CONFIRMARE Cea mai mare fabrică de prosoape din România - închisă. Un grup turc o înlocuiește cu peste 600 de apartamente

CONFIRMARE Cea mai mare fabrică de prosoape din România - închisă. Un grup turc o înlocuiește cu peste 600 de apartamente
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 feb 2020

Primăria Capitalei a emis un aviz de oportunitate pentru construirea unui cartier de blocuri de până la 12 etaje pe terenul fostei fabrici Frottierex, aflat între bulevardul Lacul Tei, bd. Barbu Văcărescu și strada Ramuri Tei, București. Zona respectivă este o parcelare de case, înălțimea maximă fiind de 5 etaje. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unui plan urbanistic zonal, pe acest amplasament este pregătit un cartier rezidențial cu 6 blocuri de 12 etaje, 4 de 8 etaje, 3 blocuri de 5 etaje și două de 2 etaje. Terenul are o suprafață de 27.361 metri pătrați, arată Hotnews.

În toamnă, Profit.ro a anunțat că fabrica Frottierex, furnizor al Casei Regale a României cu o istorie de peste un secol, a încetat producția. Dezvoltatorul imobiliar cu capital turc Caba Group a cumpărat proprietatea unde funcționa aceasta și vrea să construiască în loc peste 600 de apartamente, etapa a doua a proiectului 102 The Address, primul său proiect din România.

Țesătoria Frottierex este ultima unitate funcțională a fostei Întreprinderi Textile Suveica, înființată în 1893, celelalte două fiind transformate încă de dinainte de criza imobiliară din 2008 în ansamblurile rezidențiale Washington Residence, dezvoltat de Sorin Crețeanu în zona Dorobanți, și Rose Garden, dezvoltat de Globe Trade Centre în zona Obor.

Frottierex a funcționat lângă Casa Județeană de Pensii Ilfov, instituție care și-a mutat sediul aici în 2001, după ce a cumpărat un teren de 4.500 de metri pătrați de la țesătorie cu 1,5 milioane de dolari, tranzacție considerată de Curtea de Conturi păguboasă pentru statul român.


În august 2018, acționarii Frottierex au aprobat cesionarea întregului pachet de acțiuni al societății contra unui preț de 12,5 milioane euro, potrivit informațiilor Profit.ro. Fabrica funcționa pe un teren de 19.700 de metri pătrați amplasat pe Bulevardul Lacul Tei.

Ultima comandă de prosoape cu care s-a lăudat Frottierex a fost onorată în februarie 2019 către circuitul sportiv Tenis Partener, sponsorizat de Banca Transilvania. Printre clienții fabricii s-au numărat și World Class, cluburile de fotbal Steaua, Rapid, Dinamo și CFR Cluj, dar și companii precum Arcelor sau Damen Galați. Produsele Frottierex au fost exportate în țări precum Elveția, Italia, Austria sau Grecia.


Printre ultimele prosoape fabricate la Frottierex

Printre ultimele prosoape fabricate la Frottierex

În 17 mai 2019, la cererea noul proprietar, firma Caba Innovative Construct, deținută integral de omul de afaceri turc Cahit Balyen, a fost aprobată vânzarea stocurilor de materiale, a produselor finite, a mijloacelor fixe și a obiectelor de inventar ale fabricii la prețul pieței. Un fost angajat al fabricii a declarat pentru Profit.ro că în acest moment sunt vândute ultimele prosoape rămase în depozit.

În 3 iunie 2019, Frottierex a obținut de la Primăria Sectorului 2 certificatul de urbanism pentru elaborarea, avizarea și aprobarea documentației de urbanism pentru construirea unui ansamblu de clădiri cu funcțiuni complexe.

EXCLUSIV Clădirea simbol a BCR din Piața Universității urmează a fi cumpărată de un investitor arab până la finalul anului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Clădirea simbol a BCR din Piața Universității urmează a fi cumpărată de un investitor arab până la finalul anului

Grupul Caba anunțase încă din primăvara anului trecut că a cumpărat un teren pe care va construi etapa a doua a ansamblului rezidențial 102 The Address de pe Strada Barbu Văcărescu, o investiție apreciată la peste 100 de milioane de euro. Era vorba despre terenul fabricii de prosoape.

Prima etapă, o investiție estimată la 50 milioane de euro susținută și printr-un credit de la Garanti Bank, se află în plină desfășurare și presupune construcția a 273 de apartamente. Construcția acestei faze a început în 2018 pe un teren cumpărat de Caba Group de la Credit Europe cu circa 750 de euro/metru pătrat, potrivit informațiilor Profit.ro. Acest lot era destinat inițial construcției unei clădiri de birouri, însă destinația a fost modificată în locuințe.


Stadiul de construcție al 102 The Address în octombrie 2019

Stadiul de construcție al 102 The Address în octombrie 2019

„Încă așteptăm Planul Urbanistic Zonal, care durează destul de mult. După ce primim planul, vom face o simulare de proiect. Noi sperăm să putem construi aici undeva la 600-700 de apartamente. În prima etapă tot parterul a fost cu spații comerciale, în etapa a doua vor fi mai puține. Terenul din spate va avea patru zone de acces: din Bulevardul Lacul Tei, din strada Gheorghe Matac, din Strada Barbu Văcărescu, din strada Turnul Eiffel și din strada Johannes Keppler. Am mai cumpărat un teren lângă special ca să mai facem o intre“, a declarat, pentru Profit.ro, Ionuț Sitaru, associate sales manager al 102 The Address.

Potrivit acestuia, din prima etapă a proiectului mai sunt de vândut 90 de apartamente, care ar trebui lichidate până la finalizarea construcției, programată pentru iunie 2020. Prețul celor mai ieftine apartamente din proiect încep de la 90.000 de euro.

EXCLUSIV Un grup de israelieni, reintrat pe piață după episodul crizei imobiliare, pregătește un proiect cu care fostul primar George Pădure a intrat în insolvență CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un grup de israelieni, reintrat pe piață după episodul crizei imobiliare, pregătește un proiect cu care fostul primar George Pădure a intrat în insolvență

Caba Group a anunțat că se află într-un proces continuu de analiză a oportunităților de pe piață imobiliară din România, urmând să-și completeze în curând portofoliul și cu alte achiziții importante în zone strategice ale capitalei.

Compania este pe lista investitorilor interesați de achiziția magazinului Carrefour Market de pe strada Barbu Văcărescu, fostul sediu central Billa, potrivit surselor Profit.ro, însă grupul turc nu este printre favoriți.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele nouă luni ale acestui an au fost încheiate circa 383.000 de tranzacții, cu 10,5% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. 

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
frottierex
fabrica prosoape
caba group
102 the address