CONFIRMARE Terenul primei fabrici de spumă poliuretanică din România - vândut unui dezvoltator imobiliar. Profit.ro a anunțat anterior că fabrica, cu 150 de angajați, va fi închisă după 50 de ani

CONFIRMARE Terenul primei fabrici de spumă poliuretanică din România - vândut unui dezvoltator imobiliar. Profit.ro a anunțat anterior că fabrica, cu 150 de angajați, va fi închisă după 50 de ani
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 1 sep 2022

Terenul fabricii de spumă poliuretanică Spumotim din Timișoara, cu o istorie de peste 50 de ani, a fost vândut dezvoltatorului imobiliar Prime Kapital și partenerului său de investiții, compania cu capital sud-african MAS Real Estate, tranzacție care confirmă informațiile anunțate în primăvară de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Terenul, de 6,9 ​​hectare, a fost securizat în sud-estul Timișoarei, pentru a doua dezvoltare rezidențială la scară largă din oraș. Acesta va consta din aproximativ 2.300 de apartamente și funcții de suport. 

În primăvară, Profit.ro a anunțat că fabrica urmează să fie închisă în această vară și că terenul pe care funcționează este indicat ca fiind promis spre vânzare către Prime Kapital, pentru circa 19 milioane de euro.

Fabrica de spumă poliuretanică, prima de acest fel din România, a fost înființată în 1971 și privatizată în 1994 prin metoda MEBO, iar acum 96% din acțiuni sunt deținute de mai multe persoane fizice, iar 4% de SIF Banat-Crișana, potrivit termene.ro.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

La 400 de metri distanță de Spumotim funcționează fabrica de detergenți a grupului german Dalli, princialul producător de detergent din România, care urmează de asemenea să fie închisă până la finalul acestui an, dacă nu se va reuși vânzarea sau închirierea acesteia.

Acționarii Spumotim s-au angajat să livreze terenul către Prime Kapital cu Plan Urbanistic Zonal aprobat și gata autorizat pentru construcție.

Producătorul de ciocolată Kandia, cel mai mare din România, planifică extinderea CITEȘTE ȘI Producătorul de ciocolată Kandia, cel mai mare din România, planifică extinderea

Vânzarea diviziei auto a Spumotim către producătorul american de componente pentru automobile Johnson Controls, din 2011, care a presupus și transferul fabricii Spumotim din Poiana Lacului (aproape de uzina Dacia), a redus rulajul anual al fabricii din Timișoara de la circa 80-90 de milioane de lei la 30-40 de milioane de lei și numărul de angajați de la circa 600 la 200 persoane. La un an după achiziție, Johnson Controls a închis fabrica preluată de la Spumotim și a disponibilizat 167 de angajați.

La Spumotim au fost produse, o perioadă lungă, perne auto pentru grupul Renault – Dacia. După vânzarea diviziei auto, fabrica s-a concentrat pe producția pentru industria mobilei. Între 2017 și 2020, profitul Spumotim a fost într-o creștere constantă, ajungând la circa 2 milioane de lei în 2020, ultimul an pentru care sunt disponibile raportările financiare.

Prime Kapital, companie înființată de Martin Slabbert și Victor Semionov – fondatori și foști manageri ai celui mai mare investitor imobiliar din România, fondul NEPI Rockcastle - are rolul de a asigura extinderea companiei sud-africane MAS Real Estate, al cărei principal acționar este.

Cei doi parteneri sud-africani au mai cumpărat anul trecut terenurile mai multor foste fabrici din Timișoara, Cluj și Brașov și au un buget de aproape un miliard de euro pentru construcția a peste 11.000 apartamente în mai multe orașe din țară. Prime Kapital a mai cumpărat de la producătorul de corpuri de iluminat ELBA un teren de 56.000 de metri pătrați de lângă Gara de Nord din Timișoara cu 12,5 milioane euro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

Investitorul imobiliar a semnat, recent, o finanțare de 125 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui portofoliu de 6 centre comerciale din România.


Zona industrială Calea Buziașului din Timișoara traversează o perioadă de tranziție de la caracterul industrial la cel comercial.

La 200 de metri distanță de fabrica Spumotim, pe aceeași stradă, SIF Banat-Crișana a vândut, în 2019, terenul fostei fabrici de reparare a utilajelor de construcții Uniteh investitorilor imobiliari Klaus Reisenauer, Kurt Wagner și Gabriel Marchievici, care au deschis în loc un Kaufland și, anul trecut, au vândut afacerea polonezilor de la Scallier, ce urmează să mai deschidă aici un parc de retail sub brandul FunShop.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate

La 400 de metri distanță de Spumotim funcționează fabrica de detergenți Dalli, care urmează să fie închisă până la finalul acestui an, dacă nu se va reuși vânzarea sau închirierea acesteia.

La o distanță similară se află și centrul comercial Bega Buziașului, deținut de frații Marius și Emil Cristescu, cu Auchan și Jysk printre ancore, plus un magazin Lidl în apropiere.

viewscnt
Afla mai multe despre
spumotim
prime kapital
sif banat crisana