COVID-19 blochează intrarea milionarilor Spiru Mantu și Mihai Humă pe piața imobiliară din București. Tranzacția cu partenerii lui Ioannis Papalekas, anulată

COVID-19 blochează intrarea milionarilor Spiru Mantu și Mihai Humă pe piața imobiliară din București. Tranzacția cu partenerii lui Ioannis Papalekas, anulată

Terenul este aproape de fostele hale Ford, care se transformă acum în complexul One Mircea Eliade

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 28 apr 2020

Antreprenorii gălățeni Spiru Mantu și Mihai Humă, proprietarii constructorului Arcada Company, au anulat, la patru zile de la declanșarea stării de urgență, contractul prin care au cumpărat un teren scump pe Calea Floreasca de la doi parteneri ai lui Ioannis Papalekas, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În 6 martie, terenul de aproape 4.000 de metri pătrați le-a fost vândut, la un preț de 8,4 milioane euro, de către Victoria Ventures, o firmă înființată de investitorul imobiliar grec Ioannis Papalekas alături de românul Ioan Paul Rafail, și controlată acum direct, în proporții egale, de către Ioannis Dragatakis și de Rafail, potrivit termene.ro.

La două săptămâni de la semnarea actelor, vânzătorii au decis însă să încheie un act adițional pentru încetarea amiabilă a contractului de vânzare-cumpărare semnat cu Arcada Company. Decizia a fost luată la 4 zile de la declanșarea stării de urgență.

Sensibilitatea tranzacțiilor poate fi definită cel mai bine de exemplul NEPI Rockcastle – AFI Europe, prezentat în premieră de Profit.ro. Tranzacția dintre cele două companii a fost anulată chiar spre final din cauza restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19.

ANALIZĂ O lună cu mallurile închise: Magazinele de fashion au înregistrat cele mai mari pierderi. Vânzările au scăzut brusc CITEȘTE ȘI ANALIZĂ O lună cu mallurile închise: Magazinele de fashion au înregistrat cele mai mari pierderi. Vânzările au scăzut brusc

Epidemia de coronavirus pune o presiune tot mai mare pe lichiditățile jucătorilor din piața imobiliară, motiv pentru care brokerii previzionează o perioadă în care tranzacțiile vor fi amânate cel puțin câteva luni, dacă nu chiar anulate în totalitate.

Pe lotul din Calea Floreasca este proiectată și autorizată construcția unei clădiri de birouri cu șapte etaje, în suprafață de 13.700 de metri pătrați, care este promovată pe piață la închiriere cu o dată estimată de finalizare a construcției în ultimul trimestru din 2021, potrivit informațiilor Profit.ro. Investiția în dezvoltarea acestui proiect este estimată de Profit.ro la peste 7 milioane de euro.

Prin acest proiect, Mantu și Humă și-ar fi făcut intrarea pe piața imobiliară bucureșteană. Deși Arcada Company a consemnat doi ani consecutivi de scădere a cifrei de afaceri, rămâne cel mai mare constructor din Galați. A încheiat anul 2018 cu un rulaj de circa 22,6 milioane de euro. Compania face parte dintr-un consorțiu, alături de ISPCF și DB Engineering & Consultings, care a câștigat proiectul de modernizare a liniei de cale ferată București Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă. Chiar dacă a început în anii `90 prin lucrări de întreținere pentru CFR, grupul Arcada cuprinde acum și o moară, un siloz, o fabrică de pâine, o rețea de vânzare de produse de panificație și zeci de hectare de teren arabil, pentru cultivarea grâului.

Spiru Mantu și Mihai Humă au fost cuprinși în 2011 în topul milinarilor români realizat de revista Forbes cu o avere estimată la 24-26 milioane de euro.

Conacul Negropontes

Terenul tranzacționat are în istoric o serie de proprietari notorii. Acolo s-a aflat conacul unde a locuit până în 1947, împreună cu familia, Sanda Maria Negropontes, fiica fostului premier liberal Gheorghe Tătărescu.

În 1947, imobilul a fost naționalizat, iar după Revoluția din 1989 a fost dat în administrare confederației sindicale CNSLR Frăția, care l-a închiriat unei firme controlate de Ovidiu Tender, Palas SRL.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Reînnoirile de contracte vor acapara 50% din piața închirierilor de birouri. Corporațiile pregătesc protocoale pentru revenirea la muncă CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Reînnoirile de contracte vor acapara 50% din piața închirierilor de birouri. Corporațiile pregătesc protocoale pentru revenirea la muncă

În 1998, Sanda Maria Negropontes a cerut retrocedarea conacului, pe care a și obținut-o în 2005, după 7 ani de procese și o procedură de executare silită. În anul următor, imobilul a fost vândut grecilor de la Arcon Constructions, iar conacul a fost demolat.

Planurile imobiliare ale grecilor au fost spulberate de criza financiară din 2008, iar firma prin care dețineau terenul a intrat în faliment. În 2016, Victoria Ventures a cumpărat de la Alpha Bank creanța de circa 5,6 milioane de euro a băncii asupra terenului, iar în vara anului trecut, Victoria Ventures a cumpărat terenul în contul creanței la un preț de circa 3,1 milioane euro, arată documente consultate de Profit.ro.

Victoria Venture a fost inclusă în oferta publică inițială de listare la bursă a Globalworth, grup fondat de Papalekas în 2013 și din care s-a retras, recent, în urma unei tranzacții de acțiuni ce a depășit 230 milioane de euro.

Victoria Ventures a mai dezvoltat în zonă ansamblul rezidențial Floreasca 1, situat pe malul lacului, pe strada Gheorghe Țițeica. Proiectul Floreasca 1 face parte din portofoliul dezvoltatorului 1development, coordonat de parteneri ai lui Ioannis Papalekas. În această formulă au mai construit un bloc cu patru etaje și 36 de apartamente de lux în apropiere de mallul Jolie Ville și acum lucrează la primul lor proiect major, ansamblul Central de pe strada Vasile Lascăr, care va avea la finalizare peste 300 de apartamente.

Criza COVID-19 reduce numărul de spații de lucru din clădirile de birouri, dar nevoia de distanță dintre angajați ar putea prelua spațiul eliberat. Construcția de noi birouri, amânată cel puțin 3 luni. Parter regândit CITEȘTE ȘI Criza COVID-19 reduce numărul de spații de lucru din clădirile de birouri, dar nevoia de distanță dintre angajați ar putea prelua spațiul eliberat. Construcția de noi birouri, amânată cel puțin 3 luni. Parter regândit

Ioannis Dragatakis este acționar și în cadrul dezvoltatorului Day Construct, alături de Dimitrios Mourkakos și Andreas Mourkakos. Anul trecut, Day Construct a vândut clădirea de birouri Day Tower, sediul Enel, unei companii libaneze contra unui preț de 35 milioane de euro la un randament investițional de sub 7%, o premieră pentru piața imobiliară post criză.

Toate aceste proiecte au apărut sub îndrumarea lui Ioannis Papalekas. El a intrat în liga mare a investitorilor imobiliari într-un timp foarte scurt. În 2004, la vârsta de 27 de ani, Papalekas reușise deja să atragă atenția unui grup de investitori israelieni și greci care l-au mandatat să cumpere un mall pe jumătate dezvoltat în zona Eroii Revoluției, pentru 46 milioane euro, o sumă imensă la acea vreme. Echipa sa a finalizat lucrările și în 2006 a vândut City Mall pentru 103 milioane euro. Rezultatul acestei tranzacții i-a asigurat niște parteneri de cursă lungă, alături de care a construit și renovat clădirile de birouri Eliade Tower, PGV Tower, Nord Business Center, Strauss Business Center, Puccini și Dorobanți Business Center.

Decizia listării companiei a venit ca o necesitate de a pune sub același acoperiș principalele proprietăți acumulate de Papalekas sau partenerii săi din România de-a lungul anilor. Până la momentul listării, el investise circa 90 de milioane de euro. Astăzi, Globalworth are în proprietate active generatoare de venituri în Polonia și România în valoare de peste 3 miliarde de euro și obține de pe urma lor chirii în valoare de peste 190 milioane de euro pe an.

FOTO S+B Gruppe pregătește un turn de birouri lângă metroul Pipera, zonă dominată de Globalworth CITEȘTE ȘI FOTO S+B Gruppe pregătește un turn de birouri lângă metroul Pipera, zonă dominată de Globalworth

În ciuda evoluției pozitive din primul trimestru, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018. Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019. Primul trimestru din 2020 a adus cu 14,7% mai multe tranzacții imobiliare decât în perioada similară din 2019.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
spiru mantu
mihai huma
arcada company
victoria ventures
ioannis papalekas
ioannis dragatakis