesioniștilor, în special prin viitoarea revizie a Directivei privind recunoașterea calificărilor profesionale, pentru a atinge o calitate înaltă a arhitecturii și Baukultur, prin Planul de lucru al Consiliului UE pentru cultură și prin legislația privind achizițiile publice sau pentru încurajarea statelor membre să găsească soluții rapide la problema lipsei locuințelor accesibile, de calitate, în multe regiuni din UE și să reconsidere legătura dintre schimbările climatice și mediul construit.

FOTO Unitatea militară unde a fost executat Ceaușescu, transformată în mall. Lucrările au început CITEȘTE ȘI FOTO Unitatea militară unde a fost executat Ceaușescu, transformată în mall. Lucrările au început

Prin intermediul manifestului ACE, organizațiile profesionale ale arhitecților și-au exprimat interesul de a colabora cu instituțiile locale și europene pentru a oferi documentare, cunoștințe și expertiză pentru a pune în aplicare măsuri specifice cu scopul de a atinge aceste obiective.

Manifestul a fost prezentat și în România în cadrul unor serii de discuții cu candidații români la Parlamentul European.

“Deși Ordinul Arhitecților din România este o organizație apolitică, asemenea tuturor organizațiilor profesionale ale arhitecților din Europa, politicile publice și reglementările se află pe lista noastră de priorități. Cu ocazia Conferinței Europene pentru Politici de Arhitectură, care va avea loc la București în luna iunie, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, invităm toți cetățenii europeni să începem un dialog deschis despre viitorul nostru comun”, a declarat Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România.  

Manifestul arhitecților poate fi consultat AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
arhitecti
manifest
alegeri
parlament
european
calitate
durabilitate
constructii