Cât costă să închiriezi un spațiu de birouri în Cluj-Napoca. Companiile din IT și servicii medicale ocupă cele mai multe spații

Cât costă să închiriezi un spațiu de birouri în Cluj-Napoca. Companiile din IT și servicii medicale ocupă cele mai multe spații
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2017

Prețurile de închiriere ale spațiilor de birouri de clasa A din Cluj-Napoca au variat între 12 și 16 euro pe metru pătrat în 2016, înregistrând o creștere ușoară față de anul precedent și egalând nivelul de preț din 2011. Potrivit datelor Wizmo.ro, platforma imobiliară dedicată atât sectorului rezidențial, cât și celui de business, și RE/MAX Grup de Lux, una dintre francizele RE/MAX  România, aceeași evoluție s-a putut remarca și la nivelul spațiilor office cu standarde de calitate mai scăzute.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Clădirile de birouri de clasa B de pe piața imobiliară clujeană au fost închiriate anul trecut cu prețuri oscilând între 8 și 12 euro/mp. Diferența de preț este generată de caracteristicile diferite pe care cele două categorii le însumează. În timp ce clădirile de clasa A sunt localizate central sau ultracentral, cele de clasa B au locație semicentrală sau marginală. De asemenea, diferențele dintre cele două categorii se remarcă și la nivelul standardelor de calitate în ceea ce privește iluminarea, dimensiunea suprafeței vitrate și a altor caracteristici ale clădirii.

În ceea ce privește prețurile clădirilor de clasa C, precum cele noi situate în zone semicentrale și foste clădiri ale unor întreprinderi de stat, situate în cartiere sau la periferii, acestea variază între 5 și 7 euro/mp.

„Chiriile pentru spațiile de birouri clujene au oscilat în ultimul timp în funcție de cererea existentă pe piață. Dacă în anii anteriori, marjele de preț erau relativ comparabile în cadrul acelorași clase, în prezent, plaja pe care se desfășoară prețurile a devenit una largă, oscilând în 2016, de exemplu, în cadrul clasei B, între 8 și 12 euro pe mp. Pentru anul acesta estimăm că prețurile vor înregistra aceleași discrepanțe, cu păstrarea, însă, a limitelor superioare și inferioare”, a declarat Alina Berghian, Sales Associate RE/MAX Grup de Lux. 

Pe de altă parte, prețurile de vânzare a spațiilor de birouri de clasa A au oscilat între 1.700 și 1.800 de euro/mp în 2016, în timp ce spațiile office de clasa B, respectiv C, au variat între 1.200 și 1.500 de euro/mp.

Cât costă să închiriezi un spațiu de birouri în Cluj-Napoca. Companiile din IT și servicii medicale ocupă cele mai multe spații

„De altfel, în ultimele 6 luni, 80% dintre anunțurile imobiliare office din Cluj-Napoca listate online vizează oferte de închiriere, cele mai scumpe chirii fiind solicitate pentru birourile de tip A”, a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

Evoluția disponibilității spațiilor în clădiri office

În ultimii ani, disponibilitatea spațiilor în clădirile de birouri din Cluj-Napoca a înregistrat o creștere semnificativă. Dacă în perioada 2006 – 2007 suprafața totală a spațiilor dedicate segmentului de clădiri office era de circa 15.000 de mp, în intervalul 2015 – 2016 aceasta a înregistrat un avans de aproape 190%, până la 560.000 mp. În acest sens, cele mai extinse spații de birouri din Cluj-Napoca le ocupă Cluj Business Center (57.000 mp), The Office Center (56.000 mp) și Novis Plaza Office (14.500 mp).

Apartamentele s-au scumpit cu 4% la nivel național, în primul trimestru, cu o singură excepție CITEȘTE ȘI Apartamentele s-au scumpit cu 4% la nivel național, în primul trimestru, cu o singură excepție

“Din totalul spațiilor dedicate pieței de birouri existente în Cluj-Napoca, o pondere de aproximativ 42% o reprezintă clădirile de birouri de sine stătătoare, construite în ultimii zece ani și care compun clasele A și B din punct de vedere al standardelor de calitate. De asemenea, 38% sunt reconversiile de spații industriale sau comerciale, aflate cu precădere pe fostele platforme industriale ale orașului și care compun clasa C. Restul de 20% îl reprezintă reconversia de apartamente sau vile, situate în diverse zone ale orașului, cu precădere în cele centrale sau semicentrale”, a mai spus Alina Berghian.

Companiile din domeniul IT și servicii medicale ocupă cele mai multe spații office

Forța de muncă ieftină, în comparație cu alte orașe din vestul Europei sau Statele Unite ale Americii, precum și calificarea înaltă de care dispune Cluj-Napoca pe acest segment, au determinat tot mai multe companii din domeniul IT să-și îndrepte atenția către acest oraș. Ținta principală a companiilor din această industrie sunt clădirile de clasa A, cu suprafețe mari pe nivel și posibilități de compartimentare relativ facile.  Există și clienți, precum companiile locale cu număr mai mic de angajați, care preferă spațiile mai restrânse, în birouri de clasa B.

O altă categorie principală de clienți o reprezintă operatorii de servicii medicale. Pentru acest gen de companii locația joacă cel mai important rol în alegerea spațiilor office, având în vedere că traficul pietonal crescut aduce și un număr sporit de clienți. Acestea preferă clădirile de clasa B, cu suprafețe mici și medii, cu fațade noi sau renovate și cu dotări la standarde calitative înalte.

De asemenea, și companiile care oferă servicii financiar-bancare se numără printre jucătorii care ocupă cele mai multe spații office din Cluj-Napoca. Și în cazul acestor companii localizarea joacă un rol esențial în alegerea spațiilor de birouri.

viewscnt
Afla mai multe despre
spatiu de birouri
cluj napoca
re/max grup de lux
wizmo.ro