DECIZIE Autoritățile vor mai avea răgaz 1 an pentru a începe identificarea clasei de risc seismic la școli și spitale

DECIZIE Autoritățile vor mai avea răgaz 1 an pentru a începe identificarea clasei de risc seismic la școli și spitale

FOTO (Alberto Groșescu) INQUAM Photos

Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 feb 2022

Autoritățile vor dispune începerea expertizării tehnice, în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic, a clădirilor unităților de învățământ sau sanitare din subordine până la 1 ianuarie 2023, iar până la 1 iunie 2024 trebuie să finalizeze acest proces, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

O lege în vigoare din 2019 prevede că primarii și directorii instituțiilor de învățământ erau obligați ca până la 1 ianuarie 2021 să dispună începerea expertizării tehnice, în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic, a clădirilor din administrea lor în care se desfășoară o activitate didactică, iar până în 1 iunie 2024 trebuie să finalizeze acest proces.

Noi termene au fost introduse acum prin adoptarea unui proiect legislativ care prevedea inițial că expertizarea, în vederea încadrării într-o categorie de risc seismic, a clădirilor care înregistrează o vechime mai mare de 20 de ani va fi obligatorie și pentru cele care funcționează ca spital, policlinică sau dispensar policlinic. Autoritățile publice cu astfel de unități în subordine ar fi fost obligate să demareze procedura până la data de 1 ianuarie 2021 și să o încheie până la 1 iunie 2024.

Daniel Popa, Reynaers Aluminium România: 2022 va fi un an mai stabil, însă vor exista schimbări legate de cererea în piață CITEȘTE ȘI Daniel Popa, Reynaers Aluminium România: 2022 va fi un an mai stabil, însă vor exista schimbări legate de cererea în piață

Astfel, aleșii au stabilit, la solicitarea Ministerului Dezvoltării, că atât pentru școli, cât și pentru spitale autoritățile vor trebui să dispună începerea expertizării tehnice până la data de 1 ianuarie 2023.

Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate însă tot până la data de 1 iunie 2024.

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, pregătesc un alt proiect logistic major în Bacău, alături de Ionuț Dumitrescu. Mai mare decât planul inițial de 30 de milioane de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, pregătesc un alt proiect logistic major în Bacău, alături de Ionuț Dumitrescu. Mai mare decât planul inițial de 30 de milioane de euro

Legea se referă doar la clădirile care au fost construite înainte de 1978 și mai precizează că, în cazul în care există deja o expertiză, aceasta trebuie refăcută dacă e mai veche de 1 ianuarie 2010.

Banii necesari acestei operațiuni, care trebuie realizată de experți tehnici atestați, vor fi asigurați de la bugetul de stat prin ministerele Educației și Sănătății, la solicitarea primăriilor pe raza cărora se află școlile sau spitatele.

Autoritățile care nu respectă această lege riscă amenzi de la 1.000 lei la 10.000 de lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
scoli
spitale
risc seismic
cutremur
expertiza