Constructorii germani sunt afectați de o criză de cherestea

Constructorii germani sunt afectați de o criză de cherestea
scris 28 mai 2021

Probleme în aprovizionarea cu cherestea, oțel și material pentru izolații provoacă oprirea lucrărilor de construcții în Germania și amenință să încetinească revenirea economiei după criza coronavirusului, au avertizat asociațiile constructorilor, transmite Reuters.

Economia germană, prima economie europeană, a înregistrat o contracție peste așteptări în primul trimestru al acestui an din cauza restricțiilor introduse pentru a opri răspândirea COVID-19, însă cele mai recente sondaje arată că investitorii au încredere într-o revenire rapidă în timpul verii. Însă amploarea acestei reveniri depinde de cât de mult vor cheltui consumatorii după ce restricțiilor vor fi ridicate, precum și de modul în care producătorii vor putea depăși blocajele de aprovizionare, scrie Agerpres.

Producătorii de acoperișuri care depind foarte mult de cherestea se numără printre companiile de construcții care sunt afectate în mod deosebit de blocajele de aprovizionare.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

În unele regiuni, producătorii de acoperișuri se confruntă cu o triplare a prețurilor la cherestea și unii se plâng chiar că nu pot obține niciun fel de cherestea, a declarat președintele Asociației Producătorilor Germani de Acoperișuri, Dirk Bollwerk.

"Criza lemnului ne-a luat pe nepregătite", a spus Bollwerk.

Problemele cu livrările sunt legate parțial de revenirea puternică înregistrată în multe țări, ceea ce dus la creșterea cererii globale pentru cherestea, oțel și alte materiale de construcții.

"În condițiile revenirii economice din SUA și China, lanțurile internaționale de aprovizionare au fost date peste cap", subliniază Asociația Centrală a Industriei Germane în Construcții (ZDB).

Paraziții care au infestat pădurile din Europa și Canada, precum și restricțiile la export introduse de unele țări au redus oferta de cherestea și au împins în sus prețurile.

Prețurile la grinzile de acoperiș au explodat începând din februarie, spune Dirk Bollwerk, care are o mică firmă producătoare de acoperișuri în landul Renania de Nord-Westfalia. Bollwerk a adăugat că un număr din ce în ce mai mare de firme sunt forțate să oprească lucrările la acoperișuri din cauza lipsei de materiale.

Problema afectează și alte companii de construcții.

FOTO Apex deschide în vară Hotelul Marmorosch Bucharest Autograph Collection, investiție de 42 milioane euro. Hotelul funcționează în clădirea celei mai puternice bănci din România din 1920 CITEȘTE ȘI FOTO Apex deschide în vară Hotelul Marmorosch Bucharest Autograph Collection, investiție de 42 milioane euro. Hotelul funcționează în clădirea celei mai puternice bănci din România din 1920

"Blocajele au potențialul de a paraliza șantierele în timpul verii", susține directorul ZDB, Felix Pakleppa.

Exporturile de cherestea ale Germaniei au crescut anul trecut, iar la începutul acestei luni asociațiile companiilor de construcții au cerut guvernului să introducă restricții la export în ideea de a păstra mai mult lemn la dispoziția clienților interni.

Cu toate acestea, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier a respins această opțiune, apreciind că restricțiile la export nu sunt compatibile cu politica guvernului german referitoare la piețe libere și schimburi comerciale libere. În schimb, Altmaier a promis companiilor de construcții că guvernul va reduce procedurile birocratice și de asemenea va relaxa, temporar, normele stricte privind penalitățile în cazul întârzierilor la lucrările de construcții. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cherestea
germania